И они имају свој дан: Данас је Свјетски дан комараца

ГС
Foto: Илустрација

Сваке године, 20. август се обиљежава као Свјетски дан комараца како би се подигла свијест о болестима које изазивају комарци. Свјетски дан комараца обиљежава датум када је Сир Роналд Рос, британски војни хирург који је  радио у Индији, доказао да комарци преносе маларију идентификацијом пигментираних паразита маларије код комараца који су се хранили зараженим пацијентом.

Свјетски дан комараца обиљежава дан када је сер Роналд Рос открио везу између женке комараца и маларије, што је промијенило ток медицинске историје.

Комарац је вјероватно једини грабежљивац у људској историји који је напредовао кроз миленијуме, доносећи смрт и уништење кроз разне болести које се преносе векторима, посебно маларију.

Према статистикама, преко 435.000 људи сваке године умре од маларије. Сматра се да маларија погађа око 219 милиона људи широм свијета сваке године.

Маларија је присутна у више од 100 земаља. То је проблем који углавном погађа тропске локације широм свијета. Индија, као повољно мјесто за размножавање многих врста комараца представља жариште за болести као што су жута грозница, денга, маларија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана