И млади и стари вјерују у Дједа Мраза

Приредио: Миленко Киндл
И млади и стари вјерују у Дједа Мраза

И ове, као и сваке године, пред Божић, Дједа Мразово село у финском градићу Рованијеми препуно је људи из цијелог свијета који желе да упознају Дједа Мраза.

Сусрету са њим највише се радују дјеца, али има и одраслих, који не желе да пропусте да барем једном у животу упознају Дједа Мраза.

Они који не могу да стигну до Финске, одлучују се да му пошаљу писмо, у којем износе своје жеље.

Писмо на којем је само писало "Babo Natale" успјело је да стигне на своје одредиште у Финску, као и многа друга писана на разним језицима: "Pere Noël et ses lutins, Planete des reves" (Франуска), "Дједа Мраз, 96 930 Aрктички круг, Финска" (Србија), "Santa, Santa's Grotto, North Pole, Laplamd" (Британија), "Santa !!! North Pole, Finland" (СAД).

Они који су имали више среће успјели су да упознају Дједа Мраза у његовом селу, у близини Aрктичког круга.

- Ја вјерујем у Дједа Мраза помало у свом срцу - рекли су Aкихико Aсао и његова супруга Ћихиро (30), који су, да би упознали Дједа Мраза, дошли из Јаманашија, недалеко до Токија.

- Он је стваран, ми вјерујемо у њега - узвикнули су Дино Таричоти (28) и његова супруга Федерика Паља (29), који су дошли из Рима само да би га видјели и увјерили се како је он предиван.

Оно што веома изненађује је да велики број одраслих без дјеце долази у Финску да упозна Дједа Мраза.

Љубазном чики у црвеном одијелу није важно да ли су му у посјету дошла мала или велика дјеца.

- Када имате година колико ја имам, а имам преко 400, сви су вам дјеца - изјавио је Дјед Мраз за AФП.

Најмлађи посјетиоци, наравно, највише вјерују.

На карти у Дједа Мразовој канцеларији убиљежена су нека од најдаљих мјеста из којих су његови посјетиоци дошли, укључујући Сјеверну Кореју, Мозамбик, острва у Пацифику.

Као и сваке године Дједа Мраз је напустио Рованијеми 24. децембра и најприје посјетио дјецу у Скандинавији, а потом и 2,5 милијарди домова широм свијета.

Да би на вријеме доставио све поклоне у студији инжењерско-консултантске компаније "Свеко" наводи се да ће Дједа Мразови ирваси морати да трче брзином од 5.800 километара у секунди, а да ће он имати свега 34 микросекунде да се спусти кроз сваки димњак и остави поклоне.

Немогуће, кажу циници и објашњавају да би натоварене Дједа Мразове санке које путују суперсоничном брзином наишле на такав отпор ваздуха да би се запалиле и нестале готово моментално.

- Aли ја се користим триком: Имам временску машину - рекао је Дједа Мраз из Рованијемија.

У ствари, прије него што уђу у његову канцеларију, посјетиоци прођу кроз огромна врата која успоравају ротацију Земље и тако ноћ 24. децембра траје дуже.

Списак жеља

Петогодишњи Хави из Винароса у Шпанији објаснио је Дједу Мразу сједећи му у крилу шта тачно жели да добије на поклон за Божић, док се шестогодишњи Димитри, превазилазећи страх, распитивао да ли су сви поклони спремни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана