Хрват продаје најскупљи бургер у региону – кошта 170 евра, и биће дупло скупљи

ГС
Foto: Printscreen

Некада је острво Вир у Хрватској било синоним за масовни и јефтини туризам, па ипак, та слика данас је нешто другачија.

Главни "кривац" је Анте Башић (26), власник Кракен Бара, који у понуди за своје госте има екслузивне производе чија цијена се не креће испод 1,250 куна (170 евра) преноси бизпортал.

Како Анте прича за Јутарњи.хр, свјестан је да су цијене његових производа превисоке за многе, али и да је на острву желио да направи нешто другачије, луксузније и боље од уобичајене понуде фаст фуда, пица, ћевапа и шпагета.

"Да, тачно је. Бургер кошта 1,250 куна. Али, због њега сам сваки пут у минусу, јер су састојци невјероватно скупи. Зато ћу идуће сезоне морати да удвостручим цијену. Коштаће 2,500 куна", прича Анте, чија је породица већ 40 година у угоститељским водама.

Али, шта чини овај наизглед обичан бургер тако скупим?

Како открива власник локала, у питању је пљескавица од двије врсте врхунске и одлежане говедине. Пециво је њихово, домаће, а карамелизовано је смеђим шећером.

Такође, ту су и:

Гранд марниер умак ради се од тог врхунског коњака, а у бургер улазе и гушћја јетра, карамелизовани лук у црном вину, рукола узгојена помоћу УВ свјетла у стопостотном балзамико сирћету, енглески сир за који су морали да добију посебне дозволе како би га увезли, као и италијански сир чија је специјалност што сазријева у пећини. Све се надопуни чери паприкама у маслиновом умаку од мандарина, а да би искуство било потпуно, на врх бургера, као укусна декорација, долази велики реп јастога.

"Тако сам израчунао да ме сваки бургер кошта 1,248 куна (oко 166 евра) кад се подмире сви трошкови. Зато ћу идуће године морати да га продајем по дупло већој цијени, односно за 2,500 куна (око 333 евра), јер овако је неисплатив", прича Анте и додаје:

"Састојци су изузетно деликатни и неке је врло тешко пронаћи. Како је моја породица дуго у угоститељству, пуно сам путовао и дегустирао разне ствари по ресторанима. Можда ово јесте најскупљи бургер у државама бивше Југославије, али није најскупљи на свијету. У Белгији се продаје бургер опточен дијамантима и златним листићима, а цијена му је 30 хиљада долара".

Продао седам бургера за годину дана

Како Анте наводи, продао је седам бургера за годину дана, али наводи да у понуди има и бројне друге специјалитете који су много повољнији.

"Хтио сам да направим нешто посебно. Увео сам роштиљ по америчкој методи. Осим бургера, имамо крилца и ребарца, те врхунску А5 говедину за 800 евра за килограм. Мислите да је то скупо? Није, исту такву прије неколико година један је задарски ресторан продавао за 985 евра по килограму. У међувремену је све поскупјело, па смо ми заправо јефтини", објашњава.

Анте прича да су увијек пуни.

"Недавно је на овај бургер дошао отац са сином из Вуковара. Видјели су на интернету снимак и хтјели су да пробају, а били су одушевљени", прича Анте.

На констатацију новинара, да за тај новац може да руча цијела породица у неком од ресторана на острву, власник локала одговара:

"Истина! Али ово није јело које ћете јести сваке недјеље него можда једном у животу. Дечко ће пожељети да изведе девојку на састанак на најскупљи бургер у Хрватској, па ће га подијелити, јер је довољно сит да се и двоје могу најести. Жеља ми је да направим посебну причу, а они који не желе толико да плате увијек могу да изаберу нешто из наше понуде у цјеновном рангу од 6 до 13 евра. За сваког има нешто", објашњава своју пословну филозофију овај младић.

За неке друге бургере које овај младић прави, чак је морала да се потпише и сагласност.

"Увијек сам хтио нешто мало другачије. Тако смо донедавно имали бургер за који тврдим да је најљући на свијету, све се, од меса до умака, радило с каролина папричицом, односно најљућом љутом папричицом у Европи. Сваки гост морао је да потпише изјаву којом признаје да има више од 18 година као и да бургер једе на сопствену одговорност. Једна гошћа пала је у несвест. Лично сам успио да поједем само један и по гриз, а рекорд је гост који је успио да узме три. Схватили смо да то можда није најбоља пословна идеја, јер чему бургер који нико неће до краја појести", смије се Анте.

На питање да ли се плаши негативних коментара, овај младић и на то има спреман одговор.

"Већина реакција је позитивна, али наравно да има и оних који су негативни према овој идеји. Свако има слободу да каже шта мисли. Негативне реакције долазе углавном од оних који бургер нису пробали, а вјероватно има и оних који су мало злонамјерни. У овом ресторану желим само најбољу понуду. Велики сам љубитељ говедине, па ћу и гостима понудити оно најбоље што бих и ја сам јео", додаје.

Жао му је што Вир нема марину, јер вјерује да би на тај начин привукли још богатије и ексклузивније госте, а у томе види будућност туризма.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана