Храна, пиће, па и доњи веш нестају са полица

Цвија Мркоњић
Храна, пиће, па и доњи веш нестају са полица

Бањалука - Продавнице, бутици и маркети све су чешће на мети лопова, који најчешће оперишу на одјељењима са сувомеснатим производима, алкохолом, средствима за хигијену, козметиком, одјећом и накитом.

Продавци се жале да су крађе свакодневна ствар, а иако немају прецизну статистику, истичу да их је више у односу на прошлу годину. Лопови са полица краду све што могу лако да изнесу из радње, а често се дешава да исте особе буду ухваћене на дјелу и по неколико пута.

У тржним центрима “Тропик” и “Мој маркет” кажу да су лопови различитог старосног доба и да краду и дјеца и времешни пензионери.

- Највише краду сувомеснате производе и козметику. На мети лопова су и алкохолна пића, “жилет” програм и одјећа - навели су у овим маркетима.

Они су истакли да крађе у којима је причињена мања штета рјешавају споразумно, док у случају да је лопов превршио мјеру зову полицију.

- Трошкове крађе углавном сноси компанија. Иако видео-надзор и обезбјеђење у великој мјери служе заштити, крађе се ипак дешавају и више их је у односу на прошлу годину - рекли су у служби за информисање тржних центара “Тропик” и “Мој маркет”.

Лоповима нису интересантни само велики трговачки ланци. Док у њима краду веће и скупље ствари, у малим продавницама у џепу најчешће завршавају слаткиши, жваке, новине, те воће и поврће, које је атрактивно посебно током љета, када је изложено испред радњи.

У једном познатом бањалучком бутику кажу да се готово свакодневно суочавају са крађама. Лопови су, кажу, врло вјешти и сналазе се на разне начине да би умакли сензорима.

- Неријетко налазимо “зујалице” разбацане по кабинама, које су маказама одсјечене са одјеће. Лажни купци краду све од доњег веша и накита до јакни и панталона. Дешавало се да исту особу неколико пута затекнемо у крађи - навела је продавачица и додала да штету углавном сноси заједно са радним колегиницама.

Ни кафићи нису поштеђени лоповлука, па често остају без чаша, кригли и пепељара.

Полиција

У Министарству унутрашњих послова РС истичу да је у прва три мјесеца 2015. године забиљежено 78 крађа у трговинским радњама и угоститељским објектима. У току прошле године евидентиране су 222 такве крађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана