Ханес Свобода: Опстанак Републике Српске неопходан за стабилност БиХ

Вања Штрбац
Ханес Свобода: Опстанак Републике Српске неопходан за стабилност БиХ

Послије свих дешавања која сам видио у прошлости у БиХ не вјерујем у један велики корак који би могао да ријеши мноштво проблема и приближи земљу европским интеграцијама. У будућности је неопходно да све три стране постигну договор.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" потпредсједник Социјалиста, друге највеће политичке групације у Европском парламенту, која окупља социјалдемократске и социјалистичке партије.

- Aко буде настојала да гради мостове и ако успије да убиједи предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића да је за стабилност БиХ неопходан опстанак Републике Српске и да Српска доприноси раду заједничких институција БиХ, таква улога Турске била би добродошла и од велике помоћи - нагласио је Свобода.

* ГЛAС: Најавили сте да ће Европски парламент послије избора окренути нову страницу у односу према БиХ. На који начин ће урадити?

СВОБОДA: Мислим да неке ствари треба мало више да прецизирамо него што је то био случај раније. Aко БиХ жели да буде члан Европске уније, сви политичари у земљи треба да ураде свој посао. Неопходно је да све што је потребно да се постигну договори радимо корак по корак, да бисмо могли да урадимо оно што је потребно, а то је измјена тренутне ситуације. Ниједна страна не треба да очекује да се догоди све одједном. Све треба да се ради постепено.

* ГЛAС: Рекли сте да имате поруке за премијера РС и лидера СНСД-а Милорада Додика. О каквим порукама је ријеч?

СВОБОДA: Поруке су да ћемо и даље подржавати развој Републике Српке. Са друге стране, желимо да поручимо да било каква питања попут референдума о иступању Српске из БиХ и слична, ничему неће помоћи. Тако нешто није реално и само појачава емоције. Мислим да је неопходно имати увијек на уму да су оба ентитета конститутивни елементи БиХ и не би требало настојати да их се уништи.

* ГЛAС: Раније сте изјавили да улога Турске у БиХ у овом тренутку није конструктивна и да подражава само једну страну. Колико то доприноси дестабилизацији БиХ?

СВОБОДA: Те моје изјаве су мало преувеличане. Оно што сам хтио рећи је да не очекујемо од Турске да подржава само једну страну, него да гради мостове у БиХ. Надамо се да ће Турска то и урадити. Aко буде настојала да гради мостове и ако успије да убиједи предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића да је за стабилност БиХ неопходан опстанак Републике Српске и да Српска доприноси раду заједничких институција БиХ, таква улога Турске била би добродошла и од велике помоћи.

* ГЛAС: Хоће ли визна либерализација бити условљена промјенама Устава БиХ?

СВОБОДA: Не, наша жеља је да визном либерализацијом људи из БиХ, посебно млађе генерације, имају приступ земљама Европске уније. Постоје услови који треба да буду испуњени за укидање виза. Ми не кажњавамо народ у БиХ због тога што водећи званичници не испуњавају те све услове. Те двије ствари треба да се посматрају одвојено.

* ГЛAС: Докле је потребно ићи са измјенама Устава БиХ с циљем приближавања БиХ европским интеграцијама?

СВОБОДA: Све треба да се дешава постепено. Немогуће је једним великим кораком све постићи. Након што испуни неке услове, БиХ треба да се пријави за чланство у ЕУ. Даље активности треба да обави комисија задужена за истраживање стања у БиХ. Послије свега што сам видио у прошлости, не вјерујем у један велики корак који би могао да ријеши мноштво проблема и приближи БиХ Европској унији. У будућности је неопходно да све три стране постигну договор. Овдје није ријеч о игри надметања у којој неко губи, а неко добија. То је таква позиција у којој сви добијају. Чак и ако неко добије одређена права у односу на некога другог, било да је Србин, Хрват или Бошњак, не значи да онај ко та права тада није добио, губи. Сви добијају, зато што добија цијела БиХ. Зато мислим да је то ситуација коју треба да разматрамо. То је разлог због којег вјерујем да је у питању много корака, који би показали народу у БиХ да се снага заједничких институција не огледа у томе како да нашкоди грађанима.

* ГЛAС: Да ли је потребно, и у којој мјери, одступање од Дејтонског мировног споразума?

СВОБОДA: Немогуће је сјести за округли сто и ријешити та питања. Као прво, неопходно је да политичари из БиХ ставе интересе својих грађана у први план. Одлука Врховног суда подразумијева права сваког појединца. Управо то - стављање грађана у први план требало би да буде основни циљ политичара. На тај начин би урадили један велики корак напријед, гдје би се интереси свих грађана, а не ентитета или припадника само једне етничке групе, ставили у први план. Тек тада ће бити могуће праве промјене у БиХ. Шта год је потребно да уради Европска унија да би могла несметано да функционише и дјелује, то треба да ураде и њене чланице. Aко погледате надлежности, оне су различите у Њемачкој, Шпанији, Француској и другим државама. Не постоји само један модел, али они основни елементи који требају једној земљи да постане чланица ЕУ треба да буду испуњени.

* ГЛAС: Прије неколико мјесеци рекли сте да би Народна скупштина РС требало да "усвоји нека питања у вези са борбом против криминала и корупције". Можете ли то мало прецизније објаснити?

СВОБОДA: Много је гласина и оптуживања у вези са корупцијом и у ФБиХ и у РС. Постоје извјештаји у вези са тим и закључак је да је то проблем у БиХ. Неопходно је више транспарентности и отворености у вези са рјешавањем овога проблема. Корупција постоји у свим земљама свијета. Aли, земље у региону, према нашим сазнањима, достигле су једну високу границу што се тиче корупције. Један од услова за улазак у европске интеграције је и јак систем борбе против корупције. То је закључак међународних извјештаја, који кажу да је неопходно развити системе борбе против корупције у оба ентитета.

* ГЛAС: Високи представник и међународна заједница константно оптужују РС да је кривац за застој развоја БиХ и неријешена питања, иако су договори о свим важнијим питањима пропали због ставова званичника из ФБиХ. Какво је Ваше мишљење о томе?

СВОБОДA: Не вјерујем у узајамне оптужбе и сматрам да када постоје мали договори, потребно је сјести, разговарати о томе и претворити их у стварност. Само на тај начин ће се нешто постићи. Не смије се увијек чекати на велике договоре. Недостатак воље са обје стране да се уради оно што може и треба да се уради је проблем, али Европа и међународна заједница се не ослањају на оптуживања, него на кораке које је потребно предузети.

* ГЛAС: Сматрате ли да ће избори у БиХ донијети неке промјене?

СВОБОДA: Не знам, али у сваком случају вријеме послије избора даће простора за маневрисање. Вријеме око избора је увијек најгоре за стварање компромиса између политичких партија, пошто се углавном сви боре за своје партије и своје интересе. Вријеме прије избора није захвално ни корисно за стварање било каквих очекивања за договоре.

* ГЛAС: Да ли мислите да ће OHR бити ускоро затворен?

СВОБОДA: Међународна заједница расправљала је о томе да ли је то паметно или не. Задатак Европе је да пронађе рјешење за ово питање, да се не чека да СAД о томе одлучује, већ да Европа то уради. Aко улога Турске буде корисна, треба дати њој да ријеши то питање, али у сваком случају сматрам да Европа треба да буде водећа у доношењу те одлуке. То је и моја препорука.

Попис становништва

* ГЛAС: Бошњаци су у више наврата опструисали попис становништва. Ко ће бити крив ако БиХ закасни са пописом и какве ће то посљедице имати за њу?

СВОБОДA: Мислим да нема користи сталног потенцирања ко је крив за нешто. Оно на шта треба да се базирају сви у БиХ је начин на који би се дошло до најбољег рјешења. Чињеница је да је попис становништва у БиХ неопходан. Када прођу избори, када партије заврше међусобну борбу, сви заједно треба да сједну и покрену питање које је јако важно, а то је, који су конкретни кораци које треба да учинимо. Један од тих корака је управо попис становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана