Хајдемо у планине, за нас нема зиме

Д. Келеч, В. Кулага
Хајдемо у планине, за нас нема зиме

Скијање и боравак на планинама ме највише испуњавају и релаксирају - каже млади бањолучки глумац Велимир Бланић.

Бланић и додаје да су и љетовања изгубила своје чари од како је осјетио живот на скијама.

Боравак у планини, чари скијања и забава у снијегу некима ће обиљежити зимске мјесеце, али много је оних који о свему томе могу само да сањају.

Они са "плићим џепом" мораће да се задовоље спуштањем на санкама и импровизованим скијама низ брдашца поред кућа, а за то вријеме неке личности из јавног, политичког и културног живота хладне дане провешће на зимовалиштима широм Српске и региона. Они најсрећнији и широм свијета.

Велимир Бланић одлазак на планину, свјежи ваздух у плућима и скије на ногама једва чека.

Он је казао да је за њега период снијега, зиме и скијања један од најљепших дијелова године. И ове године, као и претходних, Нову годину дочекаће на олимпијској љепотици Јахорини.

- Зима и одлазак на планину је нешто што ме највише радује. Откако сам прије пет година научио да скијам, не могу да се одвојим од скија и љепоте коју у зимском периоду пружају планине. То је период у коме очистим и тијело и дух и вријеме за које оздравим. Нема више ни кијања ни кашљања - закључио је млади глумац из Бања Луке Велимир Бланић.   

Ипак има и оних који не воле зиму и "зимске радости", тако да не планирају одлазак на зимовање. Режисер, глумац и сценариста  Никола Пејаковић каже да је прави зимомрзац.

- Не идем на зимовање, а скијање уопште не волим. Нисам био на скијању 25 година, нити планирам да идем - рекао је Пејаковић, додавши да на зимски одмор неће ићи ове године, јер је он иначе увијек на неки начин на одмору.

Сличног мишљења је и познати композитор Младен Матовић који каже да зиму највише воли да гледа кроз прозор, тако да неће ове године на зимовање.

- Прве своје санке које сам добио, када сам кући дошао вратио сам у кеси - казао је кроз смијех Матовић, наглашавајући да је он љубитељ љета.

- Није да не волим снијег, чак, напротив, када сам код куће и гледам пахуље кроз прозор, добијем инспирацију да компонујем - додао је Матовић.

Министар Унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо због бројних обавеза не планира нигдје на одмор ове зиме.

- Не вјерујем да ћу ићи на зимовање, а Нову годину ћу традиционално да проведем у кругу породице - казао је Чађо.

Опрема за скијање 700 марака

Када одлучите гдје кренути на зимовање, потребно је размислити шта понијети на планину. Под условом да на зимовање крећете из забаве и рекреације на снијегу, довољно је да на зимовање понесете топле џемпере, панталоне, капе, рукавице и пуну опрему за скијање која је неопходна за сваког скијаша, а подразумијева скије, панцерице, скијашке панталоне и чарапе, јакну, рукавице, скијашке наочаре, капу, штапове за скијање и кацига. Aко идете на зимовање да би видјели непрегледно бијело пространство и били виђени у неким од познатих скијалишта, креатори су се побринули да постанете прави господари ски стаза и то без претјераног умијећа, јер се гардероба се састоји од скијашких сукњи које се могу носити са луксузним џемперима.

Љубитељи зимских спортова у бањалучким бутицима спортске опреме могу да пронађу све што им је неопходно за уживање на снијегу. У понуди се налазе брендиране скије, панцерице, везови, даске за скијање и бордање... а цена, најчешће, зависи од врсте произвођача. Даска за бордање кошта од 160 до 200 марака, а најјефтинији везови 85 марака. Чизме-буце, које су неизоставна опрема за сваког бордера, могу да се купе за 115 марака, а наочаре са дуплим заштитним стаклима грађани Српске могу да купе за 57 марака.

Члан групе "Сопот" Петар Топаловић рекао је "Гласу Српске" да, иако обожава зиму и снијег, ове године због кризе и пословних обавеза неће ићи нигдје на зимовање.

- Још као дијете највише сам волио одласке на Јахорину у вријеме зиме јер сам од оних који обожавају планине, снијег и скијање. И данас када неко спомене одласке на зимовања и планинске хотеле у мени пробуди се туга за прохујалим данима када сам уживао у зимским данима далеко од урбаних средина града - рекао је Топаловић и додао да му ове године, ипак, пословне обавезе не дозвољавају да оживи оне осјећаје и "мирис снијега" из дјетињства.

Скијашки комплети које чине скије, везови, штапови и панцерице могу да се купе за 400 марака, а јакна и панталоне за око 300 марака. Продавци кажу да су колекције од ранијих сезона тренутно на снижењу, па они који се спремају за зимски одмор на некој од планина већ увелико пазаре.

Aко неко има све што је од одјеће потребно за боравак на планини, а жели да обнови скије, у већини трговина комплети коштају око 200 марака, панцерице 129, а штапови за скијање 30 марака. Подсјетимо, обавезна скијашка опрема подразумијева ципеле, скије, рукавице, наочаре, кациге и штапове, а цијене опреме за рекреативце су знатно јефтиније у односу на професионалну. Међутим, они којима финансије не дозвољавају одлазак на зимовање, остаје могућност да бар на дан отпутују на Влашић или Купрес, а у свим ски-центрима постоји могућност дневног изнајмљивања опреме.

Најтраженији - викенд на планини

Прва интересовања за зимовање на некој од оближњих планина већ су почела, а становници Српске одлучују се, углавном, за викенд одморе, за шта је потребно издвојити најмање 200 марака.

У туристичким агенцијама и хотелима у РС кажу да заинтересованост љубитеља снијега и планина није ни близу као што је била прошле сезоне. Додају да се криза ове године осјети, види се на резервацијама које се углавном односе на краће аранжмане и дочек Нове године.

- Када је у питању зимовање од седам, десет или више дана, таквих резервација за сада је веома мало - кажу у туристичкој агенцији "Смиљић" из Бање Луке и додају да највише резервација имамо за дводневне аранжмане на Јахорини, који укључују боравак на бази полупансиона и свечану новогодишњу вечеру, а за њих треба издвојити 199 марака.

- Тродневни полупансионски боравак на олимпијској љепотици кошта 242, а четвородневни 320 марака - кажу у "Смиљићу" и додају да су цијене ове сезоне ниже за десет до 15 одсто.

У туристичкој агенцији "Бобар турс" из Бијељине кажу да још увијек није наступила права зимска сезона и да у будућем периоду очекују више заинтересованих.

- С обзиром на то да се беспарица осјети, ове године радићемо тродневне аранжмане, који ће коштати од 199 марака па навише, у зависности од пакета услуга - рекли су у овој агенцији и додали да они који не воле скијање углавном бирају одмор на Златибору, за шта је по пакет аранжману потребно издвојити најмање 200 марака.

Слађана Гајић из туристичке агенције "Ушће" из Требиња каже да власници смјештајних капацитета у почетку нису пристајали на склапање аранжмана краћих од седам дана.

- Беспарица и незаинтересованост туриста учинили су своје, па хотелијери прихватају и резервације за викенд одморе. Требињци ће за три дана на планини у просјеку морати да издвоје око 150 евра - рекла је Гајићева.

Покретањем ски-лифта и организовањем првог овогодишњег ноћног скијања на Козари је недавно отворена овогодишња сезона скијања на овој планини.

Предсједник Планинарско-скијашког друштва "Љубијски рудар" Божо Грбић потврдио је да ће скијалиште на Мраковици радити сваког дана и да су цијене остале на прошлогодишњем нивоу.

- Цијена цјелодневне карте за одрасле је 15, а за дјецу десет марака, полудневна карта кошта десет, односно за дјецу седам марака, док је цијена ноћног скијања 13 марака - рекао је Грбић.

У хотелу "Вучко" на Јахорини истичу да је ове године знатно мање туриста.

- Туристи се највише одлучују да код нас проведу продужени викенд, односно дођу четвртком, а враћају се недјељом. С обзиром на то да боравак на бази полупансиона кошта 45 евра дневно, двије особе за тродневни одмор треба да издвоје 270 евра - казали су у овом хотелу. Истичу да ће цијене боравка од 26. децембра до 2. јануара бити веће за око 60 одсто.

- И поред повећања цијена, боравак у нашем хотелу биће за 28 евра јефтинији него лани. Тако ће туристи у ударном термину ове године за полупансион издвојити 70 умјесто 98 марака, колико су плаћали прошле године - рекли су у овом хотелу. Додају да ће боравак од 2. до 16. јануара на бази полупансиона коштати 55 марака.

У хотелу "Влашић" на истоименој планини кажу да су смјештајни капацитети и ски-стазе спремни, али да туриста још увијек нема.

- Цијене смо снизили за 20 одсто, али резервације се односе само на дочек Нове године - истакли су у овом хотелу.

Скијање у Aустрији - алпска бајка

Опремљени скијашки центри, живописне падине, али и добра забава, чине Aустрију једном од најпривлачнијих зимских дестинација. С обзиром на то да Aлпи прекривају већину њене територије, Aустрија се, више него друге европске земље, доживљава као идеална скијашка дестинација.

Ушушкана, традиционална сеоца, одлично опремљени скијашки центри и снежне живописне падине, изазов су како почетницима, тако и прекаљеним скијашима. Већ од првих дана децембра заљубљеници у снијег крећу пут Салцбурга и осталих алпских регија, а због опремљености и разноврсности садржаја, аустријски центри су међу водећим у свијету када је реч о зимским спортовима.

Цијене

Од средине јануара хотелске цијене смјештаја биће доста повољније, на зимској љепотици Јахорини. У "Бистрици" полупансион за једну особу коштаће 35 евра, а у хотелу "Два јавора" 33 евра. У хотелу "Борд" биће нешто скупље тако да ће смјештај са доручком и вечером износити 52 евра. Најјефтиније ће бити у "Рајској долини" гдје ће смјештај коштати 25,6 евра. Док ће у луксузнијим хотелима "Вучко" и "Термаг" полупансиони коштати 44 и 62 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана