Грчка и Турска хит љета

Јасмина Перишић
Грчка и Турска хит љета

Мали број становника Републике Српске и БиХ овог љета се одлучио за путовање на море због све веће беспарице, али и прилично скупих аранжмана које нуде туристичке агенције.

Ипак, према резервисаним аранжманима у туристичким агенцијама, они који ће ове године одријешити кесу за путовања одлучују се прије за Грчку и Турску него за Хрватску, која ће због високих цијена имати знатно мањи број туриста у односу на прошлу годину.

Викенд туре и повољни аранжмани

У анкети коју је екипа "Гласа Српске" спровела у Бањалуци могло се видјети да много становника неће ићи на љетовање углавном из финансијских разлога, док ће они који буду љетовали углавном бирати Грчку, Црну Гору и Турску, а један дио њих посјетиће Хрватску, углавном за викенд.

Бањалучанка Александра Гојић каже да ће и ове, као и прошле године, за љетовање изабрати омиљени јој Закинтос.

- Прошле године сам по повољној цијени путовала са другарицама у Грчку на Закинтос и толико сам одушевљена да не планирам у скорије вријеме да посјетим јадранску ривијеру - рекла је Гојићева.

Аднан Динић из Бањалуке рекао је да се управо вратио из Турске, у којој је боравио са тек вјенчаном супругом.

- Били смо у Анталији на брачном путовању у прелијепом хотелу са пет звјездица и ол инклузивом за неких 3.000 марака са авиопревозом из Сарајева. Није ни скупо, ако се узме да се и у Хрватској за хотелски смјештај, храну и пиће потроши исто толико, док нама по овој цијени у нашем комплексу хотела није ништа недостајало, а услуга је врхунска - казао је Динић.

У Туристичкој агенцији "Унис турс" у Сарајеву кажу да је ове године стање у туризму лошије него икада. Агент продаје у овој агенцији Ања Каралић-Црногорчевић каже да је драстично опала продаја аранжмана у овој години у односу на прошлу.

- Смањен је број путника за Хрватску па високим цијенама покушавају да надокнаде губитак. Код нас су доста тражена индивидуална путовања, у којима су најтраженије дестинације Грчка и Турска. Може се рећи да имају повољније цијене у односу на Јадран, а нарочито Турска - рекла је Каралић-Црногорчевић и додала да је Бодрум најтраженији у овој агенцији.

- У Бодрум се може путовати већ од 1.000 марака па навише са авиопревозом и таксом на пуних 10 дана. Острво Крит је најпопуларнија дестинација у Грчкој ако гледамо на то шта клијенти наше агенције бирају - истиче Каралић-Црногорчевић и додаје да већина Сарајлија у Грчку иде преко агенција из Београда јер имају најповољније цијене.

Бањалучанка Тамара Јелић рекла је да је ове године са момком планирала да путује у Грчку, за коју су за смјештај у агенцији издвојили 830 марака.

- За десет дана смјештај смо платили 800 марака и 30 марака за трошкове здравственог осигурања. Нажалост, због здравствених разлога морали смо да откажемо резервацију седам дана по уплати. У агенцији још чекамо да нам врате новац, а од уплате је прошло пуних 15 дана - каже Јелићева и додаје да су јој у агенцији напоменули да ће им бити узета провизија од чак 20 одсто за отказивање резервације.

Хрватска и Црна Гора

И у другим агенцијама у Бањалуци су нам потврдили да су Грчка и Турска дефинитивно хит овог љета, али неке од њих истичу да је и Хрватска тражена, иако се траже доста јефтинији аранжмани него протеклих година.

Агенције су нам потврдиле да, као и сваког љета, и Црна Гора има својих туриста, али да углавном сами путују тамо без посредовања агенција.

У агенцијама су такође напоменули да има доста аранжмана који пружају летове из Бањалуке, а не само из Сарајева и Загреба. Како кажу у овим агенцијама, за далеке дестинације немају пуно заинтересованих, јер оне углавном подразумијевају дужи боравак, а већина грађана нема толико времена.

- Већина љубитеља Црногорског приморја има стална мјеста на која већ годинама одлазе, а некима и ми нудимо аранжмане - истичу у овим агенцијама.

Јовица Модић, којег смо затекли у једној од ових агенција, каже да са дјевојком путује у Грчку, али да ће у августу са друговима посјетити Црну Гору на пар дана.

- Са дјевојком ћу на прави одмор у Паралију, али ћу у августу са друговима посјетити Будву, гдје је дефинитивно најбољи ноћни провод - рекао је Модић.

На питање да ли сматра да је љетовање чак два пута у току године скупа инвестиција, Модић је одговорио да на море не иде ко има новца, већ онај ко је навикао и додао да је љето доба године које сви треба да искористе и напуне батерије за радне и хладне дане који нам предстоје у току године.

Популарна и егзотична путовања

Синиша Весовић из Туристичке агенције "Себастијан" у Бањалуци каже да је ове године Грчка најпопуларнија.

- У Грчкој се може наћи апартмански смјештај већ од 150 евра. У јуну је било доста попуста на неке аранжмане чак и до 35 одсто. За острвски дио Грчке могао се резервисати аранжман од десет ноћења са авионским превозом за 300 евра па навише, зависно од услуге коју клијенти траже - рекао је Весовић.

Како су рекли из ове агенције, Хрватска није тражена ове године као лани, јер су цијене скочиле. Весовић је рекао да су послије Грчке најпопуларније плаже на турској обали.

- У Турску се могло отићи авионским превозом већ за 350 евра за седам дана. Треба рећи да се у цијену аранжмана не рачунају авионске таксе, које износе 59 евра за Турску, а 38,30 евра за Грчку. Анталијска регија је најпосјећенија у Турској. Нарочито су популарни Кемер и Алања - рекао је Весовић и додао да Алања има највећу понуду хотела који имају акцијске цијене.

- Цијена аранжмана, која укључује авиопревоз без таксе у шпицу сезоне по ласт минит понудама за седам ол инклузива, могла се наћи већ за 500 евра по особи. Поред ове двије дестинације, у нашој агенцији су тражени и Египат и Шпанија, која је мало скупља - прича Весовић.

Он је навео да се Египат могао резервисати по цијени од 300 евра па навише за девет ол инклузива са авиопревозом и таксама.

Каже да егзотична мјеста углавном посјећују тек вјенчани парови, бизнисмени и добро ситуирани пензионери, али и они у много мањем броју него што је то случај у сусједним нам земљама.

- Нудимо и далеке дестинације као што су Хонгконг и Филипини, гдје се за 14 дана аранжман плаћа 1.490 евра. У понуди нам је и Мексико, гдје за 17 дана треба издвојити 1.650 евра, док је у Мумбају 13 дана 1.050 евра са смјештајем, авиопревозом и трансфером. На 19 дана у Индонезију се може отићи за 1.700 евра, у Непал за 950 евра на чак 16 дана. У понуди нам је и Њујорк, девет дана за 1.300 евра, као и Тајланд, који кошта само 1.290 евра са смјештајем за 20 дана - рекао је Весовић и додао да ове дестинације посјећују људи који имају времена, а то су углавном приватници који сами себи одређују годишњи одмор.

Најскупљи аранжман

У агенцији "Унис турс" из Сарајева кажу да је најскупље и најегзотичније путовање које ова агенција тренутно нуди Бора Бора.

- То нам је најскупљи аранжман који можемо урадити јер само авионска карта за ову дестинацију кошта 11.000 марака. Смјештај се може наћи за 2.500 евра и то у хотелу са пет звјездица. За сада још нико није отишао на ово путовање, а и иначе ријетко имамо људе који путују на даље дестинације - рекли су из "Унис турса".

Отказивање

У агенцијама су рекли да је отказивање аранжмана нешто што кошта агенцију и да се узима провизија за свако отказивање, у зависности од цијене аранжмана, као и авиопревоза. Већина агенција нуди осигурање које се плаћа у случајевима када клијенти сумњају да би аранжман могли да откажу, а цијена осигурања, која такође зависи од цијене аранжмана, јефтинија је у сваком случају него провизија коју би платили у случају отказивања путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана