Град у којем скоро свака породица има близанце

ГС
Град у којем скоро свака породица има близанце

Необично много близанаца живи у нигеријском граду ИгбоОра, у југозападном дијелу земље, гдје скоро свака породица има близанце или велики број дјеце, каже локални поглавица Jimoh Titiloie.

У протеклих 12 година локална заједница организује годишњи фестивал у част близанаца. Овогодишњи догађај, одржан почетком октобра, укључио је више од 1.000 парова близанаца и привукао је бројне учеснике, чак и из Француске, рекли су организатори.

Не постоји научно објашњење засновано на доказима зашто је стопа рађања близанаца у овом граду тако висока.

ИгбоОра је град с око 200.000 становника, удаљен од највећег нигеријског града и некадашње пријестонице Лагоса око 135 километара.

"Вјерује се да се разлог налази у исхрани жена, будућих мајки, а јело које најчешће једу се зове амала и прави се од јам брашна", каже једна од мајки близанаца Алаке Олавунми.

Џон Офем, гинеколог са сједиштем у пријестоници Абуџи, каже да постоје ствари које се тамо једу и које имају висок ниво одређених хормона, што доводи до појаве која се зове вишеструка овулација.

Иако би то могло објаснити већу стопу близанаца у ИгбоОри од уобичајене, град такође има значајан број једнојајчаних близанаца. Они су резултат једног оплођеног јајета које се дијели на два, али то није због хиперовулације.

Тајво Ојенији, нигеријски студент, рекао је да је присуствовао фестивалу са својим братом близанцем како би прославио јединственост вишеструког рођења.

"Ми цијенимо близанце. То је благослов од Бога", рекао је он

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана