Господари неба Русија и САД запараће и свемир

Агенције
Господари неба Русија и САД запараће и свемир

Вашингтон, Москва - САД и Русија раде на стварању борбених авиона шесте генерације и док Американци имају програм "Сљедећа генерација авио-доминације", Руси су се окренули авионима за летове у "ближи свемир".

У САД раде на проучавању перспективне тактике авионских борби и технологија које ће у будућности бити потребне за доминацију у ваздуху.

Бригадни генерал Алексис Гринкевич, који је учествовао у програму "Ваздушна супериорност 2030", најављује нове "производе" за "крај 2020-их".

- Мислим да је реалан рок 2028. година. Уколико буде довољно инвестирано у кључне технологије, могли бисмо очекивати ​​неке иницијалне оперативне могућности од овог пројекта - наводи он.

Амерички стручњаци процјењују да се доминација ратне авијације САД неће заснивати само на једној платформи, на примјер на платформи ловачког авиона шесте генерације. Највјероватније, то ће бити нека комплексна "породица" различитих умрежених система.

Американци већ раде на томе у Рајт Патерсону у Охају, а предвиђено је да се тамо истражују нове технологије и прецизирају захтијеване карактеристике нових модела. Кључ успјеха на том пољу биће истовремени рад на конструисању мотора и радио-електронске опреме авиона, као и оружја које ће затим бити интегрисано у ловце шесте генерације.

Једна од карактеристика биће могућност пробијања непријатељске одбране и продирање на циљану територију, али ће нови авиони бити оспособљени да дјелују са веће удаљености.

Истовремено, и Русија ради на шестој генерацији ловаца. Још у марту 2016. године командант Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-пуковник Виктор Бондарев открио је да раде на шестој, али да почиње рад и на седмој генерацији борбених авиона.

Представник Уједињене корпорације за производњу авиона Владимир Михајлов вјерује да ће војни авиони шесте генерације полетјети 2023. године.

Савјетник замјеника генералног директора концерна "Радиоелектронска технологија" Владимир Михејев објашњава да ће авиони шесте генерације бити "свемирски и беспилотни". Другим ријечима, моћи ће летјети у "ближи свемир" и имаће опције за управљање са пилотом и без њега.

Осим тога, "авион мора развијати хиперсоничном брзину, мора бити мултифункционалан и невидљив за већину радара и мора имати врхунске маневарске могућности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана