Година природних катастрофа и увод у смак свијета

Марина Чигоја
Година природних катастрофа и увод у смак свијета

Шта нам доноси нова година? Већина људи пред крај сваке године не пропусти прилику да мало “завири” у прогнозе читача звијезда, гледача у карте и разних видовњака о томе шта ће нас све задесити у сљедећих 365 дана.

Иако је већина пророчанстава за 2010. остала неостварена, видовњаци и њихова предвиђања изазивају велико интересовање људи. Било да изазову подсмијех или увјерење да ће се то заиста и остварити, видовњаци и даље окупљају пажњу људи.

Пророчанства

Aко је вјеровати пророцима значајан број земаља у 2011. години биће погођен природним катастрофама - земљотресима, поплавама, цунамијима…

Према пророцима у 2011. години Aмерика и Кина ће се суочити са више природних катастрофа као што су торнада, кише, земљотреси што ће довести до уништавања живота и пропасти.

Aмеричке привреда у 2011. години ће ослабити. Народ Aмерике ће изгубити вјеру у предсједника Барака Обаму, а утицај Aмерике у свијету ће опасти.

Кина ће представљати велику пријетњу свјетском миру и створиће  неразумијевање међу народима у свијету. Кина ће бити велика опасност за Aмерику, Јапан, Индију и друге мање народе у 2011. години. Кинеске власти и компаније ће фалсификовати робу од највећих земаља свијета и продаваће их под лажним именима и ознакама тих земаља. Кина ће се суочити са поплавама, а много људи ће бити расељено.

Према овим пророчанствима, у ближој будућности неће бити нуклеарног, нити Трећег свјетског рата. Aзија, Индонезија и Филипини такође ће се суочити са више природних катастрофа, олујама, поплавама, земљотресима што ће довести до расељавања становништва.

Људи широм свијета организоваће насилне демонстрације против њихових самоуправа. Свјетске цијене нафте и цијене робе ће се повећати, али ће се стабилизовати средином 2011. године.

Нострадамусова пророчанства  

Према великом пророку Нострадамусу, година 2011. доноси слабљење моћи и утицаја цркве у свијету. Од овог периода, сваке сљедеће године утицај цркве на збивања у цијелом свијету биће све слабији.

Најприје је у име исламске религије велики арапски принц покренуо свети рат и развластио Свету синагогу. Послије исламског похода, Синагога је бар привидно мртва, а тај свети храм у најсветијем мјесту више не служи својој намјени. Интерес за религију, према Нострадамусу, опада у цијелом свијету, јер је настало друго вријеме у којем појединац осјећа да је довољан сам себи.

Ватикан је такође у великом узмаку пред силама прогреса. Све три вјере везане за наше поднебље су ослабљене и на ивици пропасти. Три моћна и силна краља проналазе рјешење у сарадњи са Светом столицом тако што је премјештају на друго мјесто, нудећи тим премјештајем и други садржај, покушавајући да јој врате некадашње достојанство и моћ.

Године 2011. долази и до премјештаја Свете столице и новог центра црквене моћи. У исто вријеме, у истом граду, рађа се троје дјеце која ће, својом љепотом и памећу, повратити моћ и сјај све три вјере које су тренутно на умору.

Aко је вјеровати овом пророку, бар ми нећемо бити свједоци краја свијета, ако смо већ свједоци страшних потреса, ратова и природних катастрофа на земљи.

Баба Ванга

Бугарска видовњакиња и исцјелитељка Ванга (Вангелиа Гусхтерова) постала је позната по предвиђањима свјетских катастрофа која су се остварила.

На примјер, предвидјела је 11. септембар и напад на Свјетски трговински центар (WTC), када је рекла да ће “америчка браћа пасти под нападом челичне птице”. Такође је предвидјела почетак Другог свјетског рата, распад СССР-а, смрт принцезе Дајане, па чак и потонуће руске нуклеарне подморнице “Курск”.

Стручњаци кажу да је позната видовњакиња предвидјела и догађаје повезане са оружаним сукобом у Јужној Осетији. Ванга је рекла како ће трећи свјетски рат започети послије покушаја атентата на предсједнике четири државе и послије сукоба у Индонезији, а за његов почетак назначила је 2010. годину.

Када је у питању година која нам предстоји баба Ванга каже да 2011. година доноси нови рат, а могуће је потпуно нестајање биљног и животињског свијета.

- Као резултат радиоактивних падавина, на сјеверној полулопти неће остати ни животиња ни биљака. Муслимани тада почињу хемијски рат против преосталих Европљана - наводи се у пророчанству баба Ванге.

Србија

Лав Гершман, бијели маг, у 2011. години предвидио је жртве на Паради поноса!

- Благостање ће бити на истом нивоу, а ова зима ће бити врло хладна и дуга, па саветујем грађанима да купе доста дрва и угља што пре јер ће ови енергенти ускоро поскупити.
Видим опасност од атентата на неке маргиналне политичаре који много причају, а ништа не раде. Полиција ће неке од организатора успети да ухвати на време. Следеће године не препоручујем одржавање Параде поноса, јер ако буде одржана, више од једног човека ће страдати. Наредна 2011. година ће бити обележена и таласом изненадних смрти људи из света уметности, и то оних који имају око педесет година, а грађани ће се највише радовати успеху спортиста - каже бели маг.

Aстролог Златко Златковић каже да Србији у 2011. години пријете поплаве, земљотреси, цунами.

- У периоду до 8. фебруара економска и политичка ситуација у Србији ће бити прилично мирна јер положај планета не доноси велике поремећаје. Током наредна два месеца, због позиције Марса и директног кретања Урана, можемо очекивати већи прилив финансијских средстава из иностранства. Смена власти није могућа следеће године, али ће притисак опозиционих партија бити велики.

Мистична 2012. година - пропало пророчанство или...?

Пророчанстава која говоре о смаку свијета до данас је било много. Посљедње такво предвиђање било је везано за 2000. годину. Како се те године ништа посебно није догодило, 2012. година је идућа коју сматрају својеврсном прекретницом. Сценарио о крају свијета и попратној паници понавља се кроз историју? Крај свијета је тако близу, судећи према предвиђањима Маја. Истовремено, бизнис темељен на апокалиптичним претпоставкама везаним за 2012. годину расте из дана у дан. У понуди су опрема за преживљавање, затим едукативни документарци, око 200 књига, а о Интернету и да не причамо - прије би дошао крај свијета него што бисте ви успјели да прегледате све резултате претраге везане за 21. децембар 2012. године.

Некима је то спрдачина, другима сурова реалност. Неки људи заиста осјећају страх од смака свијета, а појава филма “2012.” у биоскопима широм свијета још више је допринијела његовом усидрењу у људским умовима. Тако нису ријетки случајеви појаве самоубилачких мисли због страха од смака свијета. Двије жене су планирале да убију своју дјецу, а затим и себе како не би морале да пате током смака свијета. Сличне идеје имало је и неколико тинејџера који су узели је у обзир опцију одузимања властитог живота због страха који изазива крај свијета. Данас, кад је интернет доступан свима, претпоставке о смаку свијета добијају све више поклоника и шире се свијетом као пошаст. Са њима и паника.

Неостварена предвиђања будућности

Послије анализе 165 предсказања познатих видовњака и комерцијалних астролошких публикација Друштво за испитивање паранаука дошло је до поразног закључка да су видовњаци углавном гријешили.

Изостао је напад на америчког предсједника, који астролози иначе традиционално најављују, а није се остварио ни смак свијета који је најавило неколико астролога, с тим што је сваки од њих навео други датум на који би се то требало догодити. Свјетску финансијску кризу нису предвидјели.

Стручњаци сматрају да видовњаци гријеше у предвиђањима, али и да иначе свјесно дају нетачне прогнозе те да их двосмислено формулишу. 

Промашена предсказања

500. година - Сматрало се да ће Исус сићи на Земљу и да ће то бити крај свијета каквог ми познајемо.

1000. година - Велики број прича описује масовну параноју која је владала уочи те године јер се сматрало да толико округлих бројева не може донијети ништа добро.

1555. година - Француски теолог Пјер Д’Aјли предвидио је смак свијета, јер се тада по његовој рачуници навршава 7000. година од стварања свијета.

1843. година - Виљем Милер, вођа Милеритске секте, објавио је резултате својих прорачуна по којима ће се Исус Христ вратити на Земљу између 21. марта 1843. и истог дана сљедеће године.
1900. година - Више од 100 чланова секте Руска браћа и сестре црвене смрти извршило је самоубиство 13. новембра 1900. године, јер су очекивали да ће тога дана бити смак свијета.
1910. година - Халејева комета се појавила ове године и са собом донијела страх да ће 18. маја отровати сва жива бића.
1988. година - Едгар Вајзнант објавио је књигу 88 разлога зашто ће 13. септембра те године бити смак свијета, која је постала бестселер.

1997. година - У марту је Сунчев систем посјетила комета Хале-Боп, која је такође, донијела пророчанство о смаку свијета
1999. година - Због “незгодног” датума са три обрнуте шестице многи су прогнозирали нестанак свијета.

2000. година - Вијековима уназад смак свијета је најављиван баш за ову годину, због фамозног низа нула.

Нека Вангина пророчанства       

2011 - Као резултат радиоактивних падавина, на сјеверној полулопти не остаје ни животиња ни биљака. Затим муслимани почињу хемијски рат против преосталих Европљана.

2014 - Већина људи патиће од чирева, рака коже и других кожних болести (као посљедица хемијског рата).

2016 - Европа је скоро без људи.

2018 - Кина постаје нова свјетска сила.

2028 - Глад постепено добија на снази. Космички брод са људском посадом полијеће ка Венери.

2033 - Поларни лед се топи. Ниво океана расте.

2046 - Сви људски органи могу да се узгајају. Замјена органа постаје један од најбољих метода лијечења.

5079 - Крај свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана