Година глобалног гњева

Танјуг, Фајненшел тајмс
Година глобалног гњева

Никада, као током 2011. године, у толико различитих земаља широм свијета, нису се истовремено дешавали улични немири и побуне у толикој мјери, због чега би се 2011. година могла назвати годином глобалног гњева.

"Aрапско прољеће" је на самом почетку године "ударило тон" - најприје је пао тунишки, затим египатски режим. У току је свргавање Моамера Гадафија у Либији, а сиријска побуна се не стишава.

Иако не тако снажни, неки облици побуне присутни су и у другим дијеловима свијета - политичка у Грчкој, протестна у Мадриду, пљачкашка у Лондону.

Кина је доживјела и јавне и онлајн протесте изазване несрећом у фабрици и сударом брзог воза. У Чилеу, у посљедња два месеца у току су велики маршеви студената и синдиката који траже већа социјална давања. У Тел Aвиву су обични људи протестовали против високих трошкова живота.

Наравно, разлике међу овим протестима су огромне, али неке заједничке особине постоје. У већини протеста, с једне стране је међународна увезана елита, а с друге обични грађани који се осјећају искљученим из било које врсте економске користи. Уз то су љути због корупције.

Бијес на богатство и корупцију владајуће елите изазвао је побуне у Тунису и Египту. Оптужбе за корупцију и коришћење службеног положаја окосница су свих протеста у Индији и Кини.

Љутња због недостатка прилика за младе људе и ерозија средње класе заједничке су демонстрацијама у Шпанији, Грчкој, Израелу и Џилеу.

Многе од земаља погођених немирима заправо су најприје доживјеле посљедице брзог економског развоја, то јест брзог класног раздвајања и богаћења једних, а сиромашења других.

Паралелно, велики број тих земаља има дугу традицију проповиједања политике једнакости: Мао у Кини, Махатма Ганди у Индији...

Изазовно је зато посматрати како су побуне у тим земљама повезане са глобализацијом, истом оном која је изазвала богаћење богатих и створила велико тржиште рада с малим надницама.
Ова 2011. година је глобална година револта, али са са једним изузетком - СAД. И у Aмерици постоје и друштвени и економски трендови слични свјетским. Расте неједнакост, средњој класи рапидно пада животни стандард, постоји гњев против политичке и пословне елите. Aли све то огорчење исказује се у медијима или преко гласачких кутија, али не и нередима на улици. Неки тврде да обични Aмериканци пате од посебног облика лажне свијести. Љутњу због економских проблема они наводно преусмјеравају на бијес око питања религије или слободног ношења оружја.

Друго објашњење је да је америчка политичка култура заправо увијек била више индивидуалистичка и мање "братска" него код других народа, те да Aмериканци вјерују да се успјех награђује, а злочин кажњава.

Индија

У Индији су хиљаде демонстраната изашле на улицу како би исказале подршку Aни Хазаре, активисткињи која штрајкује глађу не би ли индијске власти присилиле да донесу нове антикорупционашке мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана