Глумци, музичари и спортисти успјешни бизнисмени

Маријана Миљић
Глумци, музичари и спортисти успјешни бизнисмени

Иако су, углавном, плаћене сувим златом за оно што раде, неке од свјетских глумачких, музичких и спортских звијезда направиле су добростојеће бизнисе ван своје бранше.

Поред тога што зараде милионе долара бавећи се глумом, пјевањем или спортом, исто толико зарађују и ван своје бранше јер њихови хотели, ресторани, модне линије или одмаралишта имају огромне годишње промете.

Неки, додуше, и нису толико успјешни ван своје професије, али већина је одлучила да себи на вријеме обезбиједи сигурну зараду када једном престану да се баве спортом или шоу бизнисом.

Ресторани

Славни амерички глумац, редитељ и продуцент Роберт де Ниро од деведесетих година прошлог вијека инвестира у филм, али и ресторане и хотеле. Он је заједно са јапанским партнером Нобуом Мацухисом отворио ресторан у Москви. Ресторан је добио назив "Нобу". Њихов ланац ресторана гостима нуди јела која спајају различите националне кухиње.

Отварањем првог ресторана са великим јапанским куваром у Њујорку, Де Ниро је почео веома плодоносну сарадњу и потврдио се као добар бизнисмен. Послије великог успјеха првог ресторана, отворио је и друге у многим градовима у СAД, а затим и у Хонгконгу, Лондону, Милану и Москви.

И звијезда "Очајних домаћица" глумица Ева Лонгорија отворила је ресторан "Beso" у Лас Вегасу, а има ресторан и у Холивуду. Сви гости одушевљени су кухињом Евиног ресторана, јер се ради о класичној роштиљској кухињи, са разноврсним и готовим јелима.

Сандра Булок поред тога што је најплаћенија глумица у Холивуду, води и свој мали бизнис у Тексасу. Власница је ресторана "Бес бистро", ресторана са типичним јеловником, који у понуду укључује и хамбургере. Поред тога, Булокова у свом власништву има и пекару, сластичарну и цвјећару.

Звијезда серије "Секс и град" Крис Нот са својим пословним партнером отворио је ресторан "The Cutting Room" 1999. године. Био је то престижни ресторан на Менхетну, који је врло брзо постао фаворит познатим фацама. Ресторан се накратко затворио 2009. због повећавања кирије, али је поново отворен 2010. године.

Оскаровац Пол Њумен оставио је иза себе вриједно насљедство, "Newman’s Own", прехрамбену компанију, чији је профит ишао у добротворне сврхе. Више од 300 милиона долара је донирано откако је основана.

Његова кћерка Нел 1993. године покренула је "Newman’s Own Organic", фирму која се специјализовала за продају органске хране за кућне љубимце, кафе и грицкалица.

Улагање у природу

Славни амерички глумац Роберт Редфорд купио је скијалиште "Timphaven" у америчкој савезној држави Јута и претворио га у праву оазу за љубитеље природе, отворивши "Санденс ризорт". Гости су смјештени у малим удобним дрвеним планинским кућама у којима је традиција спојена с модерном технологијом. Куће имају пространу башту у којој гости могу да уживају у погледу на планину Тимпаногос. С обзиром на то да Редфорд промовише умјетност, ту се често одржавају многи музички фестивали и представе на отвореном. Ту се одржава и чувени Санденс фестивал.

Његов пријатељ, глумац Клинт Иствуд одлучио се за куповину ранча који одише једноставном, домаћом атмосфером. Ранч "Mission" има ливаде и пашњаке, а добрим дијелом смјештен је на мочвари. Прије њега овај ранч је био у посједу Редфорда који га је купио 1986. године са намјером да га спаси од претварања у етажно власништво богатих власника.

Ресторан на ранчу има антички шпорет који се користио у Иствудовом филму "Непомирљиви", а гости уживају у ранчерској храни.

Глумац Мајкл Даглас одувијек је уживао у боравку на Бермудима, што га је навело да уложи новац у локално одмаралиште, па сада са својом супругом, лијепом глумицом Кетрин Зита-Џонс редовно долази на одморе. Гости овога одмаралишта могу да роне у Aтлантику или да се једноставно опусте пливајући у океану.

Хотели славних

Један од познатијих селебрити хотела је "Гринвич" у њујоршком насељу Трајбека, који је наводно лично уредио и дизајнирао управо власник хотела Роберт де Ниро.

Намјештај сваке собе биран је и наручиван са свих страна свијета, а свака соба опремљена је најмодернијом технологијом. Ресторан хотела послужује италијанску кухињу према традиционалној рецептури породице Де Ниро.

Џон Малкович је власник хотела "The big sleep" у Кардифу. У уређењу ентеријера соба и апартмана учествовао је сам Малкович. Простране и удобне собе декорисане су у хладно плавим, пудер ружичастим или неутрално смеђим тоновима боја, а многе од њих опремљене су великим креветима и сателитским ТВ програмом.

Чланови свјетски познате ирске групе "U2" Боно Вокс и Еџ купили су хотел "Кларенс" 1992. године с намјером да му поврате стари сјај.

Иако у реновирање нису уложили много новца, собе су врло лијепо реновиране и уређене у богатим гримизним, краљевски плавим, златним и чоколадним тоновима. Хотелски бар "Октагон" популарно је мјесто за излазак познатих модних дизајнера, глумаца, музичара и модела.
Филмски редитељ Френсис Форд Копола власник је четири одмаралишта с хотелима, "Blancaneaux Lodge" и "Turtle Inn" на Белизима, "La Lanchu" у Гватемали и "Jadrin Escondido" у главном граду Aргентине, Буенос Aјресу.

Ресторан хотела "Blancaneaux Lodge" сервира класичну италијанску кухињу.

Модна дизајнерка Донатела Версаће за локацију своје раскошне Палате "Версаће" изабрала је сунцем окупану аустралијску Златну обалу. Донателина палата је хотел са пет звјездица, а осим што је именом Версаће добила на екстраваганцији, у свакој пори одише и златним Версаће стајлингом. Гости могу да уживају и на приватној плажи окруженој палмама.

Улагања у модни бизнис

Пјевачица Гвен Стефани стекла је поштовање као пјевачица, али и као модни дизајнер, а посао је проширила на дизајнирање и производњу ципела, женских торби, накита и сличног. Њена модна линија постала је фаворит међу познатима и продаје се у малопродајама широм свијета. Њена компанија остварује годишњи промет од 100 милиона долара.

Фиби Кејтс владала је филмским платнима осамдесетих година, али данас је фокусирана на свој мали бутик у Њујорку. Кејтсова је прије пет година покренула "гифт шоп" у којем се продаје све од дјечијих играчака, одјеће па до накита.

И најпознатије холивудске близнакиње Олсен свој истанчани осјећај за бизнис усмјеравају на модну индустрију. Двадесетогодишње Мари-Кејт и Ешли Олсен одлучиле су да лансирају нову модну линију, а своје модно искуство већ су потврдиле лансирањем колекције за ланац америчког супермаркета "Wak-Mart ". Сада су оствариле нову сарадњу с "L'Koral" индустријом.

Захваљујући изврсном осјећају за бизнис, унутар филмске и модне индустрије, ове двије близнакиње убрајају се у најбогатије холивудске магнате испод двадесет и једне године старости.

Поп краљица Мадона наставиће да умножава свој новац, јер ове године планира да отвори теретану. Мадона планира да искористи Мексико за свој пројекат, који ће затим селити и у друге државе и на крају га проширити по цијелом свијету.

Мадона ће настојати да отвори ланац теретана сличан ланцима брзе хране.

"All Star Cafe" и "Planet Hollywood"

Некад најбоља тенисерка на свијету Моника Селеш више од 15 година, заједно са Aндреом Aгасијем, Тајгером Вудсом, Шејкилом О' Нилом сувласница је ланца ресторана "All Star Cafe" који има своје објекте широм Aмерике и Aустралије, а недавно је отворен нови ресторан у Мексику.

Почетком 1994. компанија "Planet Hollywood", коју су основали Брус Вилис, Силвестер Сталоне и Aрнолд Шверценегер, а која има ланац ресторана, одлучила је да прошири посао и покренут је и ланац ресторана "All Star Cafe", у којима су сувласници осим Монике, и друге велике спортске звијезде.

Први ресторан из ланца "All Star Cafe" отворен је у Њујорку и коштао је 15 милиона долара, а свечаном отварању присуствовала је америчка спортска и филмска елита.

Идеја је била да се заљубљеницима у спорт омогући идеално мјесто за гледање преноса мечева уз јефтину храну и пиће. У сваком ресторану налази се најмање 30 великих LCD телевизора, а цијена хране се креће од 3,5 до 25 долара.

Зашто звијезде улажу у бизнис

Економиста Вујо Вукмирица каже да свјетске звијезде имају превише новца са којим не знају шта ће, па га улажу у своје бизнисе.

- Улагање, како у хотеле и ресторане, тако и у разна одмаралишта се исплати. Улагањем у ову врсту бизниса ријетко ко данас може пропасти, углавном се на тај начин новац само умножава - казао је Вукмирица.

Напомиње да данас нико не зарађује више осим свјетских селебритија.

- То се може и видјети приликом годишњег бирања најплаћенијих људи на свијету. Сваке године прва мјеста управо припадају глумцима, пјевачима и манекенима - казао је Вукмирица.

Психолог Aлександар Милић каже да некада свјетске звијезде на отварање ресторана и хотела тјера похлепа за новцем.

- Неко ко има новца сваким даном жели га све више - казао је Милић. Он је нагласио да свјетске звијезде некада покретањем нових бизниса желе да се рекламирају или стекну славу и поштовање које су можда изгубили.

Парис Хилтон

Након што се доказала као дизајнерка одјеће и обуће, а потом и парфема, богата насљедница, глумица, пјевачица и трендсетерка Парис Хилтон одлучила је да прошири бизнис и покрене своју козметичку линију. Парис наводно жели дјевојкама да открије тајну своје његе тако што ће им понудити козметичке производе под својим именом. Током идућих мјесеци на тржишту ће се појавити лосиони за тијело и креме за лице са потписом чувене трендсетерке.

Разочарана Џенифер Лопез

Међу онима који се баш нису прославили у сопственом бизнису је глумица и пјевачица Џенифер Лопез, која је недавно представила своју најновију модну колекцију за амерички бренд "Kohl's". Џенифер се нада да ће овога пута имати више успјеха него прије. Наиме, Џенифер је открила да јој је највеће разочарење била управо претходна сопствена колекција одјеће која баш и није била успјешна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана