Гледај прашину, метлу и своја посла

Милка Милуновић
Гледај прашину, метлу и своја посла

Бити чистачица у Влади није једноставно, јер тај посао захтијева много више од држања крпе у руци, брисања компјутера и телефона, усисавања прашине, гриња, паучине и остале прљавштине.

Канта за смеће у Влади је мало осјетљивија, јер у њој не смије бити ниједне ружне ситнице, која може на било који начин нашкодити њеним свакодневним станарима, међу којима је значајан број највиђенијих људи у Српској, који раде најозбиљније државне послове.

Најчувенија шпијунка свих времена Мата Хари у својим мемоарима је написала да је у својим шпијунажама најчешће била маскирана у секретарицу, собарицу, кућну помоћницу и чистачицу.

Бити чистачица у Влади РС, ако је судити по ономе што кажу раднице, је велика част и ова професија ни изблиза не одговара увријеженом схватању да је то најмаргиналнији занимање, којег се многи и стиде. Први и основни услов гласи: уста имаш, језика немаш.

- Чистила сам ја и у старој згради Владе и нагледала сам се свега и свачега у овом раду. Младима волим да кажем: Aко мислиш радити и напредовати у каријери и у животу основни принцип је: што видиш не видиш, што чујеш не чујеш... - прича Јагода. Весело каже да је у Влади и Народној Скупштини лијепо чистити, јер то је на одређен начин господски посао.

Господски посао

-Како није господски посао, немојте се чудити. Ми чистимо у најљепшој згради у Републици Српској , тамо гдје улазе наши највиђенији људи. Културан је то свијет, не прљају они пуно -каже Јагода. Додаје да је 33 године радила у просвјети и да је држала кухињу и дјеци продавала кифле, сендвиче, чајеве, чоколадице, бомбоне и другу робу за коју се дјеца отимају на великом и малом школском одмору.

Да би најљепша и најмодернија зграда у Бањој Луци - административни центар Владе РС, могао да блиста изнутра као што сјаји и мами погледе пролазника извана, свакодневно се брине тим у којем је запослено 209 људи. Службе спадају у заједнички сектор за одржавање, а обухватају секторе у којем су запослене чистачице, инжињери и техничари за лифтове, затим стручњаци који се брину за беспријекорну расвјету, за фонтане, аларме, противпожарну заштиту, видео-надзор, телефоне, каблове, и све друго што треба једном од најмодернијих административних центара на подручју Балкана. Жене које се брину да све буде чисто, сигурно, безбједно и лијепо   нису уочљиве саме по себи, али њихов рад је и те како важан за премијера Милорада Додика и његове министре, који овдје долазе на посао сваког дана, заједно са својим помоћницима, замјеницима, секретарицама, портпаролима и другим службеницима за односе са јавношћу и службеницима за друге релације, односе и професије.

- На конкурс за пријем 30 чистачица у Влади РС пријавило се 1.200 кандидаткиња, што најбоље показује да рад у Влади занима многе, па макар се радило и о пословима чишћења - каже руководилац службе у којој је запослено 75 чистачица Зоран Бурсаћ.

Додаје да му није тешко организовати посао, јер све жене су коректне, културне и ниједну до сада није отпустио ни казнио зато што посао није урађен како треба, ни што је неко од најважнијих, а то су премијер Додик и његови министри, имали евентуалну примједбу да није почишћена сва прашина, или је на прозору, столу, компјутеру или каучу остала нека флека или брљотина.

Модерни усисивачи

- Није било притужби, све моје раднице одлично раде. У послу се користе модерни усисивачи, детерџенти, и остало што им је потребно да се очисти модеран намјештај, теписи, лустери, прозори и друго - каже Бурсаћ.

Додаје да су његове раднице углавном "преквалификоване" за посао који раде. Наиме, већина их има завршену средњу школу, мада је услов за конкурисање завршена осмољетка.  

Најстарија чистачица у Влади је Јагода Кременовић и има 59 година. Каже да идуће године пуни 40 година радног стажа и иде у пензију. Каже да је то лијеп посао, али да је ових седам година ангажмана у власти за њу као филм и једно животно искуство које се ријетко доживљава.

Јагода каже да неће да крши кодекс "чувања тајне" и само одмахује главом на упорно инсистирање да нам каже понешто о малим интимним тајнама министара и осталих функционера, да ли су мало несташни, има ли швалерације и тајних љубави у великој згради.

-Само бих искористила прилику да се пожалим на свог шефа Зорана Бурсаћа да ме без разлога пребацио на 9. спрат да чистим кабинет код Проке Драгосављевића. Нисам то хтјела и молила сам га да то не ради, и да ме остави да чистим на 1. спрату гдје сам навикла и гдје је и кабинет премијера Додика. Није хтио да ме слуша, али ми је на крају учинио услугу. Јер, код министра Проке је супер - каже наша саговорница.

У младој гарди Владиног "одреда за чистоћу" су: Слађана, Светлана, Биљана и Марина. Кажу углас да им је одлично у Влади и да немају за сада планова да игдје иду одавде. Плата, кажу, није лоша, јер зараде око 750 марака, што је републички просјек.

-Када су нас примали на посао, комисија која нас је испитивала углавном је питала да ли знамо како треба да разговарамо  са функционерима и како треба да се понашамо. Остала питања односила су се на чишћење и да ли знамо како треба да радимо са осјетљивом техником, како да чистимо компјутере, телефоне и слично. Потом су нам објаснили правила понашања - каже Слађана. Најмлађа је од свих и има 21 годину. Слатко се насмијала на питање има ли лијепих момака у Влади и да ли јој је  који запео за око.

-Ма ми се знамо сви, колеге смо, коме је до тога овдје - кажу ове младе жене. Иако се сви сусрећу по ходницима и лавиринтима огромне зграде за 17 спратова, наше саговорнице тврде да трачева у згради нема, ни за вријеме паузе када пију кафу. Откривају да разлог за то није што неће да коментаришу велике и мање велике фаце, него не смију пошто је све под видео-надзором и нема шансе да се смије погледати наопако да то камера не сними и не региструје одмах. Уједно, то је главни разлог што је у Влади "дискреција загарантована".

-Кад је ријеч о претресању важних тема које живот значе, било је боље у старој згради. Јер, кад је пауза, окупимо се у кухињи и све лијепо претрачамо: ко је кога видио, ко се у кога загледао, који је пијан заломио до касно у ноћ у кабинету, чија секретарица је најљепша, ко има проблема у браку и друге "битне" теме. Aли, сад је другачије. Јеси ли погледао како не треба, ето инжињера Савића са својом екипом "камермана" и одмах пита: јесте ли ви овдје да трачате или да радите - причају старије раднице, које су пребачене из старе зграде Владе РС.

Инжињер Зоран Савић главни је за инсталације, противпожарну заштиту, лифтове који се крећу "брзином муње". Задужен је за надзор клима-уређаја и гријања, за рад фонтана чији водоскоци привлаче као ситни кристали и неодољиво подсјећају на модерне фонтане у Европи и Aмерици. Фонтане које красе екстеријер зграде Владе нису ни изблиза сличне чувеној римској фонтани "Треви". То је ипак умјетнички рад, али у Републици Српској, али код нас грађани ријетко имају прилику да виде нешто љепше од ових фонтана.

Инжињер Савић каже да има тачно програмирано вријеме када фонтане избацују воду и када треба да се гасе ноћу. У његовом послу помажу му, каже, људи из струке међу којима је значајан број електро и машинских инжењера. Да би слика зграде била употпуњена, поред ње се налази трг површине 13.005 метара квадратних са четири фонтане, површине 405 метара квадратних. Такође, урађене су и све прилазне саобраћајнице површине 2.050 метара квадратних, као и 400 метара квадратних зелених површина.

Безбједност Владе и поштовање кућног реда је под будним оком првог полицајца у Влади Ранка Мишевића. Каже да су грешке готово немогуће и да је све под контролом 24 сата.

- Немојте сликати, не желим то. Ја сам задужен да организујем све и безбједност је на највишем нивоу - каже Мишевић. Додаје да се запослени у Влади РС, као и посјетиоци могу кретати унутар Aдминистративног центра само ако посједују одговарајућу идентификациону картицу, која им омогућава кретање по објекту у цјелини или, ако је ријеч о посјетиоцима, по одређеним министарствима у којима треба да обаве послове.

Намјештај

Упркос спољашњем изгледу који већ говори да је у зграду уграђена савремена фасада, најсавременија електроника, системи гријања и хлађења, унутрашњошћу зграде ипак доминира класични стилски намјештај, раскошно урађени плафони, подови и расвјета. Намјештај за опремање зграде произведен је у БиХ, а дијелови који се нису могли наћи у земљи стизали су из бројних европских држава и СAД. Овај намјештај је осјетљив и са њим терба пажљиво руковати. Кожне гарнитуре тешко је очистити када се уфлекају и за то се користе посебне хемикалије и крпе. Углавом, ако се ишара хемијском оловком, флека се не може очистити.
Кућни ред

У августу прошле године донесена је одлука о кућном реду у згради Владе РС, којом су прописани понашање запослених, пријем и кретање странака, уношење и изношење ствари, те, између осталог, дозвољена одјећа и обућа. Спремачице кажу да имају своју радне мантиле и да поштују кућни ред - не носе миниће и деколте на посао.

Цвијеће

Посебан дио посла је заливање цвијећа у кабинетима министара. Свим кабинетима је компанија која је задужена за одржавање цвијетњака испред зграде Владе, омогућила по једну собну биљку у саксији. Неки министри су донијели своје цвијеће од куће, воле да га сами заливају и да им пружају максималну његу. Од чистачица смо чули да су најпедантнији министри Aлександар Џомбић и Предраг Глухаковић, а да је премијер Милорад Додик најљубазнији.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана