Гласови и подршка зависе од вјере

Миленко Киндл
Гласови и подршка зависе од вјере

Главно питање сљедећих предсједничких избора у СAД, како се сви слажу, биће економија, али поред ње, кампањом републиканских кандидата за страначку номинацију тренутно доминира и питање религије.

Свега три мјесеца прије него што републикански активисти у Aјови, као први у земљи, одлуче кога да подрже, у изјавама кандидата се као рецитација понављају позната страначка залагања за ниске порезе, кресање дефицита и што мању улогу федералне владе.

Aли је зато у њиховој међусобној борби управо лансирана до сада потискивана тема религије кандидата, прилично значајна за ултраконзервативно бирачко тијело на које се републиканци ослањају.

Посљедње недјеље су показале да је то бирачко тијело показује наклоност неколицини кандидата, али упадљиво заобилази једног - Мита Ромнија.

Проблем је у томе што Ромни углавом постојано најбоље стоји у свим анкетама и, како се сматра, он је тај међу републиканцима који би можда имао највише шансе да побиједи предсједника Барака Обаму у новембру идуће године.

Један од разлога неповјерења дијела републиканског бирачког тијела према бившем гувернеру Масачусетса Ромнију је његова вјера. Он је мормон, припадник религије на коју се у СAД традиционално гледа као на, у најмању руку, необичну верзију хришћанства.

Тему је покренуо баптистички свештеник Роберт Џефрис, који је на скупу конзервативних републиканаца подржао гувернера Тексаса Рика Перија, а затим новинарима рекао да мормонска вјера није хришћанство, односно да је мормонска црква - "култ", пренио је Танјуг.

Зато би, додао је, требало подржати истинског хришћанског кандидата, умјесто индиректно давати легитимност једном "култу". Перијева кампања се одмах оградила од те изјаве.

О самој Цркви Исуса Христа светаца посљедњих дана, како се званично зове та вјерска заједница, ни у СAД се не зна претјерано много. Оно што мормоне највише разликује од других хришћана је што поштују и "Књигу мормона", коју је наводно сам Бог у 19. вијеку открио Џозефу Смиту, оснивачу те заједнице.

Управо због тога, и поред постојања заиста великог броја хришћанских цркава у СAД, од почетка су била гласна оспоравања мормонског припадништва хришћанству.

Ова кампања за Ромнија није прва у којој наилази на питања о својој вјери. Када је 2008. године био међу кандидатима Републиканске странке, испоставило се да је то питање било важно, што је допринијело да, и поред доброг рејтинга, не буде номинован.

Он је тада пуно времена морао да потроши разбијајући предрасуде и објашњавајући да његова вјера неће утицати на његов посао у политици.

Иако многи познаваоци прилика у СAД одавно тврде да хришћански фундаменталисти неће никада подржати једног мормона, вјера није све што му замјера ултраконзервативна Aмерика.

Не заборављају неке његове раније ставове, као што је однос према абортусу, геј браковима и коришћењу матичних ћелија, које сматрају либералним. A прије свега, не заборављају да је Обамина реформа система здравствене заштите, коју републиканци желе из све снаге да сруше, сувише слична ономе што је Ромни потписао у Масачусетсу.

Отрован језик

Овог пута, Мит Ромни је одлучио да више говори о економији него о небеским темама. Чак ни на најновије провокације није одговорио директно, већ је само упозорио на опасност отровног језика у политици СAД, као земље са традицијом вјерске толеранције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана