Глас Америке: Зашто је тешко прогласити полицајце кривим

Срна
Глас Америке: Зашто је тешко прогласити полицајце кривим

ВАШИНГТОН - Тужиоци у Минесоти који покушавају да докажу кривицу Дерека Шовина, белца, бившег полицајца, за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда имају тежак задатак имајући у виду реалност, иако имају значајне доказе, укључујући видео снимак и изјаве очевидаца, до сада је у историји било скоро немогуће однијети побједу на суду у таквим случајевима, указује Глас Америке.

Према истраживању групе "Мапа полицијског насиља", у више од 99 одсто познатих случајева убиства на дужности од 2013, амерички полицајци нису били осуђени за кривично дело.

Један од разлога је што тужиоци често не желе да оспоре личну процјену припадника полиције, када је ријеч о употреби смртоносне силе. У ријетким случајевима када су оптужнице биле подигнуте, порота обично одбија да осуди припаднике полиције, наводи се у тексту.

У случају Минесоте, за 165 година историје те државе, само један полицајац, Мохамед Нур, бивши припадник полиције Минеаполиса, осуђен је за убиство, а његова одбрана је уложила жалбу која се још разматра. Нур, 34-годишњи Американац сомалијског порекла осуђен је прошле године на 12 и по година затвора зато што је пуцао и убио жену, белкињу, која је позвала полицију да пријави сексуални напад у својој улици. Његов адвокат тврди да је пресуда погрешна, а одбрана је гласила да се Нуру учинило да се жена спрема да пуца у његовог колегу у патроли и да је непромишљено повукао обарач.

Државни тужилац Минесоте Кит Елисон подсјетио је на ту историју прошле недеље, када је објавио додатну оптужницу против Шовина за убиство другог степена, и оптужнице против тројице других полицајаца који су учествовали у Флојдовом хапшењу, али нису интервенисали док се он гушио.

"Ово неће бити лак случај за тужилаштво", саоштио је Елисон. "Сигурни смо у то што радимо, али историја показује да постоје јасни изазови".

Против Шовина је подигнута додатна оптужница за убиство без предомишљаја изазвано противправним нападом.

Да би Шовин био осуђен за убиство, тужиоци морају да докажу да је чин када је клечао Флојду на врату скоро 9 минута - противправни напад, каже Питер Волд, искусни адвокат из Минеаполиса, који заступа Нура.

"Ако докажу да је учествовао у противправном нападу, који је резултирао смрћу Флојда, то је убиство другог степена у Минесоти", објаснио је Волд.

Док сви подаци и докази из овог случаја нису познати јавности, најтежи доказ који ће тужиоци вјероватно употребити против Шовина је видео снимак на мобилном телефону, који је направио један грађанин.

На њему се види како опуштени Шовин, са рукама у џеповима, притиска коленом Флојдов врат 8 минута и 46 секунди, док Флојд моли за живот, понавља "Не могу да дишем" и у једном тренутку каже: "Умирем".

Према оптужници против Шовина, полицајац је ту силу примењивао скоро три минута пошто је Флојд потпуно престао да се помјера.

Терин Меркл из Бренан центра за правду на Њујоршком универзитету и бивша главна федерална тужитељка из Њујорка каже да оно што овај случај одваја од других недавних убистава, које су починили полицајци на дужности, јесте што је, у тренутку када је Шовин дошао на лице мјеста, Флојд већ био у лисицама и углавном миран. Умјесто да смањи напетост, Шовин је примјенио непотребну силу, истиче она.

Шон Малоун, бивши главни правни заступник полиције Балтимора, који је заступао једног од шесторице полицајаца оптужених за смрт Афроамериканца Фредија Греја у том граду 2015, оцјенио је да ће бити тешко оспорити видео доказ у случају против Шовина.

"Овде имате полицајца који користи нешто за шта још нисам чуо да полицајци описују као полицијску тактику, да ставља колено на грло господина Флојда", рекао је Малоун. "И то ради док га више пута упозоравају окупљени грађани па и сами полицајци да се Флојдово здравствено стање погоршава".

Али, то не значи да Дерек Шовин нема одбрану.

Адвокати Шовина, који се први пут појавио пред судом у понедељак, вјероватно ће правдати како је Шовин користио технику коју је научио на обуци у својој полицијској станици, каже Пол Џи Касел, професор кривичног права на Универзитету у Јути и бивши федерални судија.

"Онда је питање да ли је било пропуста у томе како је слиједио процедуре или какве су процедуре", каже Касел. "И мислим да ће то бити у центру пажње судске расправе".

Још једна линија одбране ће се вероватно градити око узрока смрти Џорда Флојда. Две аутопсије су Флојдову смрт прогласиле убиством. Ипак, стучњаци које је унајмила Флојдова породица утврдили су да је умро од гушења, док патолог округа Хенепин није донео јасан закључак узрока смрти.

"Одбрана ће то користити као доказ, очигледно", каже Волд.

Прошле године је 48 америчких представника снага реда убијено на дужности, а 41 страдао у несрећама, према подацима Федералног истражног бироа (ФБИ).

Полицајци се некада нађу у опасним ситуацијама у којима на лицу мјеста доносе одлуке да ли да користе смртоносну силу. Некада се све тако брзо одвија, да тужиоци најчешће реше да не подносе пријаве, јер су тешко доказиве.

Критичари кажу да се полицајци понашају неодговорно, јер знају да им не пријете кривичне пријаве. Умјесто истраге, полицајци којима се ставља на терет коришћење непримјерене силе, често уз подршку моћних полицијских синдиката, буду ослобођени и то једва уз "пацку", кажу критичари.

Али док су званичници и тужиоци некад оклијевали да оптуже полицајце, сада хитно покрећу истраге. У посљедње две недеље, полицајци у неколико градова, од Бафала до Атланте су били оптуживани за злоупотребу овлашћења и непримјерену употребу силе.

У случају против тројице Шовинових колега, од којих су двојица почетници, није све црно-бело, према правним стручњацима и кривичним адвокатима. Сва тројица, Томас Лејн, Александер Куенг и Тоу Тао суочени су са истовјетним оптужбама за помагање и саучесништво у убиству другог степена и убиству из нехата.

Изазов за тужиоце биће да докажу да су полицајци знали или морали да знају да Шовин чини кривично дјело које ће изазвати Флојдову смрт, кажу правни стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана