"Геополитика": Вакцине постале оружје у геополитичким борбама за моћ и положај

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - Вакцине против вируса корона постале су оружје у геополитичким борбама за моћ и положај, а тај својеврсни рат "цијепа" досадашње војне и политичке савезе, процјењује портал "Геополитика" (геополитика.нењс).

Умјесто трећег свјетског рата, који су многи најављивали усљед опасних геополитичких сукоба глобалних велесила којима човјечанство дуже вријеме свједочи, на сцени је нови свјетски рат - рат вакцинама, који је изазвао потпуни хаос у свијету.

Ко год да стоји иза појаве овога, по многочему чудног и до сада јединственог глобалног здравственог проблема, успио је у својој намјери.

Хаос је посијан, а цијели свијет је у својеврсном ратном стању против невидљивог непријатеља, при чему се здравље људи јавно истиче у први план, али закулисне политичке игре свједоче о нечему другом.

На сцени је рат између произвођача вакцина и држава које иза њих стоје, који свађа и дијели људе, народе и државе.

Аустралијска Влада, тако, намјерава се супротставити италијанском покушају блокирања сабдијевања ове земље вакцинама компаније "Астра Зенека" и у ту сврху Канбера ствара коалицију са Канадом, Новим Зеландом, Норвешком и Јапаном.

Италија не дозвољава да се Аустралији пошаље 250.000 доза вакцине коју је произвела британско-шведска "Астра Зенека" на њеној територији јер то ремети кампању вакцинације у самој Италији, при чему је Европска комисија подржала одлуку Рима.

Аустралијска Влада је одлуку Италије и ЕУ назвала чином политичког протекционизма.

Истовремено, неке снаге у ЕУ покушавају да компромитују руску вакцину "спутњик ве", мада њу већ траже и неке од чланица Уније.

Ова вакцина већ се користи у више од 40 земља свијета, па Русија протестује и тражи да престане политичка кампања против "спутњика ве".

Вакцине и вирус корона служе и за унутрашњо-политичке обрачуне, попут САД, гдје су ти проблеми исфорсирали смјену у Бијелој кући, а власт се тресе и у многим дугим земљама свијета баш по овом питању.

Умјесто покретања глобалних класичних ратова и војних похода с циљем смјена неподобних влада и наметања својих интереса, ковид 19 савршено игра своју улогу у исте сврхе и са сличним посљедицама.

Јер и након њега, као и класичног свјетског рата, само ће најснажнији остати довољно јаки да према својим мјерилима креирају будући свијет на рушевина садашњег, наводи "Геополитика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана