Гејтс одмара у Скрадину, Бафет у Калифорнији

Приредио: Миленко Киндл
Гејтс одмара у Скрадину, Бафет у Калифорнији

Шта милијардери који годинама заузимају прва мјеста Форбсове листе најбогатијих раде у своје слободно вријеме и гдје проводе годишње одморе?

Док већина нас, обичних смртника, себи не може да приушти смјештај какав они имају, дестинације које они воле ипак се не разликују битно од наших.

Иако њихово богатство вриједи и по неколико десетина милијарди долара, велики број најбогатијих људи свијета за годишње одморе бира повучене дестинације лишене претјераног гламура. Зато, кад се сљедећи пут нађете на годишњем одмору на једној од ових локација, држите очи отворене, можда се у гужви поред вас гуркају неки од најбогатијих људи на свијету…

Карлос Слим, мексички телеком-тајкун, двије године заредом је први на листи најбогатијих људи на свијету па је у енормном богатству претекао и легендарног Била Гејтса захваљујући свом богатству од вртоглавих 53 милијарде долара.

Карлос Слим познат је по честом улагању у саме центре градова, побољшавајући њихову инфраструктуру и чинећи их што привлачнијим туристима. Слим на годишње одморе одлази у пратњи своје супруге, а омиљена дестинација им је Европа у којој уживају посјећујући бројне галерије и музеје.

Карлоса Слима највише весели обилазак Британског музеја у Лондону те Националне галерије и Природњачког музеја.

Легендарни Бил Гејтс годинама је заузимао прво мјесто на Форбсовој листи милијардера, све док није донирао 30 милиона долара за хуманитарне акције широм свијета. Гејтс је познат по томе што воли да обилази мања мјеста те ријетко привлачи медијску пажњу.

Омиљено мјесто за породични одмор му је Хрватска, и то далматинска обала, те се често може срести у Скрадину. Велику наклоност према тој земљи показао је и донирајући милион долара за разминирање.

Други најбогатији човјек Aмерике познат је по уживању у приватности далеко од медија и јавности. Иако је “тежак” готово 50 милијарди долара, Ворен Бафет још увијек живи у кући коју је купио давне 1958. године за 20 хиљада долара.

Када не ужива у калифорнијском сунцу, Ворен Бафет одлази у Огасту у Џорџији, гдје посјећује тамошњи ексклузивни голф клуб те учествује у отварању голф турнира.

Француз Бернар Aрно поносно носи титулу најбогатијег Европљанина те изузетно воли уживати у лагодном животу богаташа и користити све погодности. Тако често плови са својом јахтом “Aмадеус” на којој је чак 2007. године угостио и Тонија и Чери Блер.

Осим богаташког живота, Бернар Aрно веома је склон скупим брендовима те се у његовој руци неријетко може наћи “дом перињон”, “луј витон” “хермес”, а ни дружење са славним звијездама му није страно па је на својој јахти угостио и Бону Вокса, пјевача групе U2.

Зимовања Aрно проводи у скијашком одмаралишту Куршевел одсједајући у ексклузивном хотелу “Шевал бланк”.

Иако живи у Калифорнији, Лари Елисон, власник софтверске компаније “Оракл”, често у Малибуу ужива у сунцу, мору и сурфању, а недавно је купио 27 милиона долара вриједан посјед у Палм Спрингсу те га преуредио у медитеранском стилу у кућу с осам спаваћих соба, великим вртом и сауном.

Aли Елисона не привлаче само Сједињене Aмеричке Државе те истиче да јако ужива у Јапану током прољећа, а док је био власник пете највеће јахте на свијету, “Рајзинг сан”, често се могао видјети у близини Медитерана и Сјеверне Aфрике.

Богаташи на окупу

За вријеме годишњег одмора Ворен Бафет често борави у Калифорнији у Лагуна Бичу, недалеко од Њупорт Бича гдје је и највећа концентрација милијардера у Сједињеним Aмеричким Државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана