Гдје на љетовање ове сезоне

Т. Ковачевић, Д. Секулић
Гдје на љетовање ове сезоне

Сунчано вријеме и високе температуре првих дана маја били су довољни да већина грађана Српске који планирају да предстојеће љетне врућине ублаже уз ближе или даље морске плаже, махом "напуне" туристичке агенције. Иако су агенције, због лошег времена овог прољећа нешто касније почеле да праве љетне аранжмане који су свјетлост дана, како кажу, угледали тек прије неколико дана, најповољнији аранжмани већ су распродати. У предсезони, кажу у агенцијама, најбоље се продају "фирст минуте" понуде, које су у принципу и најповољније, а коју има готово свака туристичка агенција.

Грађане Српске, признају у агенцијама, не занимају само најјефтиније понуде, како се очекивало почетком године, него се и те како интересују за свјетски престижна љетовалишта. Од њих су на првом мјесту Египат и Турска, за које, уз позамашне цијене пансиона, требате издвојити и исто тако позамашне суме за додатне трошкове. Грчка је, поред Црне Горе, према првим прогнозама, овог љета најповољнија и за већину туриста из Српске најтраженија. Хрватска обала "држи" цијене на нивоу прошлогодишњих и као и претходих година све своје карте баца на туристе из Њемачке, Италије и Чешке који им по правилу и "држе" сезону.

Јадранска обала

Дијана Станковић из туристичке организације "Себастијан" истиче да су ове године траженији аранжмани за љетовање у Баошићу у Црној Гори.

- У шпицу сезоне нудимо смјештај у апартману за четири особе по цијени од 50 евра по дану. За љетовање у Макарској на бази седам полупансиона у шпицу сезоне треба издвојити 360 марака по особи. Имамо понуду за Дрвеник, гдје ове године за девет пуних пансиона туристи треба да издвоје 470 марака - казала је Станковићева.

Према њеним ријечима, доласком свјетске економске кризе продаја аранжмана у односу на прошлу годину мало је опала.

Иако је већина грађана који планирају на љетовање, управо због кризе, очекивала ниже цијене аранжмана, то се ипак није десило.

 У "Стар травелу" кажу да су цијене већине аранжмана у понуди остале исте као и прошле године.

- У предсезони интересовање за путовањима није смањено у односу на прошло љето. Каква ће ситуација бити у јеку сезоне још увијек не знамо - казала је Јелена Вуксан из "Стар травела".

Када је ријеч о дестинацијама, Вуксан истиче да је интересовање за љетовањем у Црној Гори у паду, док за Хрватску већ има резервација.

Цијена аранжмана, објаснила је Вуксан, зависи од мноштва фактора, као што је период у којем се путује, категоризација хотела, обезбјеђење превоза и слично.

- Најјефтиније љетовање кошта око 350 марака. За толико новца грађани могу провести седам дана у Макарској на бази полупансиона - казала је Вуксан.

"Босанскохерцеговачко море"

У туристичким агенцијама "Сол Aзур" и "Буена Виста"  кажу да су овог љета за грађане РС и БиХ припремили ширу туристичку понуду у односу на претходне године.

- Оно по чему смо препознатљиви на бх. тржишту су програми за Тунис, дестинацију која је дефинитивно постала "босанскохерцеговачко море". То је веома тражен аранжман, јер на само два сата лета наше грађане очекају прекрасне пјешчане плаже, угодна клима и брижљиво одабрани хотели - кажу у "Сол Aзуру" и додају да су у понуди осмодневни аранжмани.

- Цијене аранжмана у Тунису крећу се, у зависности од хотела, од 799 до 1.349 марака у јуну, док се цијене истих аранжмана у јулу крећу од 899 до 1.599 марака. Цијене зависе и од тога да ли туристи желе да користе све услуге у хотелу или уплаћују аранжман на бази полупансиона - истичу у "Сол Aзуру".

Додају да осим Туниса, у овогодишњој туристичкој понуди имају и неке новитете, а ради се о аранжманима од седам, десет и једанаест дана у Шпанији, Грчкој, на Aзурној обали, Италији и то са могућношћу комбиновања превоза и хотела.

Цијена аранжмана у Шпанији, такође у зависности од категорије хотела, креће се од 499 до 689 марака у јуну, док су цијене у јулу и августу од 529 до 929 марака. Уз ове цијене аранжмана посебно се плаћа услуга превоза.

- Коју год дестинацију наши грађани овог љета одаберу, очекује их  незаборавно путовање, јер послије једанаест мјесеци рада и стреса имају право да се добро одморе, релаксирају и "напуне батерије" за нове почетке - додају у овој агенцији.

У "Стар травелу" кажу да веома добру понуду ове године имају за Египат.

- Путовања у ову егзотичну земљу су у јулу и августу, а у цијену аранжмана од 380 евра укључена је авио-карта и дванаест полупансиона. Иначе, цијене љетовања у Египту крећу се и до 1.200 евра по особи - додала је Вуксан.

Повољна Грчка

У туристичкој агенцији "Унис турс" истичу да без обзира на кризу и рецесију, ове године интересовање грађана Републике Српске за љетовањима није опало.

- Већ имамо резервације за Грчку, Египат и Тунис, а потом и за Хрватску и најмање за Црну Гору. Ове сезоне највише наших грађана и туриста привлаче аранжмани и љетовања у Грчкој, за које су цијене аранжмана мало ниже у односу на прошло љето - казала је Милијана Јењић.

Нагласила је да у Паралији у шпици сезоне, ове године треба издвојити 25,5 евра за ноћење са доручком. Такође, у шпици сезоне за ноћење са доручком на Ханиотију треба издвојити 40 евра, док је цијена ноћења са доручком на Халкидикију у хотелу са четири звјездице 58 евра - казала је Јењићева.

Када се упореде цијене аранжмана у Грчкој, каже Јењићева, са цијенама у љетовалиштима Црне Горе и Хрватске, то је веома повољно и већина клијената се одлучује управо за путовање у Грчку.

За оне са дубљим џепом, који себи могу приуштити љетовање у високо категоризованим хотелима, аранжмани коштају од 60 евра по дану па навише.

Од удаљенијих дестинација у понуди "Себастијана" издваја се једанаестодневно љетовање у Турској, у Мармарису.

- Полазак је у јуну, а цијена по особи у двокреветној соби је 565 евра, с тим да је аранжман на принципу all inclusive. За љетовање на Ханиотију у Грчкој потребно је издвојити најмање 355 евра. Полазак за четрнаестодневно путовање на бази полупансиона у Египат у јулу потребно је издвојити 429 евра - објаснила је Станковићева.

Прошло љето за цијену од 200 евра могло се љетовати у приватном смјештају у собама прве категорије са рестораном у Башкој Води. За хотел са три звјездице за седам дана требало је издвојити 400 евра, а за исту цијену могли сте боравити десет дана у Грчкој или Турској. За оне са дубљим џепом, врло добро су ишле понуде за егзотичније дестинације. Aтрактивна је била  Куба са 1890 евра за 16 дана.

Новосадски Егзит

Јубиларни десети Егзит ове године биће одржан од 9. до 12. јула на новосадској Петроварадинској тврђави. С обзиром на то да је прошле године Егзит за једну ноћ бројио и по 40.000 људи, за љубитеље овог фестивала, осим звучних музичких имена, ово је довољно добра позивница да и ове године прву половину јула проведу на Петроварадину.

Промотивне улазнице за Егзит распродате су за рекордних 11 минута а овогодишњи слоган најишчекиванијег музичког фестивала у Европи "Леаве но траце" посвећен је апелу за очување околине.

Егзит је за десет година постојања прерастао у један од најатрактивнијих европских музичких фестивала и догађај са огромним туристичким потенцијалом. Само у Егзит кампу прошле године одсјело је око десет хиљада странаца, а зараду Војвођана који за неколико дана одржавања фестивала све своје туристичке ресурсе прилагоде љубитељима музике, нико до сада није израчунао.

Будва

Љубитељи плажа Светог Стефана на Црногорском приморју сигурно ће бити разочарани ако их ово љета не пусте на неку од плажа. Наиме, Сингапурска компанија "Aман ризортс", власник хотела "Милочер",  забранила је приступ Краљичиној плажи у Будви посјетиоцима који нису гости хотела.

 У љепоти те и плажа Милочера и Светог Стефана прошле године су могли да уживају посјетиоци који су били спремни да плате 30 евра дневно, али од 1. маја то више није могуће.
Поступак сингапурске компаније, која је хотеле "Свети Стефан", "Краљичина плажа" и "Милочер", закупила на 30 година, није се свидјела становницима Будве, а посебно не туристима којима су, и поред високе цијене улазнице, ове плаже биле омиљене.

БиХ понуда

Туристички радници и грађани слажу се да БиХ има шта да понуди за одмор и домаћим и страним туристима. Ипак, да би туристички потенцијали БиХ били на прави начин искоришћени недостају стратегије и планови. Један од многобројних примјера је и локација слапова Крупе, двадесетак километара јужно од Бање Луке.

Догађај који ће Бању Луку уцртати у карту најјачих и најбољих свјетских дестинација је Свјетско првенству у рафтингу - Бања Лука 2009. Самим тим Бања Лука је постала и туристичка дестинација привлачна многим туристима заинтересованим за авантуристички туризам.

Корисни путни савјети

Прије путовања обавезно провјерите да ли ваше путно осигурање покрива све трошкове лијечења или само дјелимично и које услуге транспорта подразумијева у случају незгоде.

Провјерите да ли ваш пасош важи шест мјесеци од уласка у планирану дестинацију, као и то да ли вам је потребна виза за путовање у жељену земљу.

У кофер никад не стављајте оружје или копије оружја, као што су играчке (металне или пластичне), маказе, ножеве, прибор за бријање и запаљиве материјале.

Када је ријеч о новцу, ставите га у новчаник или у сигуран џеп са унутрашње стране одјеће, а остатак новца оставите у хотелском сефу. Провјерите до када вам важе кредитне картице и забиљежите њихове бројеве. Обратите пажњу и на странце који живе од џепарења, а посебно на сумњиве понуде странаца. Не прелазите границу у друштву непознатих особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана