Гдје љетују јавне личности из Републике Српске

Милка Милуновић
Гдје љетују јавне личности из Републике Српске

Море, сунце, планине, који се већ увелико смијеше, многима ће овог љета остати само у машти, или се то тако само чини. Иако им примања још увијек омогућавају путовања на егзотична мјеста, наши политичари ће, како наводе, годишњи одмор провести скромно.


Тврде да због економске кризе неће имати много могућности, а ни слободног времена за одлазак на љетовање. Имајући у виду један од основних постулата политике, а то је да не признаш оно што ти кажу, наши политичари отићи ће, као и обично, да се одмарају далеко од очију јавности, гдје их нико не зна и љубоморно ће чувати своју приватност од свих.   

Јавне личности нису циљна група ниједне агенције у Републици Српској, јер аранжмане због дискреције уплаћују у Загребу, Београду или Љубљани - кажу у туристичким агенцијама.

Aко је судити по ономе што су рекли, годишње одморе познати углавном неће проводити на ексклузивним свјетским љетовалиштима или егзотичним дијеловима свијета.

Осим неколико изузетака, већина наших саговорника каже да планира да годишњи одмор проведе на Хрватском  и Црногорском приморју и то у приватним викендицама  родбине и пријатеља.

Криза погодила многе

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС, Никола Баштинац, рекао је да ће, упркос обавезама, настојати да бар на неколико дана отпутује на годишњи одмор, и то на приморје.

- Сигурно је да ћу одмарати негдје на Јадранском мору, али гдје тачно и кад још не знам. Све зависи од обавеза. Криза није разлог, јер без обзира на то што су нам плате смањене, политичари још увијек довољно добро зарађују, и могу себи да приуште љетовање на мору или у планини - каже Баштинац. На питање с ким ће се одмарати на мору, ако буде ишао, само се загонетно насмијао.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади РС, Радивоје Братић, каже да још није одлучио гдје ће провести вреле дане, али да му се у посљедње вријеме највише допада идеја да на неколико дана отпутује на Златибор.

- Уживање у природи и свјежем ваздуху је оно што ме привлачи Златибору, гдје сам са породицом прошле године провео десет прекрасних дана - каже Братић. Наглашава да без обзира на обавезе и на економску кризу, на годишњи одмор неизоставно треба ићи, јер напорне обавеза током цијеле године траже неколико дана за опуштање и бијег од свакодневице.

Предсједавајући Вијећа народа РС Џевад Османчевић љетни одмор користиће у августу и љетоваће у мјесту Водице, гдје најчешће одмара. Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ђургуз каже да ће овог љета одмарати на селу код својих родитеља. Истиче да нема ни времена, ни пара да путује на скупа љетовања, али када би ишао најрадије би путовао у неку од бања у Србији које највише воли.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић истиче да ће ове године љето провести у Црној Гори, али не зна тачно на ком мјесту.

Носилац ласкавог признања "новинар године" Новинске агенције Срна Неђо Ђевић намјерава да свој годишњи одмор проведе  на мору и на планини.

- Планирао сам да седам дана годишњег одмора проведем на Златибору, исто толико да се одмарам на Црногорском приморју. Волим море и све спортове на води, а највише волим лијепе жене - смије се Ђевић.

Глумица Народног позоришта РС Слађана Зрнић планира да одмор проведе радно, јер каже да је криза и да неће нигдје путовати.

- Не жалим што нећу ићу на љетовање у иностранство као прошле године. Криза је погодила све глумце, па кога год да питате рећи ће вам исто што и ја. Нећу да лажем и причам "шупље приче", као да планирам путовање у Шпанију, Тунис, Турску или било гдје друго у свијету. Планирам да се одмарам у викендици која се налази на 20-так километара од Бање Луке , уз роштиљ и у друштву драгих људи са којима се дружим.

Код маме и тате је наљепше

Њен колега глумац Aлександар Стојаковић-Пикси спрема се да отпутује у Њемачку, код родитеља који тамо раде и живе.

- Код маме и тате је ипак најљепше и није ми жао што нећу ићи  на море ове године. У Њемачкој има лијепих базена, доброг пива и друштва. Радујем се, јер знам да ћу се супер провести, а при том ништа не морам да платим - каже Пикси.

Открива да неће никога водити са собом и у шали каже да му је жао да на било кога потроши своје паре. Пјевачица Маја Татић каже да је потребно ускладити све обавезе и да ће ове године сигурно отпутовати на Златибор.

- До сада сам обично комбиновала море и планину. Неколико дана на Златибору под обавезно је сваке године, јер тамо одлазим из два разлога, да се надишем свјежег ваздуха, али и да омршавим - смије се Маја. Ове године каже да има посебно јак разлог да иде на Златибор и открива нам да је у другом стању, па јој због тога посебно прија свјеж ваздух.

Почасни конзул Мађарске у БиХ, адвокат Мирослав Микеш каже да ће ове године љетовати у Истри, гдје му је посебно лијепо у протеклих неколико година.

Генерални директор РТРС-а, Драган Давидовић каже да ће са породицом и овог љета отпутовати у Грчку, што му је омиљена дестинација за годишњи одмор у посљедњих десет година.  

- Планирали смо да одемо до Крфа и видимо пријатеље који тамо живе и раде. Наравно, ту је и Пелопонез са Микеном, Епидаурусом и Олимпијом којем се увијек радо враћамо - каже Давидовић.

Давидовић, који је по образовању историчар, каже да му је Грчка велика љубав, јер је свијету дала двије велике цивилизације - старогрчку и византијску, на којима и данас почива.

Композитор Младен Матовић планирао је, каже, да отпутује на море, али још не зна гдје ће то тачно бити. Волим море и свеједно ми је гдје ћу љетовати, само нека је сунчано и да има лијепих плажа. Уживаћу са мени драгим људима, а нећу да вам кажем на кога мислим - шеретски каже наш аутор химне.

Главни специјални тужилац РС Миодраг Бајић планира да иде на море, али  не даље од "домаће обале" и гдје се мора путовати авионом.

- Свеједно ми је да ли ћу на море ићи у Хрватску или у Црну Гору. Најбитније је да аутом могу стићи за неколико сати из Бање Луке, јер имам малу дјецу и јако ми је важно да могу да се вратим кући у сваком тренутку, ако је то потребно - каже Бајић. Примамљиво му је, каже, и љетовање у иностранству, у некој од егзотичних земаља као што су Малта, Тунис, Шпанија, Египат, али да о томе за сада, не размишља и то искључиво због породичних  разлога.

Привредник и власник компаније "Слобопром" Слободан Ђурчић каже да неће ићи на море, али да ће користити сваки слободан тренутак да отпутује на Златибор, гдје му је посебно лијепо. Aтлетичарка Лусија Кимани каже да на љетовање путује са супругом, али да не зна хоће ли ићи на море или на планину.

- Не волим врућину, зато ми више прија да годишњи одмор проведем на планини. Посебно уживам када има пространих спортских терена, гдје могу да тренирам - каже Кимани. Открива да не зна да плива, па је и то разлог што није претјерани љубитељ мора.

Капитен Фудбалског клуба "Борац" Бања Лука Дарко Љубојевић већ је био на годишњем одмору Хрватској и каже да му је било лијепо.

- Почеле су припреме и тренирам, тако да нема шансе да ћу моћи још који дан ићи на море, мада јако волим сунце и купање - каже Љубојевић. Додаје да је путовао по бројним љетовалиштима по свјетским метрополама, али да је Јадранско море, по његовом мишљењу, најљепше.

Предсједник Aдвокатске коморе РС Јован Чизмовић и овога љета намјерава да се одмара "тамо гдје му  је име уписано и одакле је поријеклом - у Црној Гори".

- Нигдје нема љепшег мора, но у Црној Гори. Свијет није видио овакву љепоту. Имам своју кућу на Црногорском приморју и ту ћу провести љето. Кад су врућине затварам адвокатску канцеларију и идем на годишњи. Увијек сам тако радио, па ћу и ове године - каже Чизмовић.

Додаје да се на мору радо рекреира играјући тенис и да  код своје куће у којој воли да угости своје најближе, има изграђене тениске терене. 

Судећи према досадашњој попуњености аранжмана у предсезони и интересовању за одморе ван БиХ у шпици сезоне, упркос економској кризи неће превише штедјети на љетовању - тврде у туристичким агенцијама.

У бањолучкој туристичкој агенцији "Компас" напомињу да су  аранжмани за Хрватску и Црну Гору од 15. јула до 15. августа углавном попуњени, али да велико интересовање влада и за љетовања у Грчкој, Тунису и Турској. За разлику од претходних година, Шпанија и Мексико ове године нису претјерано популарне дестинације за љетовање, због пандемије новог вируса грипа.

Целулит

Сви ће ипак негдје да се купају, на мору или у лавору. Обичан свијет показиваће своје фотографије са љетовања, без имало комплекса и стида да ће се неко насмијати што се види заобљен стомак у купаћем костиму, целулит или нека друга несавршеност на фигури. Глумци, пјевачи, спортисти ићи ће на љетовање са дискретним маркетингом на који су навикли увијек и без којег не могу да живе. О њима се зна гдје ће путовати и како ће проводити слободно вријеме.

Савка

Власница туристичке агенције "Aтракс" из Српца   Савка Кнежевић нуди најповољније аранжмане за љетовање у Црној Гори. Савка, како тврде корисници услуга њене агенције, нуди највеће погодности за љетовање, па преко њене агенције љетује на стотине пензионера и то највише у Игалу, гдје је у пансион урачуната и љековита масажа, плус чувено блато. Код Савке све заједно, укључујући превоз аутобусом може да се уклопи у 250 евра, што је за радничку класу и пензионере изузетно повољно и прихватљиво љетовање на мору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана