Гасовод камен спотицања Јошке Фишера и Герхарда Шредера

Шпигл
Гасовод камен спотицања Јошке Фишера и Герхарда Шредера

Бивши канцелар Герхард Шредер и бивши министар спољних послова Јошка Фишер некада у врху њемачке владе, данас су на супротним странама које лобирају за два конкурентска предузећа задужена за изградњу гасовода.

Фишер је био њемачки министар за вријеме Шредеровог мандата од 1998. до 2005. године.

- Не вјерујем да ће бити могуће да "Набуко" пројекат профитира без гаса из Ирана. Aли Јошка ће несумњиво ријешити конфликт са Ираном - рекао је Шредер са самозадовољним осмијехом на лицу.

"Набуков" гасовод, који промовише Фишер, требало би да довози природни гас из централне Aзије у Европу, а договор је да пројекат почне сљедеће године.

- Иран је проблем, кажите то Јошки када га видите - рекао је Шредер са шеретским осмијехом.

Фишер, познат по збијању шала на рачун других, али не и да прихвати шалу на свој рачун, посебно не од Шредера, не мисли да је порука бившег канцелара занимљива.

У једном од скорашњих новинских текстова у вези са Aвганистаном, Фишер говори о "растућим пријетњама" и препоручује да "све кризе у региону, попут Блиског истока, Ирака, Залива, Ирана и Кашмира треба савладати, по могућности и ријешити".

Фишер и Шредер се поново сукобљавају иако им се сада моћ преусмјерила са политике на економију, то јест гасовод.

Бивши канцелар сарађује са Русима и пројекат који он подржава зове се "Nord Stream", док бивши министар ради против Руса, а пројекат који он подржава је "Набуко".

Њих двојица сада играју модерну верзију "Велике игре" која се одигравала у 19. вијеку између Велике Британије и Русије а односила се на контролу централне Aзије. Разлика је у томе што се модерна "Велика игра" односи на извор енергије - природни гас.

Препуцавање Фишера и Шредера путем медија је ништа друго него препуцавање два највећа њемачка ега политичара који од њих двојице има дужи гасовод. То такмичење траје већ пуну деценију а "побједник" је још увијек непознат.

Фишер настоји да аустријско предузеће OMV и гигант RWE имају користи од "Набука", док Шредер има личну корист ако тај план пропадне.

Циљ "Набука" је да смањи зависност Њемачке од руског гаса. Руски гигант "Газпром", који је власник "Nord Stream" пројекта, нема интереса у томе да Њемачка мање зависи од Руског гаса, а то је разлог зашто је Шредер, који је у врху "Nord Stream" дионичарског комитета, против "Набука".

Након мање од мјесец дана пошто је устао са канцеларске фотеље Шредер је постао главни промотер "Nord Stream" пројекта. Док је Фишер остао оно што јесте и ради за свој народ. У принципу, Шредер је љубоморан на Фишера зато што је он све  што овај није.

Ова два ривала још увијек се нису срела да разговарају о послу. И даље су у контакту, мада више нису пријатељи. Недавно договорено дружење Шредерове и Фишерове породице је отказано.

- Једно је јасно, а то је да се не такмичим против Шредера. "Набуко" није против Руса. То је мишљење неколицине људи. Руси и "Набуко" се разликују, а ни Шредер нема високо мишљење о томе - нагласио је Фишер.

Иако тврде да нису ривали, Шредер и Фишер се боре за надмоћ. Фишер је опет у свијету политике и обавља послове попут повезивања централне Aзије са Европом и унапређивања односа са Турском. Шредер је са друге стране углавном заинтересован за очување монопола руског извоза гаса у Европу.

Побједник ове деценију дуге борбе могао би бити познат сљедеће године, када треба да почне конструкција "Набуко" гасовода.

Без обзира на то шта ће се десити, сасвим је сигурно да губитник неће прихватити пораз и борба Шредера против Фишера ће се наставити.

Одлазак из политике

Фишер је прихватио свој пораз на изборима и повукао се из политике достојанствено док је Шредер покушавао да остане на моћи што је год дуже могуће. Фишер се помирио са изборним чињеницама септембра 2005. које су довеле Aнгелу Меркел на власт. Новине су писале о томе да се Фишер повукао из политике часно и поштено, након чега је постао гостујући професор на Принстон универзитету и писао неке чланке за новине.

Превела: Вања Штрбац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана