Гадафи, ексцентрик који воли Неду и народњаке

Сандра Милетић
Гадафи, ексцентрик који воли Неду и народњаке

Свргнути либијски вођа Моамер Гадафи, дефинитивно је једна од најконтроверзнијих личности нашега доба, а тренутно најтраженији човјек на планети.

Упућени тврде да је ријеч о веома интелигентном и сложеном човјеку, који је веома брзо стекао све вјештине владара. Роналд Реган га је назвао "лудим псом", а Џорџ В. Буш је Либију убацио у групу "отпадничких држава".

Гадафи није познат само по томе што је најдуже владао у арапском и афричком свијету, већ и по екстравагантном облачењу, необичним даровима, необузданом рјечнику и дјевојкама које су у његовој тјелесној гарди.

Ништа мање нису познати ни његови каприци као што је спавање у шатору током међународних посјета. На самит несврстаних у Београд 1989. године стигао је са крдом камила, које "служе да пуковник има при руци свеже камиље млијеко". Тако је деценијама путовао у остале земље свијета.

Познато је да Гадафи обожава српску пјевачицу Неду Украден (за коју се причало да је у вези с њим) и да радо слуша пјесме српских народњака. Тако су се на скуповима подршке Гадафију, прије обраћања самог лидера, често могле чути пјесме фолк пјевачице Индире Радић, 2006. године код Гадафија су гостовали Неда Украден и фолк пјевачи Оља Карлеуша и Маринко и Никола Роквић. Том приликом у посјети либијском лидеру биле су и српске мисице, предвођене Весном да Винчом.

Према званичној биографији, Гадафи је рођен 7. јуна 1942. близу мјеста Сирта у бедуинском племену Гадафа (отуд његово презиме).
У Триполију је као одличан студент завршио право, а затим војну академију у Бенгазију. Војно школовање наставио је Великој Британији и у бившој СФРЈ.

Био је на школовању у Београду и Задру (мада то у Хрватској све чешће демантују). Према јединим информација обучавао се за пилота у касарни у Земунику код Задра, а према другим на школовању је био у Aртиљеријском школском центру. Наводно говори и хрватски језик са далматинским нагласком,

Гадафи је на власт дошао 1. септембра 1969. године као предводник пуча против краља Идриса. Имао је 27 година. Владао је све до августа ове године.

Приликом преузимања власти је поручио: "Народе Либије, твоје су оружане снаге извршиле збацивање реакционарног и корумпираног режима, чији нас је смрад све гушио. Од данас и убудуће, Либија је слободна самоуправна република!" Службени назив земље постао је Велика Социјалистичка Народна Либијска Aрапска Џамахирија.

Током своје владавине преживио је неколико атентата, а дизано је неколико побуна против њега, између осталих и на једној фудбалској утакмици 1999. године.

Занимљиво је да је Гадафи веома одан породици, посебно другој супрузи Сафији, која је родом из Мостара и која се некада звала Софија Фаркаш. Спреман је на све да би сачувао дјецу. Када је његов син Ханибал на кратко ухапшен у луксузном хотелу у Женеви, Швајцарцима је обуставио извоз нафте.

Мостар

Гадафи је долазио у Мостар неколико пута. Приликом једног његовог доласка почетком седамдесетих година прошлог вијека тадашњи питомци Средње војне школе у Сарајеву били су задужени да буду у његовој пратњи. Гадафи је пожелио да оде у џамију, а питомци су остали испред, у почасном строју. Били су обучени у свечане униформе које су подразумијевале и шињел, а како је био мјесец мај, температура је достизала више од 30 степени Целзијусових. Гадафи се задржао дуже него што је планирано, а питомци су због несносне врућине један по један падали у несвијест. На крају их је у строју остало само неколико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана