Француз кувао за пет америчких предсједника: Реган обожавао пасуљ, Клинтон јео 12 крофни дневно

Приредио: Борис Ђурић
Француз кувао за пет америчких предсједника: Реган обожавао пасуљ, Клинтон јео 12 крофни дневно

Вашингтон - Ричарда Никсона одушевио је мус од јастога, Роналд Реган је обожавао војнички пасуљ, а Бил Клинтон је јео 12 крофни дневно, открио је бивши кувар Бијеле куће који је припремао специјалитете за пет америчких лидера.

Врхунски француски гастроном Пјер Шове (72) био је тема разговора у друштвеним круговима Вашингтона, а кувао је за Џона Кенедија, Риџарда Никсона, Џимија Картера, Роналда Регана и Била Клинтона.

Шове се радо сјећа година када је кувао за прву породицу и бурне забаве коју су Клинтонови организовали на ексклузивном острву Кејп Код у Масачусетсу.

- Хилари се увијек смијала што је потпуно различито од оштрог и одбрамбеног става који често заузима. Када причате са њом можете видјети, у њеним очима, да је веома паметна. На неки начин ми се више свиђа него Бил. Увијек мислим да је он био успјешан предсједник управо због ње - каже познати кувар.

Шове је одрастао у југозападној Француској, у близини Бордоа и још прича са јаким француским нагласком. Послије боравка на југу земље радио је у француској амбасади у Белгији, гдје га је 1966. године будући предсједник Ричард Никсон похвалио за његов мус од јастога. Он тада није знао да ће у скорој будућности почети да ради за великог Никсоновог противника, издавача "Вашингтон поста" Кетрин Грејем. У кратком периоду добио је зелену карту за САД и дозволу за рад у холандској амбасади у Вашингтону. Дуго је кувао за Грејемову, да би касније отворио свој ресторан и деведесетих постао омиљени кувар Била Клинтона.

Клинтон се 1993. године налазио на специјалној дијети која је искључивала павлаку, али главно Шувеово јело са бакаларом морало је бити њоме преливено. Прављење јела надгледао је војни аташе, који му је дао стриктне инструкције о предсједниковој исхрани. Шове није био превише забринут о исхрани Клинтона који је тада јео 12 крофни дневно.

- Мало павлаке није му шкодило - смијао се Шове, који је кувао и за Роналда Регана и његову жену Ненси. Реган је једном приликом ушао у кухињу и покушао да прича са Шовеом на француском.

- Био је природан човјек, отворен и веома душеван. Волио сам Роналда Регана - казао је Шове. Познати кувар каже да је волио да кува за америчке политичаре, јер су били једноставни.

- Били су више пријатељски настројени него Французи. Са њима не можете да постанете пријатељи - истиче Шове. За Хенри Кисинџера каже да је био веома забаван, док је Џеки Онасиз знала да дуго прича француски са њим. Сада вријеме проводи правећи јела за своје двије унуке.

- Правићу им рибу лист, желим да једу рибу. И неће имати прелив - казао је Француз.

Риба за Челзи

Једног дана млада Челзи Клинтон, кћерка Била и Хилари, неочекивано се појавила у кухињи у луксузном одмаралишту прве породице САД. "Знате ли ко сам ја", питала је дјевојка када је Пјер Шове одбио њен захтјев за печеном пилетином умјесто планиране гурманске рибе.

- Наравно да сам знао ко је била она, али у том тренутку сам имао само рибу - са смијешком је испричао Шове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана