Фотеље резервисане за мушкарце

М. Чигоја. Д. Секулић
Фотеље резервисане за мушкарце

Бити жена политичар у БиХ изузетно је тешко, мада сам убијеђена да су жене пуно успјешније и конкретније. Кад би било више жена у политици БиХ многе ствари би се пуно брже рјешавале - рекла је замјеник министра спољних послова БиХ Aна Тришић-Бабић.

Без обзира на то што се учешће жена у друштвеном животу код нас с годинама повећава, ловорике за достигнућа у било којој области још увијек махом поберу мушкарци.

Успјешне жене политичари у БиХ слажу се да је њихов положај веома лош.

- У Савјету министара тренутно имамо само двије жене и обје су на замјеничким мјестима. У Парламенту БиХ такође има јако мало жена, чак мање од оне квоте која је прописана резолуцијама Савјета Европе - казала је Тришић-Бабић

Она је додала да је наше друштво још увијек мушко патријархално друштво, у којем жене нису успјеле да направе лоби, којим би, како каже барем мало избациле из игре мушки лоби.

- Често сам учествовала на округлим столовима на којима је било ријечи о положају жена у политици и ту сам чула једну јако интересантну анализу која има смисла. Наиме, једно објашњење за мали броје жена у политици је да тамо гдје има новца жене не могу да уђу. У тренутку кад жене уђу, интересовање за такво нешто пада. Донедавно у медицини није било жена, а сад су оне чак и заступљеније него мушкарци, али примјетно је и да аутоматски плате падају - нагласила је Тришићева.

Међу ријетким женама на министарској позицији у БиХ је и министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске Јасна Бркић, која је и потпредсједник Владе РС.

Женски лобији и заговорници жена у јавном животу на очиглед свих не уклапају се у друштвени миље Српске, па се и даље тек понека дама провуче на неко иоле значајније мјесто у нашој земљи.

Иако је и са медицинског и друштвеног аспекта одавно потврђено да су жене у већини области способније од мушкараца, то им се у недовољној мјери признаје. Потврђена способност жена да се изборе са најкомпликованијим ситуацијама, ухвате у коштац са озбиљним проблемима и пронађу заједнички језик са готово сваком врстом саговорника не може им се одузети.

Да је могуће ускладити све обавезе које се пред њима нађу доказале су малобројне, али и те како вриједне помена жене, које су сигурним кораком прескочиле све предрасуде нашег, успјешним женама ненаклоњеног друштва, и постале узор многим младим људима и суграђанкама.

Цијена пословног успјеха

Једна од дама из јавног живота која је успјешно ускладила пословни и приватни живот је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић. Она каже да су жене углавном способне да се преусмјере на више области, бригу о породици, на професионални живот и друге. И поред тога што је доказано да су жене у послу много одговорније од мушкараца, Мајкићева сматра да многе земље треба да поведу рачуна о равноправности полова.

- У политици, посебно на балканским просторима, жене се тешко сналазе. Тај начин борбе који је ту присутан и који омогућава добром дијелу мушкараца да добро живе без неког посебног ангажовања, жене на то нису спремне - казала је Мајкићева.

Иако релативно касно ушавши у политику, Душанка Мајкић напредовала је до мјеста Колегијума Дома народа које никада раније, од постанка Парламента БиХ, није досегла ниједна жена.

- Овакво мјесто захтијева многа одрицања, много рада. Бити успјешан у породици, приватном животу и радном мјесту захтијева много узимања од сна - каже Мајкићева.

Жена стуб породице

Мишљење Душанке Мајкић о положају жена у политичком животу дијели и потпредсједница Народне скупштине РС Нада Тешановић која истиче да, иако је било напретка када је у питању положај жена у политици посљедњих година, он још увијек није на задовољавајућем нивоу. Разлози за то су, каже бројни.

- Постоји тенденција раста учешћа жена у политици, али он још увијек није на задовољавајућем нивоу. Гледајући Европу у цјелости, ми смо негдје у просјеку, односно у средини. Женама које се баве политиком сигурно није лако, јер ми нисмо богато друштво и жена не може да се посвети искључиво свом раду, као што се мушкарац посвећује - казала је Тешановићева.

Она је додала да је код нас још увијек присутан балкански менталитет, у којем жена тешко долази до изражаја, посебно када је у питању бављење политиком.

- Код нас је још увијек присутно мишљење по којем жена држи три стуба куће, односно жена је та која је задужена за све послове, прије свега, оне који се односе на бригу о дјеци и кући. Жена у данашњем положају и те како мора да да максимум снаге како би могла да обави и једну и другу функцију и да то све нормално функционише - нагласила је Тешановићева.

Женама теже у политици

Начелница општине Нови Град Сњежана Раилић сматра да је много захтјевније бити жена политичар него што је то мушкарцима.

- Прво зато што су оне најчешће и мајке, а и другачије размишљају и изузетно су емотивне. Да би успјеле у политици морају добро знати да прикрију осјећања и да не одреагују емотивно у неким ситуацијама. Такође женама је велики проблем, јер се велики дио послова договара по ресторанима, а сигурно да женама које су мајке то није ни мало лако - каже Раилићева.

Када је у питању положај жене у странци, каже да она то сама себи највећим дијелом гради, у зависности од тога колико је способна у било којем, па и у том послу.

- Да ли је у могућности да себи излобира положај, да се наметне и избори за своје мјесто мислим да зависи од жене. Ипак, у сваком случају, потребно је много више и рада и физичког напора да би се бавила политиком и постигла резултате које постижу мушкарци - казала је Раилићева.

Број жена у политичком животу РС и БиХ, прије увођења квоте у изборном закону којом је регулисано да најмање једна трећина жена мора да се налази на кандидатским листама био је знатно мањи.

Прије тог правила, у једном моменту у Народној скупштини РС број кандидованих жена је био 7,6 одсто, а број изабраних жена још мањи, 2,4. Након увођења правила у изборном закону који обавезује да се на листама налази најмање 30 одсто мање заступљеног пола, број жена се почео повећавати.

Када је у питању НСРС највећи проценат изабраних жена износио је 22,9 одсто, док тренутно имамо најнижи проценат јер је на посљедњим изборима тај број био 18,28 процената.

Када је у питању БиХ просјек жена у државном парламенту је 14,6, што је отприлике и просјек земаља југоисточне Европе, који износи око 16,3 одсто.

Мушки и женски послови

У политици гдје главну ријеч воде мушкарци, као и у економији, привреди и свугдје гдје се осјећа "мирис новца", жене се обично сматрају уљезима. Са сваког мјеста гдје жене воде главну ријеч мушкарци бјеже као "ђаво од крста". Једногласје жена код класичних балканских мушкараца регистровано је као "женско сијело" опасних намјера, па их из тог разлога држе на сигурној удаљености од позиција у којима по неписаном балканском кодексу треба да буде "јачи пол".

Социолози ово објашњавају тиме да се и саме жене повлаче, јер је то још увијек релативно тежак простор, у коме постоји борба на живот и смрт, много подвала, манипулација, а наравно има још увијек и мало оног традиционалног мишљења да јавни послови нису за жене.

Прије рата је, истичу социолози, била много повољнија ситуација јер су жене биле много равномјерније распоређене у свим областима. Тек избијањем рата и распадом државе, поново је враћена та традиционална мушка доминација карактеристична за наше просторе.

Жене су у РС углавном заступљене у средњем нивоу власти, у образовању гдје ради три пута више жена него мушкараца, док је у здравству и социјалним установама тај број чак четири пута већи. Лидерске позиције у политичким партијама су по неписаном правилу резервисане за мушкарце, а слична ситуација је и на министарским, начелничким и предсједничким позицијама гдје годинама доминирају мушкарци.

Џендер центар

У Џендер центру Владе РС кажу да док год се не оствари проценат од 30 одсто жена у Парламенту не може се рећи да имамо задвољавајући проценат жена на мјестима одлучивања. Проценат жена у Народној скупштини РС, а на основу изборних резултата из 2006. године је 22 одсто, док је проценат жена у Вијећу Народа НСРС 14 одсто. На локалном нивоу власти, након спроведених локалних избора у 2008. години имамо 45 изабраних жена на мјестима начелника/градоначелника и 14,9 одсто жена међу изабраним одборницима, представницима у локалним скупштинама.

- Разлози за овакво стање су вишеструки. Политика се код нас још увијек традиционално сматра мушком сфером. Још увијек владају патријархални обрасци понашања у друштву што доводи до недовољне проходности образованих жена ка мјестима одлучивања. Међутим, треба рећи да се ови обрасци и ставови постепено мијењају и то ће на крају довести до квалитативних промјена у погледу већег учешћа и заступљености жена у јавном и политичком животу - истакла је директор Џендер центра Споменка Крунић.

Разлози за мало учешће жена у политичком и јавном животу свакако леже и у околностима које се тичу рада и односа политичких партија према овом питању, прије свега, у недовољној подршци и видљивости жена у политичким партијама, нарочито у предизборним и кампањама, као и у изборном процесу. Сматрам да у овом смислу треба радити на промјени законског оквира који регулише рад политичких партија те оквира и стандарда који регулишу политичке програме. Aко се у предизборним кампањама само кандидати мушког пола стављају у први план и промовишу као особе за које треба гласати сигурно је да ће то у многоме допринијети да управо они буду изабрани - истакла је Крунићева.

Она је додала да се често ради о замјени теза и да се неријетко оправдање за овакво стање налази у томе да жене не показују интерес, те да нема довољно едукованих и профилисаних жена да се баве политиком.

- Ја се с тим не бих сложила, прије свега мислим да у нашем друштву морамо тежити стварању услова и окружења да сви имамо једнаке могућности да се бавимо политичким и јавним животом - каже Крунићева.

"Госпође министарке"

Колико год били поштовани од одређеног броја грађана, или колико год у државној хијерархији били високо пласирани домаћи политичари своје женске половине љубоморно чувају од очију јавности. Очигледно је и то да су госпође актуелних политичара, колико год биле успјешне у ономе чиме се баве, у дубокој сјени својих мужева. Док савремене "госпође министарке" ово објашњавају незаинтересованошћу за претјераним медијским експонирањем, стиче се закључак да ове даме мудро иду иза својих супруга, али не само као пратње, него као чврсти ослонци и чувари "свете заједнице" - брака.

За разлику од жена страних политичара и дипломата које паралелно са мужевима граде политичке каријере, даме политичара из РС нису заинтересоване за преузимање јавне ријечи или каријеру сличну мужевљевој.

Колико им је то исправно или не у домаћој јавности се не расправља, а домаћу популацију још увијек занимају једино сензационалистичке и популаристичке пикантерије из брачног и породичног живота политичара у којима се успут по који пут помену и њихове супруге.

Жене на државним функцијама у свијету

Парламент: Србија 21,6 одсто, Турска 4,4 одсто, Словенија 10,8 одсто, Јапан 11 одсто, СAД 16,3 одсто, Хрватска 21 одсто, Швајцарска 25 одсто, Шпанија 30 одсто, Финска 42 одсто, Шведска 47 одсто.

Статистика у РС

Од 13 министарстава у Влади РС једна је жена на позицији министра. Од 83 посланика у Народној скупштини Републике Српске само 18 је представница љепшег пола. На протеклим локалним изборима одборничка мјеста у скупштинама општина у Републици Српској на локалним изборима заузеле су 203 жене и готово шест пута више мушкараца.

Жене су освојиле највише одборничких мјеста у Скупштини града Бања Лука и у скупштинама општина Бијељина, Братунац, Фоча, Мркоњић Град, Пале и Приједор. У Петровцу су жене заузеле готово половину мјеста у скупштини општине, односно од 11 одборничких мјеста, женама је припало пет.

На протеклим изборима кандидаткиње за одборничке позиције из СНСД-а добиле су највише повјерења грађана

У општинским клупама у Гацку, Билећи и Невесињу нема ниједне жене одборника, а свака од ових општина има по 21 одборничко мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана