Фосилни остаци пронађени у Канади научнике довели до нових открића о Арктику

Танјуг
Фосилни остаци пронађени у Канади научнике довели до нових открића о Арктику

ТОРОНТО - Недавно пронађени фосилини остаци наводе на закључак да су рани примати живјели у некада мочварном Арктику, а вјероватно је да су ове животиње доспјеле на Сјеверни пол ,у ново станиште, које су населиле, јер се планета загријала.

У сјеверној Канади су пронађене десетине фосила зуба и костију вилице које су припадале двјема врстама раних примата, можда блиским рођацима примата, који су живјели на Арктику пре око 52 милиона година, наводи се у истраживачкој студији објављеној у часопису „Сајенс њуз“.

Ови остаци су први фосили који подсјећају на скелет примата икада откривен на Арктику.

На основу костију може се закључити да су ове животиње биле величине мрмота и да су, по свему судећи, живјеле у крошњама дрвећа у арктичким мочварама које су некада постојале изнад Арктичког круга.

У том периоду Арктик је био знатно топлији, али живи свијет који је ту живио ипак је морао да се прилагоди екстремним условима као што су дуги зимски мјесеци без сунчеве свјетлости.

-Овакви изазови чине присуство створења налик приматима на Арктику "невјероватно изненађујућим. Ниједан други примат или сродник примата никада до сада није пронађен овако далеко на сјеверу - каже коаутор истраживачке студије Крис Берд, палеонтолог са Универзитета Канзас у Лоренсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана