Форинта пада, бриге расту

Еурактив
Форинта пада, бриге расту

Кредибилитет Мађарске да ће успјешно кормиларити ЕУ, откад је 1. јануара преузела мјесто предсједавајућег, прилично је слаб, имајући у виду низак кредитни рејтинг, унутрашњу економску нестабилност и слабу форинту.

Предсједништво земље покренуће цијели низ економских реформи с циљем стабилизације евро зоне и јачања економске политике.

Иако Мађарска није чланица еврозоне она дијели исте невоље као Португалија, Ирска, Грчка и Шпанија или такозвана група земаља PIGS јер њен дуг утиче на финансијска тржишта.

Aгенција за кредитни рејтинг "Муди" (Moody's credit rating agency) оборила је статус Мађарске на најнижи ниво.

Мађарска је преузела предсједавање ЕУ од Белгије.

Задатак ротирајућег предсједништва ЕУ није само да предсједава министарским преговорима већ и да тражи компромис када постоје супротстављене стране.

ММФ и ЕУ удружили су снаге 2008. године да позајме Мађарској 20 милијарди евра, чији јавни дуг износи око 80 одсто годишњег друштвеног бруто производа.

Како форинта пада, а највеће банке имају проблема са владом слика финансијских проблема Мађарске се погоршава, доводећи у сумњу способност земље да предсједава "критичној маси економских реформи ЕУ".

Aгенција за кредитни рејтинг "Фич" спустила је Мађарску на најнижи ниво, наводећи да мјере смањења дефицита у буџету за 2011. годину, који је парламент усвојио 23. децембра, могу земљу гурнути даље неодрживим фискалним путем.

Сумње око мађарских економских могућности произлазе од одлуке ММФ-а да суспендује зајам од 25,1 милијарди долара усљед несугласица између ММФ-а и владе о начинима смањења буџетског дефицита.

Политичко и финансијско стање у земљи није охрабрујуће, а аналитичари тврде да проблеми дуга земље нису нигдје отишли већ су замаскирани Грчком и Ирском.

Да ствари буду још горе, владајућа мађарска Фидеш партија у сукобу је са централном банком због фискалне политике, што је навело банку да повећа каматне стопе.

Раширен је став да Мађарска гура финансијске проблеме испод тепиха са привременим рјешењима, али да одбија да размотри дугорочне реформе.

Чини се да се сукоб Мађарске са њеном централном банком неће ријешити тако скоро с обзиром на то да је Фидеш странка позвала гувернера банке Aндраша Симора да да оставку након што је оптужио владу да одбија инвеститоре.

Међутим, мађарске дипломате тврде да је ова земља једнако способна и да има кредибилитет као и било која друга у ЕУ.

Према ријечима једног дипломате, Мађарска ће надгледати током свог предсједавања четири економске реформе: додатак споразуму за легитимизацију Механизма европске стабилности (ESM), трајни фонд помоћи, пакет економске политике ЕУ или начине рјешавања дуга и увођење система или "семестара" када Европска комисија надгледа националне буџете.

ЕУ је у јануару почела свој први "семестар" надгледања буџета са чланицама које ће једна другој анализирати нацрт годишњег буџета прије него што буду усвојени на националном нивоу.

Мађарске дипломате одбацују страхове да би економско стање земље могло да се погорша током њеног предсједавања.

- Мађарска је тренутно једна од земаља са најбољом буџетском ситуацијом - каже тај дипломата.

Овај дипломата каже да влада предвођена Фидешом неће тражити други кредитни аранжман са ММФ-ом.

Он је одбацио бојазни да земља која није чланица еврозоне не може имати довољно утицаја у новој економској политици, нарочито у аспектима у вези са евром.

Механизам европске стабилности намијењен је само за земље еврозоне, али свих 27 чланица мораће да одобри амандман на предстојећи споразум да би ступио на снагу.

Дефицит

Мађарска тренутно има најнижи буџетски дефицит од 3,8 одсто од било које земље ЕУ, али веома висок јавни дуг од 80 одсто.

приредио: Миленко Киндл


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана