Фиренца - град умјетности

Јелена Бјелица
Фиренца - град умјетности

Фиренца, ренесансни драгуљ у срцу Италије, град је који сваки љубитељ умјетности једноставно мора да посјети и доживи.

Смјештена у сјеверозападном дијелу Италије, сва окружена брежуљцима под виноградима, маслињацима и начичканим чемпресима, простире се са обје стране ријеке Aрно у облику цвијета љиљана који је од давнина симбол овог града.

ФИРЕНЦA СВОЈОМ КУЛТУРОМ дјелује богато и елитно.

Мало ко може да остане равнодушан пред љепотама куполе Брунелечијеве катедрале, кроз коју се свјетлост пробија у сумрак. Јер, Фиренца је ипак најпознатија по својој чувеној катедрали Дуомо и њеној куполи. Мало људи зна да је та иста катедрала међу десет најдужих цркава у Европи. Дуомо, пуног имена Санта Мариа дел Фиоре, истинско је ренесансно ремек-дјело. Дуомо је подигнут на мјесту старе катедрале, зване Санта Репарата. Улаз у Дуомо је бесплатан, а ако желите, можете се и попети на куполу, са чијег се врха види готово цијели град.

ОСИМ КAТЕДРAЛЕ, ПОЗНAТЕ су још двије грађевине које се налазе покрај ње. Прва је звоник, који је изградио Ђото и са којег такође можете разгледати фирентинску панораму.

Друга грађевина је осмоугаона крстионица Светог Ивана, једно од најстаријих здања у Фиренци. Изграђена је између 11. и 12. вијека.

Галерија "Uffizi" је један од најстаријих и најпознатијих музеја на свијету. Градња је започела 1560. године, као зграда у којој би судије имале своје канцеларије, одакле и долази садашње име, а довршена је 21 годину касније. Временом је постала мјесто у којом се чувала умјетничка оставштина породице Медичи, док је 1765. отворена као музеј. Данас се неријетко часовима чека у редовима да би се уживало у неким од најпознатијих дјела мајстора попут Ботичелија, Ђота, Леонарда, Микеланђела, Рафаела или Тицијана, а свакако најпознатије дјело је Ботичелијево "Рођење Венере".

У ФИРЕНЦИ СЕ НAЛAЗИ једини мост који је преживио бомбардовање нациста током Другог свјетског рата, а то је Понте Веццхио. Овај мост, који датира још из 14. вијека, дословно је поплочан златом. Палаззо Питти је ренесансна палата са јужне стране ријеке Aрно, која потиче из 15. вијека, а обавезно треба отићи и на Пиазза делла Сигнориа. Овај трг је био главни политички центар некадашње Фирентинске републике, а данас је један од два најпознатија трга у Фиренци, око којег се налазе бројне знаменитости.

Фиренца је град препун ресторана, а избор је заиста шаролик. Ноћни живот у Фиренци се углавном заснива на забави прилагођеној студентима, који из цијелог свијета долазе да студирају умјетност и италијански језик.

Историја

Са почетком феудализма основана је 1115. године Република Фиренца, која је била град-држава. У 14. и 15. вијеку град је напредовао и наметнуо се као центар европске културе и умјетности. Многи умјетници и учени људи епохе ренесансе живјели су и стварали у Фиренци, а међу њима су Донатело, Ботичели, Микеланђело, Макијавели, Леонардо да Винчи, Галилео Галилеј... У исто вријеме Фиренца је постала центар производње, занатства и трговине. Мало ко зна да је Фиренца још средином 14. вијека постала први град на свијету с поплочаним улицама, па да је неко вријеме била и престоница Краљевине Италије.

УСЛУГA                                                       ЦИЈЕНA

Преноћиште у хотелу                                од 40 КМ

Ручак                                                             од 25 КМ

Пица, лазање (порција)                           од 8 КМ

Кафа                                                              од 4 КМ

Улаз у галерију "Uffiyi"                               13 КМ

Улаз у ноћне клубове                                 од 20 КМ

Градски превоз (аутобус, 90 минута)        2,4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана