Фејсбук идоли младих мафијаши и спонзоруше

М. Миљић, М. Чигоја
Фејсбук идоли младих мафијаши и спонзоруше

"Фејсбук" је данас једна од највећих друштвених интернет мрежа која се приближава бројци од 700 милиона корисника.

Та друштвена мрежа постала је саставни дио живота многих младих људи. Једни је користе да би нашли давно изгубљене пријатеље или да би лакше комуницирали са пријатељима, а други опет за самопромоцију и то у већини случајева веома лошу.

"Фејсбук", који је замишљен као мрежа за дружење и разговор са људима, постаје све чешће мјесто гдје дјечаци и дјевојчице старости од 15 до 18 година, па и они млађи, стављају фотографије из ноћног живота гдје су најчешће у алкохолисаном стању (дјевојчице обавезно имају деколте, ултракратке сукње и напућене усне), "разглабају" о изласцима и концертима, учлањују се у разне сумњиве групе, а о надимцима које користе уз своје име сувишно је и говорити.

"Тигрице", "мачкице", Кнеле и Легија

Дјевојчице и дјевојке најчешће користе разне двосмислене надимке па на "Фејсбуку" своје профиле, на примјер, имају Вики Тигрица, Сања Тигрица, Ема Тигрица, Бојана Тигрица...

Неке су се опет одлучиле за другу варијанту, па имамо и Иву Мачкицу, Марину Мачкицу, Aндријану Мачкицу, Малу Мацу, Мацу мац, Наташу Мацу, Дејану Мацу, док су на примјер Ирис и Теа - згодне.

Има и оних које су се одлучиле за "стране надимке" па се на "Фејсбуку" могу пронаћи Оља Миссџ, Ивана Миссџ, док већина Данијела, Далиборки и Даница има надимак Дацџ.

Уз сваки од ових надимака обавезно иде или слика власнице профила у провокативној пози или фотографија неке манекенке.

Када је ријеч о надимцима које користе дјечаци и младићи убједљиво је најчешћи Кнеле, па тако на "Фејсбуку" постоје Божидар Кнеле, Младен Кнеле, Милош Кнеле и Aлександар Кнеле. Наравно, на профилу таквих корисника неријетко стоји слика Aлександра Кнежевића Кнелета или неког мафијаша са гомилом кајли око врата и пиштољем у руци.

Занимљиво је да овај надимак користе најчешће дјечаци који имају од 15 до 18 година, а Кнеле, који је са 21. годином живота био најмлађа "звијезда" београдског подземља, пронађен је мртав још 28. октобра 1992. године у соби београдског хотела "Хајат", што значи да је преминуо прије него што је већина њих била и рођена.

Младићима је један од идола и Милорад Улемек Легија који је правоснажно осуђен на 40 година затвора због убиства српског премијера Зорана Ђинђића, што показују и профили Уроша Легије Елеза или Јовице Легије.

Корисницима "Фејсбука" занимљиви су и Дарко Елез (осумњичен и осуђиван за више кривичних дјела), Ђорђе Ждрале (осуђен за убиство Љубише Савића Маузера), Жељко Ражнатовић Aркан (убијен 2000. у холу београдског хотела "Интерконтинентал"), Кристијан Голубовић (осуђиван више пута због кривичних дјела) што показује то да има профила са њиховим именима и фотографијама. Нису ријетке ни групе које величају такве особе, па постоји, на примјер, група подршке Ђорђу Ждрали.

Дјечаци на "Фејсбуку" све чешће приписују себи неке од особина криминалаца. Тако је 19-годишњи младић из Сарајева прије три мјесеца пуцао у кафићу и при том на свој "Фејсбук" профил ставио статус "Неухватљив сам", који је у своје вријеме Кнеле себи приписивао.

Основне вриједности друштва

Психолог Aлександар Милић каже да се путем школе и породице не развијају довољно основне вриједности друштва због чега се дјечаци и дјевојчице учлањују у разне групе на "Фејсбуку" гдје су им идоли највећи мафијаши и спонзоруше, којима је једино битан новац.

- Дјеца брзо одрастају. У периоду адолесценције гдје постоје искривљене слике људи, малишани не успијевају да развију праве вриједности живота. Дјеца у периоду одрастања не стигну да компензирају одређене надмоћи и вриједности снаге и упадљивог понашања - казао је Милић.

Појашњава да дјеца у периоду одрастања бирају себи за узоре оне о којима се много говори, а у данашње вријеме испред политичара и других људи који се могу похвалити својим успјехом, предњаче мафијаши и спонзоруше.

- Дјеца бирају себи оне узоре који су у центру пажње, а у данашње вријеме путем медија све више се приказују ексцесни случајеви. Малишанима се нециљано и неконтролисано приказују модели непожељног понашања, који се и ради процесуирања често приказују, као што су честа хапшења и привођења - рекао је Милић.

 Нагласио је да се раније, поред анализе прочитаних књига, у основној и средњој школи радила и етичка анализа ликова и вриједности што у данашњем свијету није случај.

Према Милићевим ријечима, дјеца у данашњем времену мало читају како на настави тако и у породици, што бирање мафијаша и спонзоруша као својих идола тече "линијом лаког отпора".

- Нашем друштву и дјеци недостаје да се путем медија говори о афирмативним садржајима и достигнућима. Данашње друштво не истиче оно што је добро, већ оно што је лоше - истакао је Милић.

Групе које окупљају спонзоруше

Презентација на "Фејсбук" профилу треба да се креће у оквирима онога што иначе и јесмо. Дјечаци али и дјевојчице често себе приказују у погрешном свјетлу прикључујући се у разне групе које одсликавају свијет спонзоруша и криминалаца.

Ове групе на "Фејсбуку" броје неколико хиљада чланова, углавном момака и дјевојака млађе животне доби које на тај начин покушавају на неки начин да себи приближе живот и свијет спонзоруша.

Једна од таквих група је и "Вирус који хвата спонзоруше је X6 - Q7" која броји око 21.000 чланова, углавном дјевојчица и дјевојака узраста од 15 година.

Слична овој групи је група "Вирус H1N1 је сада мутирао у X6-Q7 и сада вата само спонзоруше". Постоје и групе "Школске спонзоруше" , "Тражим спонзоруше" и "За све Тамарице мачкице".

Социолог Биљана Милошевић каже да се овакве групе на "Фејсбуку" не могу спријечити.

- Може се само на неки начин апеловати на родитеље да својој дјеци савјетују да се не укључују у разне групе које окупљају спонзоруше. Родитељи треба да контролишу дјецу као и васпитно образовне институције и да разним савјетима утичу на дјецу да добро проуче групе прије него што се учлане у неку од њих - казала је Милошевићева.

Истакла је да овакве групе могу да изазову разне посљедице по дјецу јер ће их друштво ако види да су члан неке од група које осликавају спонзоруше и мафијаши гледати другим очима.

Милошевићева је напоменула да је "Фејсбук" настао из потребе да олакша комуникацију међу људима, али да се ова комуникација све више злоупотребљава.

- Људи на "Фејсбуку" све више нарушавају туђу приватност и дозвољавају да то и други њима чине - рекла је Милошевићева.

Нагласила је да родитељи треба да контролишу коришћење друштвених мрежа код дјеце, али да то треба да чине и педагози у нижим васпитно-образовним установама.

Фотографије на "Фејсбуку"

Опција "пхотос" на "Фејсбук" профилу попуњена је код већине средњошколаца, али и оних млађих, углавном фотографијама из ноћног живота. На њима се углавном могу видјети столови пуни разног алкохолног пића и уживање младих у ноћном животу.

Мало је оних који имају фотографије са путовања или испред неке знаменитости. Aко имају фотографију са неком познатом личношћу, то је обавезно неко од фолк пјевача.

Стручњаци наглашавају да за већину фотографија лудовања малишана родитељи не знају.

Психолог у бањалучкој Гимназији Гордана Касагић рекла је да кроз разговоре са ученицима утичу и савјетују им да се не прикључују разним, опасним групама на "Фејсбуку".

- Ученицима држимо разна предавања о опасностима које вребају са "Фејсбука". Такође, ђаци долазе на разговоре код педагога који причају са њима о свим својим проблемима па и о проблемима које имају у вези са "Фејсбуком" - казала је Касагићева.

Наглашава да савјетују ђацима да на "Фејсбук" не стављају провокативне и обнажене фотографије.

- Ученици су нам често пријављивали да је њихова приватност на "Фејсбуку" била нарушена, због чега смо те случајеве пријављивали Центру јавне безбједности Бањалука - рекла је Касагићева.

Убиство

Учитељица Ема Џонс (24) убила се јер је њен бивши дечко Џејми Брејли објавио њене голишаве слике на "Фејсбуку". Британка Ема радила је у међународној школи у Aбу Дабију, па се бојала да ће је власти затворити због непристојних фотографија, с обзиром на то да се налазила у муслиманској земљи.

Џон Симон Aхбаџ (20) са Новог Зеланда осуђен је на четири мјесеца затвора због објављивања фотографија своје голе бивше дјевојке на "Фејсбуку".

Марк Зукерберг

Извршни директор "Фејсбука" Марк Зукерберг изјавио је недавно да жели да отвори своју чувену друштвену веб мрежу "Фејсбук" за особе млађе од 13 година којима досад није био омогућен приступ. Зукерберг је образложио ту своју жељу да дјеца да би се образовала и учила треба раније да користе интернет али прије свега друштвене мреже.

Приступ "Фејсбуку" је тренутно забрањен особама млађим од 13 година, што је у складу с америчким законом, иако је на том интернет сајту тешко контролисати приступ и отварање анонимних профила. У "Фејсбуку" су навели да свакодневно укидају профиле 20.000 младих који због годишта немају право приступа тој мрежи. Када је ријеч о броју корисника, у мају ове године највећи раст броја корисника забиљежио је Бразил гдје се "Фејсбуку" придружило 1,94 милиона нових чланова, што представља повећање од 11,37 одсто.

Међу земљама с највећим апсолутним растом корисника у прошлом мјесецу налазе се и Индонезија, Мексико, Aргентина, Индија, Колумбија и Египат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана