Фејсбук болест модерног доба

Данијела Стоканић
Фејсбук болест модерног доба

"Фејсбук", "Твитер", "Инстаграм", "Тамблер", "Пинтереста", "Скајп", "Вајбер", само су неке са листе популарних друштвених мрежа које посљедњих година код савременог човјека све чешће изазивају зависност, а посебно код млађе популације.

У свијету, а и код нас, све је чешћа зависност од "Фејсбука". Стручњаци упозоравају да је непосредна комуникација незамјењива.

Сви који проводе више од 30 одсто слободног времена користећи рачунар, имају све предуслове да постану интернет зависници. Савремене технологије, осим добробити, донијеле су и проблем зависности као посљедицу неконтролисаног коришћења интернета. Међу корисницима је, према истраживањима, око 15 одсто људи који имају тај проблем, а углавном су то основци узраста од 11 година, али и старији између 40 и 60 година.

Двадесетогодишња Јелена Стевановић има више од хиљаду пријатеља на "Фејсбуку". Каже да дневно на тој друштвеној мрежи проводи око три часа те се сматра умјереним корисником.

- Дописујем се, а кад ми је досадно одиграм неку игрицу. Постоји и корист од "Фејсбука". На примјер, од уписа на факултет имамо групу на "Фејсу". На њој размјењујемо информације о предавањима, испитима и шта треба да учимо - открила је Стевановићева.

Стручњаци подсјећају да је непосредна комуникација незамјењива, а виртуелна пуна мана.

Виртуелна комуникација је знатно сиромашнија од комуникације лицем у лице. Ту не постоје никакви знаци невербалне комуникације. Према њиховим ријечима, једно је куцкати, а друго причати. За лијечење ове зависности потребно је најмање годину. Послије тога слиједи дужи период током којег се пацијент навикава на умјерено коришћење друштвених мрежа које га неће изопштити из реалног живота.

Млада популација на удару друштвених мрежа

Психолог Александар Милић рекао је да се навике стварају од саме употребе телефона па до коришћења разних друштвених мрежа.

- Људи су стекли навике и осјећали би велики недостатак кад би се привремено угасиле друштвене мреже. Осјећали би се ускраћени да контактирају са осталима, јер то представља примарно-социјалну потребу код људи - рекао је Милић.

Додао је да, иако се у свијету говори о патолошкој зависности људи, мањи дио њих је у том простору.

- Примарна зависност у нашем амбијенту још није у тој мјери да би изазвала неке катастрофалне реакције, односно поремећаје код људи - казао је Милић.

Коришћење друштвених мрежа, додаје Милић, највише је присутно код млађе популације.

- У посљедње вријеме млади између 15 и 30 година све теже остварују директне контакте, па то онда чине путем друштвених мрежа, јер им се тако чини много лакше - објаснио је Милић.

Неколицина младих људи, који су на третману код психолога, жале се и на усамљеност, ускраћеност, несаницу, на потребу дописивања ноћима.

- То пречесто пређе у зависност. Зависници од друштвених мрежа могу се излијечити само уз помоћ психотерапије - рекао је Милић.

Тест зависности од друштвених мрежа

Неки од симптома који могу указивати на потенцијални проблем када је у питању ваш однос према онлајн друштвеним заједницама су сљедећи: проводите најмање четири часа дневно користећи друштвене мреже, гдје год да идете, са собом носите свој "паметни телефон", лап-топ или таблет, па чак и у купатило.

Међу симптомима су и ако прво што урадите ујутру јесте провјера и-мејлова, статуса, лајкова, а то је такође и посљедње што урадите пред одлазак на спавање. Затим отказујете договорене активности и дружења са породицом и пријатељима, јер је ваша потреба за четовањем јача. Осјећате анкциозност и узнемиреност у ситуацијама када не можете приступити мрежи и имате утисак да ћете се физички разбољети уколико вам је омиљена друштвена заједница недоступна више од два дана.

Живот на интернету и лијечење

Поп звијезда са Барбадоса Ријана (25) само је једна у низу познатих личности које буквално живе на друштвеним мрежама. Пјевачица дијели са својим виртуелним пријатељима готово сваки тренутак из приватног живота, па смо тако захваљујући њеној зависности од интернета имали прилике да сазнамо како ужива у марихуани и у лудом проводу са другарицама, али и како изгледа без шминке и одјеће.

За особе које пате од поремећаја претјеране употребе друштвених мрежа препоручује се упорна умјереност у коришћењу интернета и контролисање времена проведеног на друштвеним мрежама. Затим особама са озбиљнијим проблемом зависности, код којих се јављају и озбиљне психичке сметње и проблеми, препоручује се препознавање и разумијевање основног проблема који стоји иза проблема зависности.

Код најтежих облика зависности препоручују се чак и мање дозе антидепресива или анксиолитика. Такође, предлаже се рад на успостављању функционалних односа путем индивидуалне, породичне или групне терапије.

Уколико доста времена проводите на некој од друштвених мрежа, временом можете изгубити везу са реалношћу.

У мноштву фотографија у прилици сте да видите како једни љетују на егзотичним мјестима, други имају партнере из снова, а трећи изгледају срећно док живот удишу пуним плућима. Фотографија је, ипак, само тренутак ухваћен у времену. Паднете ли под утицај непровјерених статуса лако ћете заборавити колико сте срећни у наручју вољене особе, што имате дивну породицу или свакодневно одлазите на посао. Када бисте вјеровали "Фејсбуку", учинило би вам се да је свачији живот бољи од вашег. Размислите да ли је баш тако.

Заштита од друштвених мрежа највише је потребна дјеци. Дјеца у школском узрасту тек су у процесу развоја критичког и апстрактног размишљања, па зато оно што виде на "Фејсбуку" може утицати на то како размишљају и какве ставове формирају. То што неке "Фејсбук" групе проблематичних садржаја и циљева имају десетине хиљада чланова, дјеци може указати на то да су такво понашање и ставови прихватљиви.

Статуси

Провјеравање статуса на друштвеним мрежама ствара јачу зависност од цигарета и алкохола, установили су научници из Чикага, а са том тврдњом слажу се и стручњаци из региона. Иако је са скоро три милиона отворених "Фејсбук" профила, Србија је међу првих пет земаља у свијету по броју људи на тој друштвеној мрежи, али код нас ова зависност није у довољној мјери препозната као проблем.

"Фејсбук" Разара бракове

У Великој Британији се сваки трећи пар разводи због флертовања на "Фејсбуку", а у захтјевима за развод се као разлози најчешће наводе писање приватних порука бившим дјевојкама или коментарисање фотографија бившег момка. Код нас нема конкретних података, али се у судницама и брачним савјетовалиштима износе докази о преварама и флертовима прибављени преко друштвене мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана