Фасцинантни снимци „Филмских новости“ откривају однос Тита и Елизабете Друге ВИДЕО

ГС
Фасцинантни снимци „Филмских новости“ откривају однос Тита и Елизабете Друге ВИДЕО

БЕОГРАД - Краљица Елизабета Друга је важила за једну од најпознатијих жена на планети. Владала је 70 година и представљала је симбол једног времена и стуб краљевске породице. Заједно са супругом, принцом Филипом 1972. година посјетила је Југославију, а то је истовремено била њена прва посјета једној комунистичкој земљи на истоку Европе, због чега је у појединим западним медијима наишла на критике.

-Све је организовано на највишем нивоу протокола и важности. Посета краљице Елизабете 1972. године била је неоспорно велики догађај како за Југославију, тако и за Британију. Жеља је била да наша земља, која је номинално била социјалистичка, буде баш прва источноевропска земље где ће краљица отићи -  објашњава за РТС директор „Филмских новости“ Владимир Томчић.

Према његовим ријечима, иако се по британском уставу монарси не смију бавити политиком, ово је био пар екселанс догађај, јер је та посјета била придавање значаја Југославији и признање за однос двије државе у том времену.

На аеродрому су Јосип Броз Тито и супруга Јованка дочекали краљицу Елизабету и принца Филипа, заједно са њиховим сином принцом Чарлсом, а послије су их угостили на вечери у Белом двору.

-Протокол и програм уопште су били такви да је много људи излазило и у Београду и у Загребу. Много људи их је дочекало. Иако је било организовано, доста људи се и спонтано окупило. Њено беспрекорно понашање читавог живота сачувало је британску краљевску породицу и упркос свему задржала њен статус. Елизабета је томе посветила читав живот - истакао је Томчић.

Бранко Пешић јој је у Београду уручио плакету, а Тито је Елизабети и Филипу додијелио ордење највишег ранга.

О присности посјете такође много говори да је краљица са Титом на Брионима играла голф, што није уобичајено код оваквих посјета, а дужина њеног боравка такође доста говори и о значају који је придат тој посјети.

Добро је познато и да је краљица вољела да помаже Хиландар, заједно са својим супругом принцом Филипом, а касније се сазнало и да је краљевска породица донирала манастиру 720.000 фунти.

-Посета Тита Британији 1953. године је била веома значајан догађај јер у тој конфронтацији Истока и Запада, Тито је већ тражио врата према западу у страху од потенцијалне инвазије Варшавског пакта. Иако су га камере пратиле 24 часа, састанак њега и Елизабете није забележен, јер је састанак био приватан, а пили су чај у Бакингемској палати - наводи Томчић.

Остаће запамћена и њена изјава послије састанка.

-Новинару „Гардијана“ рекла је: Ако је он шлосер, ја сам Марија Антоанета - додаје директор „Филмских новости“.

Од Елизабете је том приликом Тито добио „ролс-ројс фантом" и четири пса њене омиљене расе „корги".

-Њему се коргији нису допали, па их је по повратку поклонио, а касније набавио беле пудле које је до краја живота имао - открива Томчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана