Европски забавни паркови увијек пуни посјетилаца

Глас
Европски забавни паркови увијек пуни посјетилаца

Нанесе ли вас пут у Италију, Француску, Велику Британију, Шпанију, Шведску, Холандију или Данску обавезно посјетите тамо забавне паркове.

Забавни парк Гардаланд у Италији током овог и до средине идућег мјесеца отворен је од 9.30 па до 24 часа. Када се плати улазница и уђе у парк, све лудорије и вожње су бесплатне, а она за цијели дан кошта 32 евра. Од атракција ту је између осталог магична кућа, магична планина, плави торнадо и друго. Aко није гужва, све се може обићи за један дан, али домаћини нуде и дводневну карту за 52 евра  и  тродневну за 70 евра.

Дизниленд у Паризу је најпознатији и најпосјећенији европски забавни парк и налази се око 40 минута вожње од Париза. Има чак 50 атракција које су смјештене на површини која је велика као једна петина Париза, а подијељен је на пет забавних земаља: свијет Aмерике почетком 20. вијека, свијет Дивљег запада, земља авантура, земља фантазија и земља открића. Један дан није довољан да би се све видјело и испробало. Цијена за оне старије од 11 година је 49 евра за само један дан. Такође треба се наоружати и стрпљењем, јер је на благајни дуг ред.

За Aлтон Тауерс у Великој Британији кажу да му коријени сежу чак у 8. вијек, иако је изграђен много касније. Током љетних мјесеци отворен је од 10 до 19 часова, а у њему можете да  прославите и рођендан. Aлтон Тауерс поред осталог  има и водени парк. Старији од 12 година за један дан плаћају 35 фунти, али улазница у водени дио парка плаћа се посебно – још 13 фунти. Наравно то је за један дан, али за то вријеме не може се  стићи уживати у свим атракцијама.

Европа парк је најпознатији њемачки забавни парк, а по броју посјетилаца и други најпопуларнији у Европи, одмах  послије париског Дизниленда. Лани је Европа парк посјетило четири милиона људи. Отворен је од средине марта до краја октобра и  има девет возића смрти. Цијена једнодневне улазнице за старије од 11 година је 31,50 евра.

Портавентура у Шпанији  је удаљен само сат вожње од Барселоне, а подијељен на пет дијелова: Медитеран, Дивљи запад, Мексико, Кину и Полинезију. Ту је и водени парк Кариби. Цијена улазнице је 61 евро, с тим да је у њу укључено и ноћење у хотелу.

Шведски Лисеберг најпознатији је по дрвеном возићу смрти.

Отворен је 1923. и највећи је забавни парк у Скандинавији с више од три милиона посјетилаца годишње. Улазница за један дан кошта 325 круна. Нажалост, средином јула ове године у овом забавном парку догодила се несрећа у којој је повријеђено двадесет особа, али на срећу, нико није теже страдао.

Најпознатији холандски забавни парк, Ефтелинг, отворен је 1952. године, а 1992. добио је награду као најбољи забавни парк у свијету. Ефтелинг је отворен од 21. марта  до 26. октобра, а ради од 10 до 18 часова. Улазница до 24. августа кошта 29 евра за све старије од четири године, а послије је нешто јефтинија.

Дански Бакен најстарији је забавни парк у свијету. Његови почеци сежу у 1583. Бакен је у јулу и до средине августа отворен од 12 до 22 часова. Уз вожње, посјетиоце чекају и кловнови,   циркуске ревије, а ту је и музичка дворана. Нуди чак 34 вожње, а улазница за све кошта око 29 евра.

Свакодневне параде

 У забавном парку Дизниленд у Паризу, између осталог, сваки  дан се одржавају разне параде. Тако је ту парада принцеза, краља лавова, Тарзанов свијет...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана