Ево шта значе цифре у ЈМБ, личној и пасошу

Дејан Лучка
Foto: Илустрација

Цифре и слова која налазимо у јединственом матичном броју, личној карти и пасошу често представљају енигму за грађане те се о њима неријетко распредају различите приче и стварају урбане легенде.

Јединствени матични број
Јединствени матични број, ЈМБ, матични број или како се често назива ЈМБГ, састоји се од 13 цифара које су разврстане по групама. Он је у ствари индивидуална и непоновљива ознака идентификационих података о једном лицу.

У јавности се често чују различите теорије, нарочито о посљедној цифри у ЈМБ-у.

Прве двије цифре представљају дан твог рођења.

Друге двије цифре су мјесец твог рођења.

А онда слиједе три цифре које означавају годину рођења.
двије цифре представљају број регистра, односно регистрациона подручја.

То је нпр. сада број 11 за Бању Луку или 16 за Бихаћ, док је некада, у Југославији, за Бању Луку то био број 10, а за Бихаћ се давао број 11.

Слиједи комбинација пола и редног броја за лица рођена истог дана који се ставља у три цифре: за мушкарце од 000 до 499, а за жене 500 до 999.
Задња цифра у овом низу представља контролни број.

Законом о јединственом матичном броју Босне и Херцеговине прописује се одређивање, додјељивање, уписивање, коришћење, евиденција, структура, поништење и замјена јединственог матичног броја држављана БиХ и страних држављана у БиХ.

У овом закону се наводи „јединствени матични број” без додатка „грађана”, те је у БиХ скраћеница за њега „ЈМБ”, а не „ЈМБГ” како се често може чути у јавности. Ово се дешава вјероватно зато јер је бивши југословенски Закон о увођењу јединственог матичног броја грађана, имао тај додатак „грађана”, па се таква скраћеница одомаћила у народу. У Србији је нпр. и данас скраћеница „ЈМБГ”, како се у српском Закону о јединственом матичном броју грађана овај број назива „јединственим матичним бројем грађана”.
Овај број је данас превазиђен и пружа превише података о појединцу па би га требало у блиској будућности замијенити за другачије структурисан идентификациони број.

Лична карта
Лична карта је јавна исправа којом се доказује идентитет, чињеница мјеста и датума рођења, пребивалишта, односно боравишта за расељено лице и држављанство БиХ. Држављани БиХ могу користити личну карту за прелазак државне границе у одређеним околностима и под условима утврђеним међународним споразумом БиХ са другим државама.

А шта значе бројеви и слова на твојој личној карти?

Информација која кружи интернетом, а која каже да један број на личној карти заправо означава број лица која личе на тебе није тачна и представља својеврсну урбану легенду.

Дакле, на задњој страни личне карте прва два слова представљају ознаку званичног документа.

Наредна три слова представљају ознаку државе која издаје личну карту.

Карактери након тога представљају серијски број личне карте, а посљедњи у низу ових карактера представља контролну цифру.

У наредном дијелу се налазе цифре које су битне за државу издавања. Овај дио може да садржи нпр. проширени број документа, а у њему се у Србији нпр. налази јединствени матични број грађанина.

Почетни карактери у реду испод садрже твој датум рођења у формату година (задње двије цифре) мјесец, дан.
Након тога долази цифра која представља контролну цифру за датум рођења.

Слово које се ставља након ње означава твој пол.

Након њега слиједи датум истека личне карте, у формату година (задње двије цифре) мјесец, дан. Наредна цифра је контролна цифра за датум истека.

Онда долази и ознака држављанства носиоца личне карте.

Посљедња цифра у овом реду не представља број људи који личе на тебе, него је то укупна контролна цифра за ове машински читљиве редове, која се израчунава на основу нумеричких елемената који се налазе у овим зонама.

Законом о личној карти држављана Босне и Херцеговине прописује се образац, издавање, замјена, рок важења, губитак и евиденција личних карата држављана БиХ.

Пасош
Пасош је путна исправа која омогућава прелазак државне границе, различита путовања и боравак у иностранству. Он је и јавна исправа и њиме се доказује идентитет, као и држављанство БиХ.

Као и код ЈМБ и личне карте, дајем у наставку преглед шта конкретно представљају цифре и слова у машинском дијелу пасоша (путовнице)?

Прво слово у овом реду представља ознаку путног документа. Наредна три слова су ознака државе која издаје пасош.

У дијелу након ознака путног документа и државе се налази твоје презиме, па онда и име.

Почетни карактери у другом реду представљају серијски број пасоша, а посљедњи у низу ових карактера је контролна цифра за серијски број.
Сљедећа три слова представљају ознаку твог држављанства.

Након држављанства на ред долази твој датум рођења у формату година (задње двије цифре) – мјесец – дан, а након њега слиједи контролна цифра за датум рођења.

Слово које се ставља послије контролне цифре означава твој пол.

Након њега је назначен датум истека пасоша у формату година (задње двије цифре) – мјесец – дан.

Цифра која долази послије датума истека пасоша је контролна цифра за датум истека.
Онда долазе и цифре које су битне за државу издавања. То може да буде нпр. проширени број документа, а у овом дијелу се у Србији нпр. налази јединствени матични број грађана.

Посљедња цифра у овом реду представља укупну контролну цифру за ове машински читљиве редове којом се провјеравају претходни уноси.

Законом о путним исправама Босне и Херцеговине прописују се врсте и облик путних исправа БиХ, органи надлежни за издавање путних исправа, поступак издавања путних исправа и централна евиденција и персонализација путних исправа БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана