ЕУ због миграната склопила пакт са диктатором

Агенције
ЕУ због миграната склопила пакт са диктатором

Берлин - У напорима да спријечи прилив миграната из Африке, Европска унија планира да допреми опрему за личну регистрацију избјеглица у Судан, чији је предсједник Омар ел Башир тражен због оптужби за геноцид и злочине против човјечности.

Амбасадори 28 земаља чланица ЕУ обавезале су се на тајност, а европске државе у том крајње дискутабилном договору предводи Њемачка, пише лист "Шпигел".

Њемачки лист наводи да је "Европска комисија стриктно упозорила да јавност ни под којим околностима не би смјела да сазна детаље разговора који су одржани 23. марта, као и да је високи представник ЕУ за безбједност и спољну политику Федерика Могерини истакла да је "углед Европе на коцки".

Европске дипломате постигле су договор по којем ће сарађивати са суданским диктатором у области око Рога Африке како би спријечили тзв. "економске мигранте" да крену пут Европе, а све под вођством Њемачке. Овај договор обавезује ЕУ да за три године уплати 40 милиона евра у буџете осам афричких земаља, укључујући и Судан. Према подацима "Шпигела" и телевизије "АРД", тај новац биће искоришћен стриктно за заштиту граница.

ЕУ ће у афричке земље послати камере, скенере и сервере за регистровање избјеглица на границама, а обучаваће и суданску граничну полицију како да спријечи илегалан прелазак границе. Поред тога, новцем из ЕУ биће изграђена и два избјегличка кампа у Судану, који ће имати и просторије за притвор избјеглица које буду покушавале илегално да пређу границу. Пројектом ће управљати њемачка агенција "ГИЗ", а према писању "Шпигела", ова агенција служи као својеврсни параван у случајевима када њемачка влада жели да послује "мало мање транспарентно него иначе".

Судан, трећа највећа афричка земља, је битан због тога што кроз његову територију пролази изузетно важна избјегличка рута. Мигранти из Еритреје, Сомалије, Конга и Централне Афричке Републике траже начин да дођу до либијског Картума, одакле се укрцавају на бродове за ЕУ.

Највећу контроверзу у овом споразуму чини чињеница да је у договор укључен Судан, земља чији је предсједник оптужен за стравичне ратне злочине, геноцид и злочине против човјечности у Дарфуру, гдје је убијено око 300.000 људи, док је више од два милиона присилно расељено.

Могеринијева је оцијенила да се ЕУ тим споразумом коцка са својим угледом. Не само због тога што се у тајности договарала са ратним злочинцем, већ и због тога што би скупоцјена опрема за надзор, која ће бити плаћена из Фонда за бесповратна средства, могла да буде злоупотријебљена од стране афричких режима како би се вршила репресија над становништвом.

- Европа је сада ставила кључ за контролу миграције, а самим тим и судбину избјеглица, у руке човјека који је осумњичен за ратне злочине - критиковала је експерт за подручје Рога Африке у њемачком огранку хуманитарне организације "Нахранимо свијет" Марина Петер.

Аустралија

Аустралијски министар за имиграцију Питер Датон упозорава да би прихватање неписмених миграната угрозило систем социјалне безбједности и одузело послове Аустралијанцима.

- Они не знају да броје нити да пишу на сопственом језику, а камоли на енглеском. Ти ће људи одузимати послове Аустралијанцима - у то нема сумње - истиче Датон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана