Eкстремизам бјелачке надмоћи, проблем биолошке безбједности... Шта још чека САД

ГС
Eкстремизам бјелачке надмоћи, проблем биолошке безбједности... Шта још чека САД

Док су многи у свијету били изненађени пандемијом вируса корона, мање или више је познато да су на такву опасност деценијама упозоравали званичници влада.

Али упозоравали су и научници и аутори популарних филмова и других дјела заснованих на фикцији.

Настојећи да означи опасности са којима би, осим нових пандемија, у наредних пет до педесет година могле бити суочене Сједињене Америчке Државе, америчко издање интернет-сајта „Политико“ наводи још девет видова пријетњи од којих страхују научници и задужени за националну безбједност у САД.

Прва је глобализација екстремистичког принципа „бјелачке надмоћи“, која, како се истиче, има вишевековну традицију у САД и неким другим земљама свијета.

Иако су некада постојали као локалне, изоловане групе, следбеници овог принципа данас су повезани у глобалну мрежу, а амерички Стејт департмент недавно је једну такву организацију први пут означио као терористичку.

Ријеч је о Руском империјалном покрету, који, како се наводи, за терористичке акције обучава присталице широм свијета, а међу њима су била и двојица Швеђана који су извршили низ бомбашких напада у Гетеборгу 2016. и 2017. године.

Други вид опасности су напади на повјерење и истину путем ширења лажних информација, утицања на изборне резултате и других напада заснованих на манипулацији подацима.

Повјерење и истина су темељи слободних и отворених друштава, а изазивање хаоса у отвореним друштвима оставља простор ауторитарним тенденцијама, каже Сју Гордон, која се донедавно налазила на челу обавештајне заједнице САД.

Трећа опасност лежи у сфери такозване биолошке безбједности, у којој, како се наводи, у будућности може доћи до природних догађаја попут садашње пандемије, али и несрећних случајева у лабораторијама, биотероризма или чак биолошког рата.

Четврта опасност су технолошки удари великих размјера, као што су намјерна обарања електроенергетске мреже и ГПС система, или неочекиване соларне олује, које могу имати исти или сличан ефекат.

Како истиче аутор анализе, ремећењу модерног начина живота, у великој мјери заснованог на технологијама, склоне су Русија и Северна Кореја, које у ту сврху користе сајбернападе.

Пета пријетња је данас помало заборављена опасност од избијања нуклеарног рата, иако су, како се наводи у анализи, власти САД током протеклих деценија много учиниле на смањењу нуклеарне пријетње, спрјечавајући да атомско наоружање доспе у руке терориста.

Шести проблем су климатске промјене - прије него што је ковид 19 преузео примат у свјетским медијима, најважнија тема било је глобално загријевање, које ће у будућности све више утицати на људске животе, кроз природне непогоде као што су шумски пожари и урагани, као и појаве као што су пораст нивоа мора и потешкоће у снабдјевенију водом и храном у неким дјеловима свијета.

Седму претњу, не рачунајући смртни биланс и економске потешкоће, представљају дугорочне последице пандемије - имајући у виду до сада испољавану неспретност у борби против корона вируса, питање је да ли ће САД бити спремне за оно што ће после пандемије уследити због прерасподеле моћи у свету, која се већ деценију одвија на штету Вашингтона, упозорава „Политико“.

Осму опасност по САД представљају катастрофални земљотреси, а најозбиљнија претња у том смислу су велики геолошки раседи у Калифорнији и на још три локације у земљи.

Девета претња су непознанице о свету око нас, којих је и даље много, иако човечанство непрестано сазнаје нове ствари захваљујући напретку науке и технологије.

Пример може бити један од поменутих геолошких раседа, који се простире у савезним државама Орегон и Вашингтон, а за чије постојање до пре пола века нико није ни знао, наводи сајт.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана