Џерард Селман: Попис војне имовине који ради NATO непотребан

Жељка Башић
Џерард Селман: Попис војне имовине који ради NATO непотребан

Попис војне имовине који раде снаге NATO-а је непотребан и неовлашћено се траже подаци који нису доступни јавној евиденцији.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" министар правде РС Џерард Селман и додао да се страним судијама и тужиоцима у БиХ треба захвалити на помоћи крајем ове године.

Нагласио је и да у истражним радњама које води SIPA у вези са Aдминистративним центром РС нема ништа ново, осим да им није дозвољено да доказе траже заобилажењем закона.

* ГЛAС: У Републици Српској од сљедеће године почињу са радом привредни судови. Која је њихова улога?

СЕЛМAН: Од јануара почеће са радом окружни привредни судови и виши привредни суд Републике Српске чија ће надлежност бити рјешавање привредних спорова, стечаја, ликвидације и регистрације предузећа. Тренутно на томе раде привредна одјељења у пет основних судова у Бањој Луци, Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву и Требињу. Ту ће се и отворити нови окружни привредни судови. Као другостепени орган виши привредни суд имаће сједиште у Бањој Луци.

За рад нових судова у 2010. години планирано је седам милиона марака. Они ће значајно растеретити постојеће основне судове и допринијеће бржем рјешавању привредних спорова.

* ГЛAС: Да ли су обезбијеђени просторни капацитети и колико ће бити нових радних мјеста?

СЕЛМAН: Формирањем нове мреже судова биће запослено 40 судија уз пратеће административно особље. Тако ће се у постојећим основним судовима задржати тренутни број судија и те установе моћи ће да ангажују своје судије за предмете друге природе. Планирамо да у закупљени простор у једној згради смјестимо окружни и виши привредни суд у Бањој Луци гдје бисмо, ако пристане и предсједник Уставног суда РС, смјестили и ту институцију како бисмо им обезбиједили боље услове за рад.

* ГЛAС: Планирано је да са радом почне и Aгенција за управљање нелегално стеченом имовином ако закон усвоји Народна скупштина РС?

СЕЛМAН: Са радом треба да почне Aгенција која би требало да се оснује на основу закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела који је у форми нацрта усвојен у парламенту РС. У току је јавна расправа о овом нацрту послије чега ћемо да урадимо приједлог закона и упутимо га у парламентарну процедуру. При Министарству правде била би агенција која би управљала имовином стеченом извршењем кривичног дјела. Она би олакшала рад судовима и растеретила би их административног дијела посла око продаје и уновчавања имовине и свих ситуација које се јављају када се одузме нелегална имовина.

* ГЛAС: Било је оцјена да ова агенција и јединица за посебне финансијске истраге у саставу МУП-а РС која је такође планирана овим законом треба да буду независне од министарстава. Сматрате ли то исправним?

СЕЛМAН: Aгенција и финансијска јединица независне су самим тим јер раде по налогу правосудних институција. Чињеница је да раде у оквиру извршне власти Владе РС али ми смо и надлежни да спроводимо законе које парламент усвоји.

Јединица за посебне финансијске истраге била би ангажована по захтјеву тужилаштва које покреће истражне радње или по службеној дужности ако МУП РС дође до сазнања да је одређена имовина стечена извршењем кривичног дјела. Тада би се обављала финансијска истрага у сарадњи са тужилаштвом.

* ГЛAС: На измјене и допуне Кривичног закона БиХ из РС уложено је више амандмана. Да ли то значи да је предложен лош закон који је услов за бијелу шенгенску листу?

СЕЛМAН: Било је констатација да РС опструише европски пут БиХ и бијели шенген због тога што не жели да усвоји предложене измјене и допуне Кривичног закона БиХ. Таква констатација апсолутно није тачна.

Још у самом старту израде концепта овог закона ставови Републике Српске нису уважавани. Сматрамо да је нормално да у законској процедури свако да своје приједлоге и сугестије. Ми смо их претворили у 30 амандмана на Кривични закон БиХ и ниједан, наводно, није прихватљив. Треба се сјетити да су амандмани које је друга страна упутила на Закон о Суду и Тужилаштву БиХ у вези са ангажманом страних судија и тужилаца били прихваћени. У овом случају политика је превише ушла у законодавну област и оног тренутка када се омогући да струка оба ентитета изради закон неће бити проблема.

* ГЛAС: У којем правцу су отишле истражне радње око изградње Aдминистративног центра РС?

СЕЛМAН: На основу закључака Владе РС наше министарство као надлежно да комуницира са истражним органима урадило је све своје обавезе у складу са законом. Нисмо дозволили било шта да се уради мимо законских одредби, а познато је да је у овим истрагама било покушаја да се на нелегалан начин дође до одређених доказа и документације. Створена је непотребна атмосфера око тога. Радници SIPA саслушавају одређена лица, узимају изјаве, а дио њих позван је и у Тужилаштво БиХ да дају изјаве и то је у току. То је све што се у овом моменту о томе може рећи.

* ГЛAС: Попис војне имовине је завршен, а мисија NATO-а и поред тога тражи изузимање документације? Да ли је то оправдано?

СЕЛМAН: Представници NATO-а уопште нису имали потребу нити овлашћења да траже од републичке Управе за геодетске и имовинско-правне послове податке који нису дио јавне евиденције. Управа је на то исправно реаговала. Разговарали смо са представницима NATO-а и рекли им да није проблем да добију податке о 69 перспективних локација које треба да припадну МО БиХ док за тим постоји потреба, а када им не буду потребне да се врате ентитетима. Неперспективна војна имовина не треба да буде предмет ни пописа ни увида NATO представника или било кога другог. Три премијера у БиХ потписала су споразум да неперспективна војна имовина припада ентитетима и да само они над њом имају право располагања и власништва. 

* ГЛAС: У каквом стању су затвори у РС и да ли су смањени покушаји бјекстава?

СЕЛМAН: Послије усвајања Закона о извршењу кривичних санкција окружне затворе у Бијељини, Добоју и Требињу претворићемо у казнено-поправне установе затвореног типа у којима ће се издржавати казне до пет година. У Добоју није удовољено нашем приједлогу да се затвор измјести из центра града тако да смо се одлучили на надоградњу затвора. У Источном Сарајеву има простора да се адаптирају објекти за повећање капацитета за 50 осуђених лица. У затвору у Фочи до Нове године биће завршено посебно одјељење са максималним надзором. У сљедећој години милион марака планирано је за проширење капацитета казнено-поправног завода Туњице у Бањој Луци. Смјештајних капацитета има довољно у РС.

Странци у правосуђу

* ГЛAС: Сматрате ли да домаће правосуђе треба да буде независно од страних судија и тужилаца?

СЕЛМAН: Стално сам био заговорник да су стране судије и тужиоци пружили добро искуство у БиХ али да је дошло вријеме да им се захвалимо на помоћи. Од Нове године не постоји потреба да стране судије и тужиоци буду ангажовани у правосуђу БиХ јер ова земља има довољно оспособљеног кадра да рјешава све предмете и води ефикасно и непристрасно правосуђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана