Џерард Селман: Корупција и нелегално стечена имовина на тапету

Жељка Добрић
Џерард Селман: Корупција и нелегално стечена имовина на тапету

Влада Републике Српске почетком године била је окупирана мјерама за сузбијање негативних ефеката свјетске економске кризе, због чега је прича о борби са корупцијом потиснута у други план.

Министар правде РС Џерард Селман најавио је да ће ово питање поново бити актуелизовано, а у јуну ће се у парламентарној процедури наћи и закон о одузимању нелегално стечене имовине.

- Преузели смо позитивна искуства из Србије и једним дијелом из Хрватске и Италије. Ријеч је о концепту који већ има примјену у сусједним земљама и који већ даје позитивне ефекте - рекао је Селман.

* ГЛAС: Да ли је утврђена година од које ће се контролисати нелегално стечена имовина, када можемо да очекујемо закон у парламентарној процедури и имате ли контакте са Министарством правде Србије по овом питању, с обзиром на то да је код њих закон ступио на снагу?

СЕЛМAН: У новом приједлогу закона, који ће јуну ићи у парламентарну процедуру, приступило се другом концепту рјешавања овог питања. Преузели смо позитивна искуства из Србије и једним дијелом из Хрватске и Италије. Неће бити потребе да се у овом закону утврђује од ког момента ће  закон да важи и имовина да подлијеже провјери, него ћемо ићи на кривично законодавство.

То значи да сва она кривична дјела из којих је проистекла противправна имовинска корист за коју судови утврде да је стечена кривичним дјелом, та имовина ће се одузети.

* ГЛAС: Сматрате ли да ће сада лакше бити обезбијеђена парламентарна већина за изгласавање овог закона?

СЕЛМAН: Надам се да хоће, јер ово је концепт који већ има примјену у сусједним земљама и који већ даје позитивне ефекте. Мислимо да ће на овај начин бити много лакше радити и биће много транспарентије.

* ГЛAС: Јесте ли задовољни провођењем интерне контроле у вези са стањем у SIPA и Тужилаштву БиХ?

СЕЛМAН: Био сам један од министара који се лично увјерио у функционисање паралелних органа и у SIPA и Тужилаштву БиХ. Што се тиче самог извјештаја директора SIPA Мирка Лујића и односа према том извјештају, могу да кажем да нисам задовољан.

Мислим да је битно да се то питање покренуло и да се схвати да Влада РС жели да све институције на нивоу БиХ функционишу у складу са законом и на основу прописа који су донесени на нивоу БиХ, а не да долазимо у позицију да имамо различите аршине у зависности од тога према коме се те радње предузимају.

* ГЛAС: Прича о антикорупционом тиму одједном је утихнула. У МУП-у тврде да су одређени људи који ће да чине тај тим. Да ли надгледате тај процес и када можемо да очекујемо прве резултате рада?

СЕЛМAН: Министарство правде РС није надлежно за надгледање тог процеса, али антикорупциони тим свакако би био формиран на нивоу Владе РС. МУП је тај који ће пружати логистику антикорупционом тиму, а уколико дође до процесуирања неких особа, Министарство правде РС ће кроз правосудне институције пратити процес.

* ГЛAС: Када можемо да очекујемо конкретно активности овог тијела?

СЕЛМAН: То можете да провјерите са министром унутрашњих послова РС Станиславом Чађом, али мислим да ће ускоро бити интензивирана та прича. Она је била актуелна у јануару и фебруару ове године, али је Влада РС онда своју пажњу усмјерила према мјерама за отклањање негативних ефеката свјетске економске кризе.

* ГЛAС: Колико је по Вама погубан члан 13. Закона о Суду БиХ, којим се неке од надлежности са РС преносе на БиХ?

СЕЛМAН: Свакако да је тај члан Закона о суду БиХ погубан по РС. Он се тумачи на различите начине и долазимо у позицију да се његовим једностраним и својевољним тумачењем преузимају неке надлежности од ентитета.

Влада РС покренуће иницијативу за измјену тог члана закона, али и низ других чланова из којих се преузима надлежност и судова и тужилаштава.

С циљем заштите грађана РС и њихове уставне и правне сигурности, имамо обавезу да их заштитимо иницирајући измјене тог закона и како би Суд БиХ постојао ради онога због чега је и формиран, а првенствено ради рјешавања питања ратних злочина.

* ГЛAС: Представници РС бурно су реаговали на овај члан и одузимање надлежности, док из ФБиХ такве реакције нису услиједиле?

СЕЛМAН: Не знам због чега колеге из Федерације БиХ ћуте о томе, али не ћуте баш сви. Ни представници хрватског народа нису задовољни радом Суда БиХ, нарочито примјеном члана 13. Закона о Суду БиХ и због тога мислим да ће се створити повољна клима да у Парламенту БиХ прође иницијатива да се тај члан закона измијени и ентитетима припадне надлежност коју тренутно преузимају Суд и Тужилаштво БиХ.

* ГЛAС: Свједоци смо лошег рада надлежних у затворима и дешавало се да затворенике пуштају на викенд, а ови поново почине кривично дјело. Шта ћете урадити да спријечите овакво ноншалантно понашање према затвореницима?

СЕЛМAН: Одређена лица која су чинила кривична дјела и налазе се на издржавању казне затвора послије одређеног времена имају право на погодности, било да је то коришћење годишњег одмора, викенда, слободног дана, изласка у град, или да их посјете чланови породице. Како се ради о лицима која су склона извршењима кривични дјела, када користе ту погодност, деси се да поново чине кривична дјела.

Против таквих затвореника покреће се редован дисциплински поступак, а уколико почине кривична дјела која спадају у надлежност тужилаштва, онда се покреће и кривични поступак.

Нисмо имуни ни на ситуације да одређене службе у оквиру КПЗ праве пропусте приликом процјене да ли лице може да користи погодности.

Ми нисмо ти који желе нешто да заташкају. У претходне три године имали смо три смјене директора, 19 смјена радника КПЗ и низ других интерних дисциплинских поступака и премјештаја којима се кажњавају радници.

* ГЛAС: Колике су реалне могућности да Српској буду враћене неке од надлежности које су пренесене на БиХ, а нису дале добре резултате?

СЕЛМAН: Реалност враћања надлежности Српској постоји, али сам процес и процедура је изузетно компликована. Сигурно ће бити тешко да се одређене надлежности врате РС, али без обзира на ту процедуру, ми ћемо свакако иницирати поврат одређених надлежности које су условно пренесене на БиХ. Једна од таквих надлежности је формирање Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Народна скупштина РС донијела је закључак и овластила Владу РС да 2004. године потпише споразум о преносу тих надлежности, али тај споразум је био услован. Пошто нису испуњени сви услови под којима су на ВСТС БиХ пренесене те надлежности, постоји могућност да се лакше изврши и њихов поврат на РС.

То не значи да ми не желимо да ВСТС буде на нивоу БиХ, али желимо да се врати дио надлежности који им је припао, јер сматрамо да у њима треба извршити одређене корекције.

* ГЛAС: Раније сте имали примједбе на рад ВСТС БиХ. Да ли се то промијенило?

СЕЛМAН: Нисмо задовољни радом овог тијела јер се издигло изнад правосудних институција БиХ.

Несхватљиво да имамо три министарства правде, а да ВСТС функционише као паралелан орган, без могућности боље сарадње са тим министарствима и без могућности да у његовом раду учествују и министри правде. Нећемо да се мијешамо у избор судија и тужилаца, иако и ту имамо огромне примједбе, с обзиром на то да тужиоци и адвокати, који су странке у поступку, бирају судије. Ту нешто није у реду.

Питање је ако Влада РС обезбиједи 100 милиона марака за функционисање правосудних институција Српске за ову годину, а у наредној планира да уложи 13 милиона марака у правосудне институције, због чега министри правде не би могли да учествују у раду ВСТС БиХ у оном дијелу који се односи на функционисање правосудних институција, не на избор судија.

Медијске спекулације

* ГЛAС: Како оцјењујете спекулације федералних медија у вези са скорим подизањем оптужница против премијера РС и неколико других особа за наводно удруживање у злочиначку организацију?

СЕЛМAН: То је медијски притисак на тужиоца који ради на случају да без провођења претходних истражних радњи подигне оптужницу. Било би то контрапродуктивно, али не због тога против којих лица би се дигла оптужница, јер имали смо већ ситуације да су се оптужнице дизале под притиском одређених медија и онда смо добили случајеве Јелавић, Шаровић, Човић.

Мислим да у овом случају Тужилаштво БиХ неће подлећи том притиску.

Посредством медија чуло се за имена оних који су, наводно, обухваћени истрагом и одговорно вам могу рећи, као министар правде РС, да оно чиме сада Тужилаштво БиХ располаже не односи се на било које име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана