Џерард Селман: Извршићемо анализу рада правосудних институција

Горан Маунага
Џерард Селман: Извршићемо анализу рада правосудних институција

Министар правде у Влади Републике Српске Џерард Селман у интервјуу за "Глас Српске" каже да није потпуно задовољан реформом правосудног система, због чега сви надлежни морају дати анализу рада правосудних институција.

- Долазимо у ситуацију да се у јавности ствара слика да се одређени предмети много брже рјешавају. Aли у правосудном систему БиХ има око 1,8 милиона неријешених предмета, а у РС у 2007. години 288.000. Зато смо ми у Влади и Министарству правде ипак задовољни институцијама правосудног система РС, каже Селман.

* ГЛAС: Докле су стигли акциони планови за сузбијање корупције и кад би могао бити формиран Савјет за борбу против корупције?

СЕЛМAН: На сједници Владе РС одржаној у четвртак разматрани су акциони планови за реализацију стратегије за борбу против корупције у РС. Шест министарстава је доставило свој акциони план, а до краја јануара сва министарства су обавезана да усагласе своје акционе планове како би се на основу тога могао идентификовати и донијети јединствен план који ће се састојати од акционих планова министарстава. Свако министарство из своје надлежности доноси тај акциони план, тако да се надам да ћемо на наредној сједници Владе добити све те планове. Попуњавање антикорупционог тима врши се на основу јавног конкурса, који би требало да буде расписан до краја јануара. Спровешће се редовна процедура као и код именовања осталих службеника на основу јавне конкуренције. Задатак тог тима биће да прати и анализира рад министарстава на основу њихових планова које ће Влада усвојити.

* ГЛAС: Како ријешити проблем око покушаја преноса надлежности са Aдвокатске коморе РС на ниво БиХ?

СЕЛМAН: Ми сматрамо да нема уставног основа за доношење једног таквог закона на нивоу БиХ, поготово не на овакав начин како је то предвиђено. Правосудни систем је у директној надлежности ентитета у БиХ и стога смо обавијестили министре у Савјету министара из РС да не гласају за такав закон. Министри из РС и предсједавајући Савјета министара били су прегласани и тај закон је отишао у парламентарну процедуру. Од посланика у Парламентарној скупштини БиХ из РС захтијеваћемо да не гласају за такав закон.

* ГЛAС: Било је примједби на рад Правобранилаштва РС?

СЕЛМAН: Чињеница је да је било проблема у функционисању Правобранилаштва РС, које је саставни дио Министарства правде. Влада РС је у 2007. години извршила анализу рада Правобранилаштва. У 2008. години обезбијеђена су додатна средстава за побољшање материјалних и кадровских услова Правобранилаштва РС. У посљедње вријеме имамо изузетно добре резултате, поготово можемо бити задовољни пословима на заштити имовинских права РС и рјешавањем имовинско-правних односа на изградњи мреже аутопутева. Министарство правде сада координише рад Правобранилаштва и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) и ту има великих позитивних помака.

* ГЛAС: Како процјењујете сет закона из области правосуђа које је усвојила Скупштина?

СЕЛМAН: Ради се о реформским и веома битним законима. Један од основних закона које је НСРС усвојила у 2008. години је Закон о стварним правима. То је мали цивилни устав који се односи на остваривање права из области закона. Усвојени су и закони који ће се почети примјењивати од 1. јула ове године. Ријеч је о измјенама и допунама закона о судовима. У РС се формирају привредни судови, односно окружни привредни судови као првостепени судови и виши привредни суд као другостепени суд. Тиме смо убрзали спровођење Стратегије правде од 2008. до 2012. године.

* ГЛAС: Који су циљеви те стратегије?

СЕЛМAН: Та стратегија је рађена и усаглашена на нивоу ентитета и на нивоу БиХ. Владе ентитета и Савјет министара су усвојили Стратегију развоја правде, а она и даље слиједи пут реформе правосудног система бх. ентитета у складу са европским стандардима. Нека питања која су била наметнута успјели смо да ријешимо тако да се прво изврши уставно устројство БиХ, па тек онда да видимо које се правосудне институције налазе на ком нивоу. Остаје мрежа судова, односно окружни и основни судови и Врховни суд РС, као и мрежа тужилаштава која је сада формирана. Захтјев у тој стратегији је био да се формира Врховни суд БиХ, што ми нисмо прихватили јер сматрамо да за то нема основа.

* ГЛAС: Много је критика које се односе на реформу правосуђа. Какав је Ваш став о тој реформи?

СЕЛМAН: Нисмо потпуно задовољни овом реформом. Сви морамо сјести да дамо анализу рада правосудних институција. У јавности се ствара слика да се одређени предмети много брже рјешавају. Aли, у правосудном систему БиХ има око 1,8 милиона неријешених предмета, али ми у Влади и у ресорном министарству смо задовољни институцијама правосудног система РС. У РС имамо 19 основних судова, пет окружних, један Врховни суд, а окружни и Врховни суд су у стању ажурности. Укупан број неријешених предмета на нивоу РС за 2007. годину је 288.000, па ако ако поредимо то са подацима на нивоу БиХ, онда ми у РС можемо бити задовољни. Највећи проблем био је у Основном суду у Бањој Луци. Дошли смо до закључка да је потребно 14 нових судија, влада РС је обезбиједила средства у сарадњи са ВСТС и те додатне судије су именоване. Мислим да ћемо до краја 2008. године видјети какви су ефекти тих додатних судија.

* ГЛAС: Да ли имате податке о злоупотребама људи у министарству приликом премјештања осуђених лица, односно да ли има корупције у ланцу премјештања?

СЕЛМAН: Што се тиче самог упућивања на извршење казне и премјештаја, постоје одређена правила од којих се није одступало. Упутни акт на издржавање казне затвора дају судови и они упућују на издржавање казне. Послије извјесног времена осуђеници стичу право да буду премјештени из једног у други затвор, али по строго одређеним правилима. Уколико има сазнања о нерегуларностима у тим поступцима, јавно позивам грађане да о томе обавијесте Министарство правде. То ће одмах бити прослијеђено надлежном тужилаштву.

Хаг

* ГЛAС: Каква је комуникација Министарства са Међународним кривичним судом у Хагу?

СЕЛМAН: Имамо изузетно добру сарадњу. Поготово преко Секретаријата за односе са Хашким трибуналом, који је у овом сету измјена закона потпао под надлежност Министарства правде. У току 2008. године комуникација је била сасвим коректна и на завидном нивоу. Ми смо у 2008. години имали састанак са предсједником Међународног суда у Хагу и са тужиоцем у Хагу. Они су изразили задовољство сарадњом, а нарочито су исказали задовољство напретком у извршењу кривичних санкција.

Незаконит имунитет

* ГЛAС: Како заштитити систем од јавних напада и тврдњи појединаца да је у РС на снази фашистички режим? Свака држава свијета реаговала би на то, а шта ће учинити РС?

СЕЛМAН: Такве изјаве не треба ни коментарисати. То су једностране изјаве које штете угледу појединца који их је дао, али и институцијама и ентитетима у самој БиХ. Видјели сте како се у принципу санкционишу изјаве јавних личности, да ли од стране редовних институција, од одређених регулаторних агенција или од надлежних судова и тужилаштава. Очито је да одређеном броју јавних личности треба унапријед дати неки имунитет.  Јер, једноставно, њихове изјаве не побуђују реакцију оних надлежних институција које би требало да реагују, иако су те изјаве у супротности са Дејтонским споразумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана