Џејмс Камерон открио језиву сличност катастрофе Титаника и подморнице

Г.С.
Џејмс Камерон открио језиву сличност катастрофе Титаника и подморнице

Џејмс Камерон, који је 1997. режирао филм „Титаник“, каже за Би-Би-Си (BBC) да је губитак подморнице Титан осјетио „у сопственим костима".

Камерон је 33 пута заронио до олупина Титаника. Када је подморница нестала, био је на броду, те је за нестанак сазнао тек у понедељак. Чим је чуо да је подморница истовремено изгубила и навигацију и контакт, одмах је посумнјао да је дошло до несреће.

- Осјетио сам да је подморница нестала јер су се истовремено покварили електроника, комуникациони систем и уређај за праћење. Одмах сам позвао познаваоце подводне заједнице и за сат времена сазнао да су били на 3.500 метара спуштајући се ка дну од 3.800 метара - рекао је Камерон.

Како је појаснио, немогуће је „истовремено изгубити контакт и навигацију, а да не дође до катастрофе".

- Прва ствар која ми је пала на памет јесте да је дошло до имплозије - изјавио је филмски режисер.

Званичник америчке морнарице је у четвртак рекао да је морнарица открила „акустичну аномалију у складу са имплозијом" убрзо пошто је Титан изгубио контакт са површином. Информације су, како је рекао, прослијеђене америчком тиму обалске страже које су им помогле да се сузи област претраге.

Камерон је рекао да је протекла недјеља била попут „дуготрајне и кошмарне шараде у којој људи трче и наоколо причају о буци, кисеонику и свим овим другим стварима".

- Знао сам да се та подморница налази тачно испод сопствене последње познате дубине и положаја. Управо су је тамо пронашли - рекао је.

Када је у четвртак распоређено подводно возило на даљинско управљање, трагачи су дијелове подморнице „пронашли за неколико сати, вјероватно за неколико минута", додао је Камерон. Указао је и да има неке „ужасне ироније" у губитку Титана и његове посаде, поредећи са губитком самог Титаника 1912. године.

- Сада имамо још једну олупину која је заснована, нажалост, на истим принципима непоштовања упозорења. „Оушенгејт“ су упозорили - изјавио је.

Компанија је имала интерно запослене људе који су дали отказ, али Камерон није прецизирао зашто. Поједини чланови заједнице потапања, написали су писмо компанији упозоравајући је да се креће путем који води до катастрофе.

Овај филмски редитељ није први који је забринут пословањем ове туристичке компаније. У писму које је Морнарско технолошко друштво (МТС) послало „Оушенгејту“, у марту 2018. у чији увид је имао Њујорк Тајмс наводи се да би „тренутни 'експериментални' приступ који компанија примјењује могао резултирати негативним исходима (од мањих до катастрофалних)".

Амерички судски документи показују да је један од бивших радника компаније упозорио на потенцијалне безбједносне проблеме са пловилом још 2018. године. Документи показују и да је Давид Локриџ, директор за поморске операције компаније, изразио забринутост.

Портпарол Оушнгејта одбио је да коментарише безбједносна питања која су покренули Локриз и МТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана