Џамија на Менхетну - велики пројекат за који нема пара

Њујорк пост
Џамија на Менхетну - велики пројекат за који нема пара

Планови муслиманских организација о изградњи џамије близу "Гроунд Зеро" - мјеста удара, на којем је некад стајао Свјетски трговачки центар - тешко да ће бити остварени.

Aмбициозном, али и контроверзном пројекту изградње исламског вјерског и културног центра вриједног 100 милиона долара недостаје једна "ситница", а то је - новац.

Према најновијем ревизорском извјештају, имовина Aмеричког удружења за муслимански напредак, иницијатора изградње, вриједна је мање од милион долара.

Њена сестринска организација Иницијатива "Кордоба" пријавила је 2008. године пореској служби имовину са вриједношћу од тек 20 хиљада долара. У пореској пријави не наводе се приватне донације од око 60 хиљада долара, при чему се поставља питање гдје је утрошен тај новац.

Међу онима који су протеклих година помагали рад ове организације су Фонд "Браћа Рокфелер", Краљевски фонд саудијског принца Aл-Валида бин Талала, влада Катара и Свјетски економски форум. Међутим, неки од њих нису пристали да донирају изградњу џамије и исламског центра на Менхетну, за који се већ зна име Кућа Кордобе.

Они који највише инсистирају на изградњи џамије удаљене само два блока од мјеста на којем су исламски терористи извршили терористички напад 11. септембра су Фејсал Aбдул Рауф, имам који воли да се појављује у медијима јер разумије њихову моћ и његова супруга Дејзи Кан. Међутим, њих двоје су шкрти на ријечима када је изградња џамије у питању. У краткој изјави су навели да прикупљање новца још није почело, листа инвеститора још није утврђена, а саудијска фондација није укључена у пројект.

- Извори финансирања Куће Кордобе биће потпуно независни од извора финансирања Aмеричког удружења за муслимански напредак и Иницијативе "Кордоба" - изјавила је Дејзи Кан.

Противници изградње џамије сумњичави су око финансирања пројекта.

- Желио бих да знам ко новцем стоји иза тога. Увјерен сам да богати Саудијци имају своје прсте у цијелом пројекту - каже Бил Дојл, адвокат породица жртава напада 11. септембра.

Почетак изградње исламског центра планира се за ни више ни мање него за 11. септембар 2011. године, на десету годишњицу напада, што додатно подгријава бијес.

- Мислим да је то недопустиво. То је света земља и ово је шамар у лице. Не знам како је неко могао да дозволи ту изградњу - пита се Роузмери Кејн, мајка погинулог ватрогасца.

Међутим, градња још није одобрена, а "Фокс њуз" тврди да су открили да близу локације "Гроунд Зеро" треба да се гради још једна мања џамија, за коју је већ прикупљено 8,5 милиона долара те да још недостаје 2,5 милиона долара, да би се могло почети с градњом.

Ријеч је заправо о пресељењу мале џамије Масџид, која се од 1970. налазила у сусједству, четири блока даље од бивших зграда Свјетског трговачког центра. Међутим, 2008. је изгубила најам у згради у којој се налазила, јер је она продата, па је премјештена у један туробан подрум неколико улица даље, а изузетно је посјећена и стога премалена.

Критике упућене на рачун иницијативе за изградњу исламског центра долазе и из муслиманских редова. Зухди Јасер, предсједник Aмеричко-исламског форума за демократију са сједиштем у Фениксу, изградњу џамије на Менхетну назива погрешном процјеном и истиче да је забринут због могућности иностраног финансирања пројекта.

- Мислим да страно уплитање не би било у интересу никоме - рекао је Јасер.

Планирано је да у склопу Куће Кордоба буду џамија, која би петком могла да прими и до двије хиљаде вјерника, просторије за дебате, базен, кухиња и сала за приредбе.

Исламски центар ће бити саграђен на мјесту фабрике капута, оштећене 11. септембра, када је на кров пао дио авиона.

Земљиште је у јулу прошле године за 4,85 милиона долара купила група компанија повезаних са трговцем некретнинама Шарифом ел-Гамалом. Он је планове за изградњу џамије представио прошлог мјесеца.

Гамал је на "Твитеру" објавио да је планове презентовао званичницима Менхетна.

- Остварићемо овај пројекат! - написао је Гамал на "Твитеру", након што је одржао састанак са групом исламских теолога.

Зграда исламског центра имала би 15 спратова и два спрата под земљом. Није одређен архитекта, већ је планирано да буде отворен конкурс на којем ће се моћи пријавити кандидати из цијелог свијета.

Фејсал Aбдул Рауф тврди да је циљ пројекта изградња америчког муслиманског идентитета:

- Морамо да еволуирамо, као и Грци и Италијани, који су дошли овдје, а онда постали Aмериканци. Потребно је вријеме да буде изграђен амерички вјерски идентитет - рекао је Рауф, иначе имам у џамији "Месџид ал Фарах".

Рауф (61), рођен у Кувајту, живио је у Малезији, дипломирао је физику на Универзитету Колумбија и Институту за технологију "Стивенс". Његова супруга Дејзи Кан (51) рођена је у Кашмиру и дуго се бавила дизајном ентеријера.

Рауф и Кан основали су 1997. Aмеричко удружење за муслимански напредак, које организује конференције о темама као што су права жена и међурелигијски дијалог.

Имућан пар

Фејсал Aбдул Рауф и његова супруга Дејзи Кан посједују луксузне апартмане и куће у Њујорку, Њу Џерсију и Малезији. Према наводима "Форбса", Рауф највише воли да носи одијела "армани" и "бриони", вози луксузне аутомобиле - најновији у колекцији је "мерцедес Е550 седан" - а угодно се осјећа окружен квалитетном свилом, док истовремено сакупља старе и вриједне простирке за исламску молитву.

ПРЕВЕО: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана