Душанка Мајкић: Барашин се скрива иза страних тужилаца

Мирослав Филиповић
Душанка Мајкић: Барашин се скрива иза страних тужилаца

Високи представник у БиХ Валентин Инцко својим катастрофалним одлукама ствара хаос у земљи. Врхунац њихових бесмислених потеза су акти о нелегалном продужењу мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ којим се земља уводи у неизвјесност.

Изјавила је то у интервјуу "Гласу Српске" замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић.

- Сада је сасвим сигурно да ће стране судије и тужиоци који ће нелегално наставити да раде у правосуђу БиХ у функцији савјетника извршавати наредбе OHR-а - истакла је Мајкићева.

* ГЛAС: Пријети ли земљи политичко-институционална криза послије Инцкових посљедњих одлука?

МAЈКИЋ: БиХ већ дуже вријеме живи на граници сталног неспоразума који води у све дубља размимоилажења. Не знамо какав ће бити исход свега тога. Инцко овим одлукама није учинио ништа што би помогло БиХ. У правосуђу БиХ остале су најгоре стране судије и тужиоци. Остали су они који немају гдје да оду. И то је проблем ове земље. Њихове колеге које су увидјеле да немају подршку грађана ове земље одавно су отишли. Инцко доноси катастрофалне одлуке које наносе штету овој земљи.

* ГЛAС: Како заштитити правни систем РС и БиХ од наметнутих одлука?

МAЈКИЋ: Треба да учинимо све да странци оду из земље, јер они овдје раде шта год хоће без имало одговорности. Међутим, чим буде угрожен њихов положај они ће створити неки нови инцидент да би осигурали останак OHR-а и створили услове да ова канцеларија и даље води БиХ као малоумно дијете према ЕУ. Проблем су и бошњачки политичари који желе останак странаца. Оног тренутка кад странци оду из земље, бошњачке политичке партије ће схватити да интересе ове земље могу бранити само они који живе овдје и тада ће све приче о странцима и око странаца бити завршене и ми ћемо морати бити партнери једни са другима и о томе доносити одлуке. Једино тако можемо изградити ефикасан правни систем.

* ГЛAС: Ипак, челни људи Суда и Тужилаштва БиХ су поздравили Инцкове одлуке о правосуђу?

МAЈКИЋ: Страшно је да предсједница Суда БиХ Медџида Кресо и главни тужилац БиХ Милорад Барашин подржавају Инцкове одлуке. То говори о њиховој неспособности. Да ли то значи да они нису у стању да раде свој посао и да нису спремни да преузму одговорност? Кресо и Барашин су криви за неиспуњавање услова за одлазак страних судија и тужилаца. Криви су и за то што су то постале политичке институције. Знамо врло добро колико је изречено пресуда Србима, а колико Бошњацима за ратне злочине. Зато Барашин добија аплаузе у Сарајеву, а у Бањој Луци и РС се стиде за њега. Дакле, сва прича о наводној независности правосуђа пада у воду.

* ГЛAС: Постоји ли могућност да страни кадрови у правосуђу БиХ буду под контролом OHR-а?

МAЈКИЋ: Наравно, па зашто су се толико залагали за њихов останак? Нису имали никакве аргументе за то. Такође, иза њих ће се скривати и Барашин и Кресо и њихови сарадници. Дакле, међународни савјетници ће да утичу на доношење свих одлука, а јавно ће се појављивати домаће судије и тужиоци. То ће бити невиђен преседан у историји правосуђа. Невјероватно је да 14 година послије Дејтона имамо странце у правосуђу, а сви говоре о интеграцији земље у ЕУ.

* ГЛAС: И бошњачки политичари су се обрадовали Инцковим одлукама. Хрватски политичари су их оштро критиковали?

МAЈКИЋ: Очигледно је да OHR испуњава жеље бошњачких политичара. Инцко је овим одлукама учинио још једну помоћ бошњачким политичким партијама. Међутим, то неће моћи проћи без посљедица, јер два конститутивна народа су веома незадовољна.

* ГЛAС: Немогућност постизања домаћег договора о важним питањима је аргумент на који се представници међународне заједнице позивају када намећу одлуке?

МAЈКИЋ: Бошњаци неће да буду партнери Србима. Сарајевски политичари желе да за све проблеме у земљи оптуже Србе. Манипулишу и питањем повратка избјеглих и расељених. То посебно ради министар за људска права и избјегле БиХ Сафет Халиловић по инструкцијама Хариса Силајџића. Најбољи примјер је проблем у вези са ратификацијом Конвенције УН о правима инвалида. Једноставно, бошњачки политичари избјегавају сваки договор како би окривили РС и обезбиједили останак OHR-а.

* ГЛAС: Као функционер Савеза независних социјалдемократа како гледате на најаве опозиционог удруживања у РС и информације о притисцима на ДНС да изађе из владајуће коалиције?

МAЈКИЋ:  СНСД је  партија која је на посљедњим изборима добила огромну подршку грађана РС. Значи ријеч је о партији која заступа ставове многих грађана у РС. Онда многе политичке партије које имају амбиције да се појаве на политичком небу на различите начине покушавају да осмисле своју политичку кампању, јер заиста је тешко борити се против овако снажне партије каква је СНСД. Зато се праве нелогичне коалиције које немају ништа заједничко осим жеље да сруше СНСД. Појединци из међународних кругова који подржавају неке мале партије у РС су свјесни да је СНСД са оваквом политичком снагом неприкосновен партнер за разговоре о било којој теми која се тиче БиХ и зато желе да створе слабу власт у РС како би могли са њом да манипулишу.

* ГЛAС: Недавно су Вам током гостовања на ФТВ-у упућене пријетње смрћу. Имате ли информације докле је стигла истрага о овим пријетњама?

МAЈКИЋ: Упутила сам захтјев надлежним парламентарним комисијама и тражила да осуде те пријетње које су упућене не само мени него и бројним другим представницима РС у Сарајеву. Тражила сам да се изнесе јасан став да ли ми уопште можемо да долазимо у Сарајево и да ли наш долазак у Сарајеву безбједан. Полиција и даље истражује ове пријетње. Питање је да ли ми можемо уопште радити у таквим условима у Сарајеву. О томе треба да се изјасне безбједносне агенције у БиХ.

Буџет БиХ

* ГЛAС: Ко је одговоран због кашњења са усвајањем буџета институција БиХ за 2010. годину?

МAЈКИЋ: Већ другу годину заредом чланови Предсједништва БиХ, Жељко Комшић и Харис Силајџић, прегласавањем члана Предсједништва БиХ из РС Небојше Радмановића праве циркус од буџета постављајући нереалне пројекције. Упорно излазе из оквира Фискалног савјета БиХ. То је неозбиљно играње са суштинским питањима у земљи. Буџет институција БиХ неће бити усвојен док не буде сведен у договорени оквир.

Федерација БиХ

* ГЛAС: Већ годинама у ФБиХ се на три од шест кључних функција налазе Бошњаци чиме се директно крши Устав ФБиХ, односно одредбе о правичној националној расподјели ових функција?

МAЈКИЋ: Укупно политичко и институционално стање у ФБиХ је катастрофално, а то најбоље потврђује чињеница да њихове кључне институције годинама крше сопствени устав. То је страшно и није вриједно никаквог коментара. Занимљиво је да је то годинама толерисао и OHR.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана