Дрвеће апсорбује двоструко више угљика него се раније процјењивало

Срна
Дрвеће апсорбује двоструко више угљика него се раније процјењивало

У истраживању које је имало за циљ анализирати стабла помоћи технологије 3Д скенирања, откривено је да британске шуме апсорбују двоструко више угљика него се раније процјењивало.

 Током истраживања су кориштени ласери за мапирање готово хиљаду стабала у шуми Wyтхам у Оxфордсхиреу, а откривено је и да посебно одрасла стабла играју кључну улогу у борби против климатских промјена.

Прецизни прорачуни о количини апсорбованог угљика у британској шуми могли би помоћи у доношењу одлука те открити стварну штету узроковану губитком шума. Прије технологије 3Д скенирања, анализе дрвета је било могуће обавити само његовим резањем, међутим, сада се користе мапе за свако дрво које се креирају ласером, након чега настаје модел. На тај начин научници могу израчунати количину апсорбованог угљика у стаблу и гранама дрвета, а подаци су случају британске шуме показали двоструко већу количину од раније процијењене.

Поред тога што су важни екосистеми, здраве шуме уклањају угљен-диоксид из атмосфере, који загријава планету. Сваки квадратни километар изгубљене шуме значи и двоструко веће смањење капацитета за уклањање угљика у односу на раније процјене.

"Ово има значајне импликациј за наше схватање корисности заштите стабала када је ријеч о климатским промјенама. Вриједност великог одраслог дрвећа је готово непроцјењива и треба спријечити губитке по свеку цијену. Велико дрвеће је екстремно важно", поручили су научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана