Драго Калабић: СБиХ реметилачки фактор Парламента

Ведрана Кулага
Драго Калабић: СБиХ реметилачки фактор Парламента

Надам се да ће у будућем периоду доћи до веће сагласности у Парламенту БиХ. Оптимиста сам и мислим да смо превише времена изгубили на беспотребне расправе.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић.

- Нажалост, нисмо могли да спријечимо ту ситуацију избором овог сазива Парламента и избором Хариса Силајџића у Предсједништво, а Странка за БиХ се успјела наметнути као реметилачки фактор - истакао је Калабић.

Додао је да је СБиХ експлицитно против пописа становништва што су посланици показали тиме што су гласали против усвајања овог закона.

- Странке из ФБиХ постале су таоци те њихове политике. СДA је сада закључила, што се види, да је сулуда политика СБиХ и Хариса Силајџића - истакао је Калабић.

Нагласио је да је у посљедње вријеме враћен идентитет представника Срба у институцијама у Сарајеву.

- Наша ријеч се слуша са "отвореним очима" у Парламенту и прати се шта раде српски представници у политичком смислу - рекао је Калабић.

* ГЛAС: У Представничком дому усвојен је Приједлог закона о попису становништва у БиХ. Сматрате ли да ће бити прихваћено да се из Приједлога закона избаци или измијени спорни члан 48.?

КAЛAБИЋ: У Парламенту БиХ приликом расправе о закону о попису становништва и станова у БиХ вођена је "борба на дистанци" са закључком да пустимо закон у првом читању да бисмо омогућили амандманску фазу, односно фазу у којој ћемо да видимо на који начин можемо да ријешимо ствари које су остале спорне и недоречене. СБиХ је експлицитно против пописа становништва, што су и показали тиме што су гласали против усвајања овог закона. Остаје нам да у амандманској фази покушавамо да ријешимо тих неколико ствари и да поправимо ситуацију у БиХ, барем када је ријеч о закону о попису становништва. До закона ћемо доћи ако буде воље за то, мада је СДA упозорила да ће тешко прихватити амандмане. Закон о попису становништва је веома важан за БиХ и за све нас, тако да ћемо учинити све што је у нашој моћи и са наше стране да тај закон личи на модерне европске законе о попису.

* ГЛAС: Уставноправна комисија усвојила је Приједлог закона о забрани ношења одјеће која онемогућава идентификацију, а он је у Представничком дому скинут са дневног реда?

КAЛAБИЋ: Расправа која је претходила расправи о Приједлогу пред Комисијом резултирала је усвајањем приједлога овог Закона и добро смо образложили наш захтјев. Нисмо дозволили скретање на које су ишли представници Бошњака у смислу спречавања људских слобода, јер то нема везе са тим и искључиво је ријеч о безбједносно питању које намеће стандард борбе против тероризма и коришћење техничких помагала у тој борби да би се безбједносним агенцијама могло омогућити да употребљавају средства која су им на располагању и да могу да одговоре безбједносним изазовима у времену у којем се јављају. Ово нема везе са покривањем жена у исламском обичају, већ има везе искључиво са чињеницом да ничија права не могу угрожавати друга права и слободу кретања. Пред нама је сада парламентарна процедура и јасно смо рекли да безбједносне агенције кажу какав је то стандард и како оне виде рјешење тог питања и која су мјеста на којима се људи немају право облачити на одређен начин.

* ГЛAС: Има ли новости у вези са истрагом о нелегалном извозу и вишку наоружања у БиХ?

КAЛAБИЋ: Очекујемо да истражни органи ураде свој дио посла, јер ми нисмо истражиоци. Свој дио посла смо урадили, а то исто очекујемо од друге стране, односно SIPA и Тужилаштва БиХ, те комисије Министарства одбране БиХ. На једној од идућих сједница Комисије за одбрану и безбједност очекујемо од министра Цикотића да поднесе извјештај докле је стигла његова истрага. Морамо сачекати те извјештаје, јер смо изнијели довољно доказа и аргумената.

* ГЛAС: Како коментаришете запошљавање великог броја самосталних и виших стручних сарадника у институцијама БиХ и да ли је то оправдано и исправно?

КAЛAБИЋ: Aпсолутно је неоправдано. Једноставно, под притиском приче о унитаризацији вуку се потези који немају везе са стварношћу и реалношћу. Имамо ситуацију да БиХ према свом уставном уређењу нема простора за толики број људи који немају чиме да се баве, с обзиром на то да је уређена тако како је уређена, и ово је беспотребно трошење новца. Ти људи би требало да буду запослени на неким нижим нивоима власти, привреди или тамо гдје кроз развојне програме могу да дају свој допринос развоју друштва, а тога нема на нивоу БиХ. Буџет БиХ је искључиво потрошачки и нико не може дати додатни допринос друштву у одржању постојећих институција у капацитету у којем јесте и зато не видим ту оправдање. Међутим, ту се крије нешто друго. Савјет министара крије информације о вишку новца који има и начин на који је прибављено притисцима и "надувавањем" буџета институција БиХ и онда на све начине покушавају да тај новац потроше па и кроз ту причу, тако да је то посљедица. Умјесто да у кризним временима тај новац врате ентитетима на којима је сва социјална политика, они настоје да потроше новац који су опсежно прибавили притисцима међународне заједнице, преко повећања буџета институција који реално није потребан БиХ.

* ГЛAС: Какав је положај српских представника у Парламенту БиХ?

КAЛAБИЋ: Ова гарнитура вратила је идентитет представника Срба у институцијама у Сарајеву. Наша ријеч се прати "отвореним очима" у Парламенту и прати се шта раде српски представници у политичком смислу. У том смислу смо преузели потпуну доминацију у смислу поштовања ставова које износи РС у односу на вријеме када су неки други људи били заступљени у тим институцијама. У логистичком смислу, прати нас лоша атмосфера, за шта је по мени крив екстремни градоначелник Сарајева Aлија Бехмен, који је створио такво окружење у Сарајеву и још више га продукује иако смо имали начине и разлоге да се то смири и да се омогући рад у нормалном окружењу да не би инсистирали на премјештању институција и сличним потезима. Нажалост, у овој области стање се није промијенило још увијек, али свако од нас носи један терет те атмосфере.

* ГЛAС: Да ли очекујете да ће доћи до веће сагласности у Парламенту БиХ и да се вријеме неће губити на предуге расправе?

КAЛAБИЋ:  Оптимиста сам и мислим да смо превише времена изгубили. Нажалост, нисмо могли спријечити ту ситуацију избором овог сазива Парламента и избором Хариса Силајџића у Предсједништво, а Странка за БиХ се успјела наметнути као реметилачки фактор. Странке из ФБиХ постале су таоци те њихове политике и нормално је да се СНСД све вријеме морао бранити тако да на неки начин нисмо имали простора да направимо било шта конструктивно. СДA је сада закључила, што се види, да је сулуда политика С БиХ и Хариса Силајџића. Ми нисмо могли да спријечимо опструкцију од стране СБиХ, али очекујемо да СДA направи конструктивне помаке. Посљедњи потези СДA охрабрују и чињеница је да су они прихватили и доста ствари око пописа које су у почетку тврдо одбијали. Међутим, све би то требало да иде доста брже, без великих расправа и без укопавања у политичке ровове из којих се кад тад мора изаћи.

Комисија за одбрану и безбједност

* ГЛAС: Које су тренутне активности у раду Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ чији сте члан?

КAЛAБИЋ: Приоритети су сада када се усвајају извјештаји о стању безбједности, гдје постоје одређене полемике око чињеница гдје се чекају извјештаји које релативно споро рјешавају безбједносне службе у вези са борбом против тероризма и наводима око продаје наоружања, као и списак тзв. терористичких организација или лица која имају везе са тим организацијама. Већ дуго чекамо информацију Министарства безбједности, с обзиром на то да је јасно објављен списак, али прибојавам се да ће послије тих информација избити стварни разлози због којих нам Европа не да визе.

Превод Дејтона

* ГЛAС: Да ли је завршен превод Дејтонског споразума на остала два језика?

КAЛAБИЋ: Дејтонски мировни споразум недавно је преведен на српски језик, али још увијек није завршен превод Дејтонског споразума на остала два језика, што не значи да он неће бити преведен. Напротив, врло брзо се очекује његов превод на хрватски и бошњачки и активности по овом питању биће интензивиране у идућем периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана