Драган Марковић Палма: Не може политичар имати све, а народ ни леба да једе

Жељка Добрић
Драган Марковић Палма: Не може политичар имати све, а народ ни леба да једе

Градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма расписао је "конкурс" за дјевојке које ће у септембру о трошку општине послати на море у Грчку са 700 неожењених Јагодинаца старијих од 38 година. Пријављивање је завршено 1. јула, а на "конкурс" се пријавио велики број дјевојака из РС.

Каже да се на тај корак одлучио зато што на територији Јагодине има 700 неожењених момака, а само 70 дјевојака.

У акцији борбе против бијеле куге Скупштина града Јагодине од почетка ове године сваки брак, уколико је један од партнера старији од 38 година, награди са 3.000 евра.

Палма је у Грчку у мају слао и пензионере из Јагодине о трошку општине, наравно. Око 800 пензионера је у три групе провело по три дана у луксузним хотелима грчких љетовалишта Литохоро и Лептокарија.

И то није све, Палма управо Јагодинцима, заинтересованим за сточарство, дијели јунице које је поручио из Париза. Нове долазе из Њемачке.

Ово је само мали број Палминих акција у Јагодини, мјесту које је захваљујући томе постало "обећани град".

- Политичарима не сме да све буде добро, да имају имунитет, и кола, и телефоне, и секретарице, и ручкове по кафанама, и да путују у иностранство, а да народ нема за 'леба - каже Драган Марковић Палма за "Глас Српске", образлажући мотиве својих акција.

Јагодински Робин Худ, који отима богатима да би дао сиромашнима, у разговору за "Глас Српске" без длаке на језику, по чему је познат, образлаже и своје ставове о геј паради или Јелени Карлеуши.

* ГЛAС: Грађане Јагодине примате сваког посљедњег петка у мјесецу. Зашто долазе и шта траже?

ПAЛМA: Пријави се од 1.300 до 1.500 људи и целога дана само то радим, а помаже ми двадесеточлана екипа. Долазе због болести, социјалних проблема, обраћају ми се самохране мајке. Помогнемо им једнократно са 2.000 до 5.000 динара у кешу. У овом месецу дајемо и школски прибор за породице које имају више деце, а имају мала примања.

* ГЛAС: Сретнете ли се са свима?

ПAЛМA: Тога дана се са свима сретнем. Моја служба упише њихову биографију, зашто су дошли и према мени иде једна реченица. Треба ми то и то, ја кажем, може или не може и идемо даље. Одбијем их од пет до десет одсто, јер не можемо да им решимо судски проблем, али тамо где је спорно да добију неки документ, папир и ту им помогнемо.

* ГЛAС: Јесу ли Вам колеге политичари замјерили што сте им поручили да трошкове разговора у ромингу плаћају из својих џепова, а да се новац који се даје за то из буџета да сиромашној дјеци?

ПAЛМA: Не могу да ми замере јер је то истина. Ја то нисам слагао! Не могу за вас да гласају грађани, да вама све буде добро, да имате имунитет, и кола, и телефоне, и секретарице, и ручкове, и да путујете у иностранство, а да народ нема за 'леба. Само да се одрекну роминга, од тога би могло више од 200.000 породица у Србији да живи.

* ГЛAС: Хоће ли Вас послушати, јер се на изборима боре да побиједе да би располагали новцем из буџета и све то имали?

ПAЛМA: Не интересује ме да ли ће ме послушати, ја сам рекао оно што ја радим. Моје телефоне плаћа предузеће чији је власник мој син, а ја сам оснивач тог предузећа и из тог предузећа користим и аутомобил, а не општинске аутомобиле и телефоне.

* ГЛAС: За себе сте 2003. године изјавили да знате да орете и музете, да водите телевизију, да направите и завршни рачун предузећа. Шта сте још у међувремену научили?

ПAЛМA: Научио сам многе ствари бавећи се политиком и привредом, али сада сам формирао фарму оваца и имаћу 250 оваца и 120 јунади у тову. Имам 15 хектара земље које ћемо изнајмити. Некада смо се мој отац и ја бавили пољопривредом и сточарством, а када је дошла ова криза, престали смо. Сада ја то поново враћам, јер је месо дефицитарно у Србији, а имам већ земље. Моја два сина хоће да раде, а иначе, имам дванаесточлану породицу, сви живимо у једној кући и решили смо да се бавимо, поред осталих делатности у компанији, и гајењем стоке.

* ГЛAС: Увели сте доста погодности за живот у Јагодини и велики број акција. Сада хоћете да ожените и нежење?

ПAЛМA: Да, одлучили смо да сви они који имају више од 38 година, а нису ушли у брак, добију по 3.000 евра ако се ожене, али морају најмање пет година да остану у браку. Онда смо донели одлуку да водимо на море у Грчку све оне који имају више од 38, а нису ушли у брак и до сада се пријавило 140 момака из Јагодине и 160 девојака. Крајем септембра иду у Грчку на пет дана о трошку Скупштине града.

Боримо се и против беле куге и све труднице и породиље у Јагодини које не раде, од трећег месеца трудноће па у идућој години сваког месеца примају по 120 евра. Ђаци и пензионери не плаћају аутобуски превоз. Када ђаци заврше четврти и осми разред иду један месец о трошку Скупштине града у Црну Гору на море, а они који заврше средњу школу иду десет дана у Грчку на море, такође о трошку града. То радимо већ шест година.

* ГЛAС: Откуда Јагодини новац за све то?

ПAЛМA: Јагодина је постала туристички центар Србије, једини аква-парк у Србији налази се код нас, једини музеј воштаних фигура у Србији је у Јагодини. Јагодина је постала и спортски центар, а фудбалски клуб и женски рукометни клуб су нам у Првој лиги. Јагодина је и универзитетски центар и има 12 факултета, направили смо велику индустријску зону, дајемо инвеститорима бесплатно земљу, а њихова обавеза је да запосле 23 радника по хектару. Само у две улице у Јагодини у дужини од 500 метара прави се 18 зграда од три до седам хиљада квадрата пословно-стамбеног простора. До пара долазимо од комуналија, од изградње објеката, а политичари и чланови Градског већа у Јагодини не примају дневнице, док је та накнада у другим градовима по хиљаду евра. Прошле године смо имали 136 одсто реализацију буџета, односно, 26 милиона евра. Највише новца је уложено у младе, студенте, ђаке, инфраструктуру. Код нас нема села без асфалтиране улице, дома културе и амбуланте и спортских терена.

* ГЛAС: Хоћете ли стати на овоме?

ПAЛМA: Не. Сада увозимо 210 јуница из Немачке које су већ стигле у Србију и поделићемо их пољопривредним произвођачима који имају једну или више крава. Подела ће бити 15. августа у Јагодини, а имена добитника ће се извлачити. Све су јунице стеоне па ће пољопривредници добити и телад.

* ГЛAС: Је ли Јагодина обећани град у Србији?

ПAЛМA: Па, јесте. Ми сада имамо велики прилив грађана из других градова који долазе у Јагодину због привилегија које смо им обезбедили, само морају да живе најмање две године у Јагодини како би те привилегије и уживали.

* ГЛAС: Оштро се противите одржавању Параде поноса у Србији. Рекли сте да сте чак укућанима искључили струју да не морате дјеци објашњавати шта то значи геј?

ПAЛМA: Да је Бог хтео да мушкарци праве децу створио би Aдама и Стеву. До 1994. године хомосексуалност је била болест, па су онда то скинули са листе болести и сада се заговара да два мушкарца усвоје дете. Како ће дете знати ко је тата, а ко мама? Неко треба да пусти бркове да би био тата, а онај без бркова да онда буде мама. То је неприродно и не признаје ни Српска православна црква ни све остале цркве. Ја то никада нећу прихватити као нешто што је здраво и што је добро за будућност Србије.

* ГЛAС: Због Ваших ставова о геј популацији били сте изложени критикама и ружним ријечима Јелене Карлеуше?

ПAЛМA: Очекивао сам да ови што су измислили силиконе за груди измисле и силиконе за мозак, па да Карлеуша може да га угради. Очекујем да ће веома брзо стручњаци који се баве медицином то измислити. То је све што имам да кажем о Јелени Карлеуши.

* ГЛAС: Које су предности, а које мане Србије у Европској унији?

ПAЛМA: Сигуран сам да има доста предности и очигледно је да ЕУ све до сада што је тражила од нас ми смо то учинили. Тражили су геј параду у Београду, извол’те, ајде, као да будемо Европејци "позадинци". Тражили су да се NATO самит одржи у Београду, а ми смо и то дали. Да су мене питали где да га одрже, послао би их у улицу Кнеза Милош, у зграду коју су срушили њихови авиони. Такође, тражили су од нас да испоручимо све који су се налазили на листи Хашког трибунала, и то смо урадили. Сада су они на потезу.

* ГЛAС: A Косово и Метохија?

ПAЛМA: Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, а последњи догађај се десио због највећег ратног злочинца свих времена Хашима Тачија који би требало да је у Хагу. Срби на Косову су 20 година у страху и не смеју да чекају да им се поново деси 17. март 2004. године када су запаљена српска села и када су Aлбанци, Шиптари и терористи за време када су ту били европски посматрачи, и UNMIK, и KFOR, пуцали на децу у купаћим гаћама.

Жирафа и "жирафе"

* ГЛAС: Да ли је тачно да сте својевремено као услов за формирање Владе Србије поставили куповину жирафе за јагодински зоолошки врт?

МAРКОВИЋ: Није тачно да сам добио жирафу да направим Владу. Какве везе јагодинска жирафа има са Владом. Она је донација фирме "МБ гас" и медији су ме нападали све до тренутка док нисам рекао: Е, људи, доста су жирафе живеле у Београду да пасу Србију. Хајде сад мало да живе у Србији да пасу у Београду. Онда су престали да ме нападају.

Надимак

* ГЛAС: Одакле Вам надимак Палма?

ПAЛМA: Некада сам се бавио угоститељством и имао сам кафић који се звао "Палма", а сви остали су имали неке друге називе који су непримерени, типа "Инди", "Санди", "Хокус" "Бокус". Ја сам рекао да ће мој кафић да се зове "Палма" и од тада и мене зову Палма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана