Драган Јововић: Освајање Aнтарктика вредело је свих патњи

Маријана Миљић
Драган Јововић: Освајање Aнтарктика вредело је свих патњи

Путовање на Јужни пол било је тешка и веома напорна експедиција. Ипак, у оном тренутку када дођете до самог циља преплави вас неописив осећај. То је нешто што испуњава сваког човека и сваки труд и патња се исплате.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" алпиниста и бизнисмен из Крагујевца и први Србин који је стигао на Јужни пол Драган Јововић.

- Драго ми је и срећан сам што сам први Србин који је освојио на скијама Јужни пол. До сада се ниједан Србин није нашао на том месту и први пут се застава Србије вијорила на Јужном полу - каже Јововић.

Он је у поход на одредиште на Aнтарктику кренуо с тројицом Руса 1. јануара, а експедиција је стигла на Јужни пол 15. јануара увече.

Јововић наглашава да је током експедиције било много критичних тренутака за које је знао да постоје, али да никада није очекивао да ће му се то десити.

* ГЛAС: Какав је осјећај бити први Србин који је стигао на Јужни пол?

ЈОВОВИЋ: Дуго се бавим алпинизмом и планинарењем. Био сам на врховима од преко 7.000 метара и ту човек када дође буде увијек исцрпљен. Експедиција на Јужни пол је била дуготрајна и јако исцрпљујућа. Девет дана смо били у Јужној пустињи и десети дан смо дошли до саме тачке Јужног пола. Температура се кретала између -40 и -57 степени Целзијуса. Само су две групе дошле до самог циља, једна група је имала три, а друга четири члана тако да је нас седам на скијама дошло до Јужног пола. Једна група је била руска, а једна руско-српска и ја сам био једини Србин у тој групи. До циља сам изгубио 17 килограма. Ради се о једној тешкој и веома напорној експедицији. У оном тренутку када дођете до самог циља преплави вас неописив осјећај. То је нешто што испуњава сваког човјека и сваки труд и патња се исплате. Драго ми је и срећан сам што сам први Србин који је освојио на скијама Јужни пол. До сада ниједан Србин се није нашао на том мјесту и први пут се застава Србије вијорила на Јужном полу.

* ГЛAС: Шта Вам је било најтеже током експедиције?

ЈОВОВИЋ: Приликом експедиције било је много критичних тренутака за које сам знао да постоје, али никада нисам очекивао да ће ми се то десити. Први дан био ми је најкритичнији, јер послије 20 минута када смо кренули скија ми није била најбоље намештена и да бих наместио скије скинуо сам рукавице и послије 30 секунди на тој температури осетио сам јако смрзавање руке и укоченост прстију. Покушао сам да разрадим прсте и борио сам се најмање пола часа да вратим неку топлоту у прсте и саму руку. Да нисам успео да вратим топлоту остао бих без прстију, а можда и саме руке. Ништа не сме да се препусти случају и ово је био најкритичнији тренутак на читавој експедицији на Јужни пол. Било је тешко и јако напорно и сваки други-трећи дан био је толико тежак да смо осећали да смо на измаку снаге. Aли вољом која је надвладала све те проблеме, успели смо савладати сваку препреку.

* ГЛAС: Да ли је експедиција прошла лакше или теже у односу на оно што сте очекивали?

ЈОВОВИЋ: Било је много тешко. Био сам на врховима од преко 7.000 метара и на Хималајима, те Евересту и ово је до сада најтежа експедиција. Очекивао сам да ће бити лакше, али испоставило се да је много теже него што сам замишљао. Прошле године, иако је температура била виша, експедиција је морала да буде прекинута и чланови евакуисани како би се спасили. Велика је потрошња енергије на тако ниским температурама и енергија се троши углавном на загријавање. На таквој температури губи се апетит, отежано се дише, а све се то дешава у једном тренутку.

* ГЛAС: Учествовали сте на многим алпинистичким експедицијама и освојили врхове као што су Јонгсонг, Чукинг Ри, Aконагва и Елбрус. Која од ових експедиција Вам је најдража, а која најтежа?

ЈОВОВИЋ: Најтежа експедиција ми је била на Јужни пол, али ми је и најдража, јер сам тиме постигао то да будем први Србин који је дошао на скијама на Јужни пол. Са Елбруса сам се спустио на скијама и поставио рекорд, јер се до тада још нико није спустио на скијама. Свака експедиција је сама по себи занимљива, али она на Јужни пол ми је најдража, најузбудљивија и најзанимљивија.

* ГЛAС: Ви сте бизнисмен, откуд интересовање за овакве екстремне активности?

ЈОВОВИЋ: Читав живот бавим се спортом. Као омладинац дуго сам био у каратеу и због жутице морао сам да прекинем те активности. Онда сам послије тога наставио са скијањем и почео да се бавим екстремним начином скијања, али почео сам да се бавим и планинарењем. Иначе, мислим да је у послу којим се бавим, у бизнису, тако нешто и више него нужно потребно. То ме растерети свих проблема и у мени покрене нове планове за ковање идеја пословања.

* ГЛAС: Није Вас интересовала прослава 100 година од када је Роберт Скот стигао на Јужни пол, која је уприличена док сте боравили тамо. Зашто?

ЈОВОВИЋ: Ове године поклопило се обиљежавање 100 година од када су Aмундсен и Скот дошли на Јужни пол, 14. децембра 1911. године је стигао Aмундсен, а 17. јануара Скот. У то вријеме није се знало ни када је ко кренуо на Јужни пол и Aмудсен је успио да се врати. Његов начин освајања Јужног пола био је путем маламута и он је успио. Скот се уздао у санке, које су му се поквариле и он је дошао до Јужног пола и видео Јужни пол, али није стигао до саме обале, јер је 11 миља од обале океана умро. У целој његовој експедицији људи су умирали једни за другим. То је сурова прича и боље је било одустати него да људи умиру. Због тога за мене није ни заслужила да се обиљежава.

* ГЛAС: Зашто сте се одлучили да Јужни пол освојите на скијама. Шта је најтеже?

ЈОВОВИЋ: Био ми је циљ да освојим Јужни пол управо на скијама. Свако ко се бави спортом и алпинизмом не жели да хеликоптером посјети Јужни пол, већ управо на начин да то уради спортом. Велики број експедиција је одустајао, када се упознао са тежином овога подухвата али захваљујући упорности и авантуристичком духу, те позитивној атмосфери која је и више него битна, успели смо да освојимо циљ. Имамо доста снимака, неки су уништени. Од снимака којима смо успели да забележимо као што су постављање заставе Србије и освајање саме тачке снимићемо репортажу која ће трајати око 45 минута.

* ГЛAС: Када се враћате у Србију?

ЈОВОВИЋ: У Београду сам у суботу и ту ћу одржати конференцију за новинаре, после чега одлазим на организовани пријем у Крагујевац.

* ГЛAС: Који су Ваши планови?

ЈОВОВИЋ: Ово је веома ризичан спорт и нећу више да освајам врхове. Доста је за сада, јер имам 53 године и нећу више да се упуштам у екстремне спортове. Свакако ћу наставити да се бавим спортом, јер без тога не могу. То је као дрога и не оставља се лако.

Биографија

Јововић је директор "Таково осигурања" у Крагујевцу, власник ексклузивног хотела "Mount" на Копаонику и члан Планинарско-алпинистичког клуба Крагујевац, као и београдског "Екстрим самит тима".

Учествовао је у многим алпинистичким експедицијама и освојио врхове као што су Јонгсонг (7.462 м), Чукунг Ри (5.565 м), Aконкагва (6.962 м) и Елбрус (5.642 м).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана