Драган Ђилас: Највећа одговорност за домаћинско пословање

Јелена Милановић
Драган Ђилас: Највећа одговорност за домаћинско пословање

Београд је до сада био једини већи град у Србији у коме је смањена стопа незапослености и који има највећу просечну плату. Светска економска криза ће се свакако одразити и на Београд, али се надам да евентуални раст незапослености неће бити драматичан, рекао је то у интервју за "Глас Српске" градоначелник Београда Драган Ђилас, истичући да је много планова за наредну годину, али да свакако највећу одговорност има за домаћинско пословање.

* ГЛAС: Демократска странка готово деценију води Београд. Када сте изабрани на место градоначелника, да ли сте имали више хвале или критика на рачун претходника?

ЂИЛAС: Демократска странка води град, мислим, веома успешно. Све то време на челу Београда био је Ненад Богдановић, прво као председник Извршног одбора а затим као први градоначелник који је после Другог светског рата директно изабран на вишестраначким изборима.

Богдановића памтим као промишљеног, прецизног, енергичног и пожртвованог градоначелника који је успео да од Београда направи метрополу будућности јужне Европе.

Због тога сам приликом избора за градоначелника одборницима обећао да осећам обавезу да наставимо све што је започето и кренемо са новим пројектима.

* ГЛAС: Који су највећи проблеми српске престоницесаобраћај, недостатак вртића за децу, незапосленост….?

ЂИЛAС: Могло би се рећи да је саобраћај највећи проблем Београда. Због тога планирамо да током наредне четири године поставимо темеље метроа, изградимо мост преко Aде Циганлије, завршимо други део обилазнице од петље Орловача до Бубањ Потока и од Добановаца до Батајнице, наставимо реконструкцију градских саобраћајница ради побољшања проточности, модернизујемо трамвајске пруге, осавременимо возни парк градског саобраћаја.

За мост Борча – Земун почињемо да радимо пројекат. Планирамо и изградњу једног моста преко Саве када одредимо куда ће метро да је прелази и да ли ће бити само метро или и друмски мост.

Што се недовољног броја места у обдаништима тиче, тачно је да су листе чекања за упис деце у наша обданишта доста дуге и да то траје годинама. Намеравамо, стога, да до краја 2009. године изградимо шест нових обданишта и тиме коначно решимо проблем недостатка места у овим установама.

Упоредо са изградњом нових обданишта и пријемом нових васпитачица и другог особља, мораћемо да решимо и проблем њиховог финансирања.

Пошто смо уочили да има доста потврда о примањима родитеља које нису веродостојне, приморани смо да ревидирамо списак корисника. Онај ко заиста нема новца, његово дете треба да добије место у вртићу бесплатно или да плаћа минимално, али они који добро зарађују треба и да плате. И проценат наплате у вртићима је веома различит – негде 95, а негде 60 одсто. И таква пракса мора да престане.

* ГЛAС: У сваком великом граду има наркоманије, а у двориштима основних школа регистрована је продаја наркотика. Како ћете решити тај проблем?

ЂИЛAС: Град Београд и градске општине већ годинама реализују пројекте чији је циљ превенција злоупотребе дрога, која се показала као најбољи начин да се употреба дрога смањи.

Један од најважнијих пројеката, "Школе без дроге", започет је прошле и наставља се ове године. Резултати показују да после годину дана 10 одсто мање београдских ученика употребљава дрогу. Изузетно важан је и пројекат "Шанса", у оквиру кога је град на Врачару едуковао запослене у вртићима и родитеље деце која их похађају. Одзив је био велики, па се пројекат шири на све београдске општине.

Такође, увођењем школских полицајаца и видео надзора, којим ћемо такође до краја следеће године покрити све основне и средње школе у Београду, значајно ћемо утицати на решавање овог проблема.

* ГЛAС: Да ли завршетак обилазнице око Београда, ове прве фазе, сматрате до сада највећим успехом садашње градске управе или је то нешто друго?

ЂИЛAС: Мислим да завретак обилазнице од Добановаца до Орловаче јесте највећи успех садашње градске управе у првих сто дана. Изградњом само овог дела обилазнице саобраћајна гужва на градским улицама је смањена за око 20 одсто. Посебно ће бити растерећен мост "Газела", преко кога дневно пређе преко 100 хиљада возила.

За Београд је веома важно да се радови на обилазници интензивирају и да се уради деоница од Добановаца до Батајнице и од Орловаче до Бубањ Потока. Надам се да ћемо за то имати разумевање и Републике. Тек када то урадимо, моћи ћемо да понудимо алтернативу и изместимо највећи део београдске саобраћајне гуззве.

Комплетна обилазница око Београда од Батајнице преко Добановаца, Остружнице, Орловаче, Бубањ Потока и даље ка Винчи и будућем мосту на Дунаву треба да умрежи све магистралне и међународне путне правце који се спајају на територији града и обезбеди везу Европе са Грчком, Турском и Румунијом. Када буде готова овај део града биће сјајно место за инвестицији и нове индустријске зоне, што ће подстаћи развој Београда и омогућити отварање нових радних места.

* ГЛAС: Одлучили сте да смањите плате службеницима у градској управи и ограничили коришћење службених аутомобила. Та одлука је наишла на више критика него похвала. Да ли очекујете да ће и други у граду следити Ваш пример и да ли ћете то од њих тражити?

ЂИЛAС: Моја је намера да то буде спровођење домаћинске политике, јер годишња уштеда од 2,5 милиона динара само на платама мојих најближих сарадника и чланова Градског већа није занемарљива. Када се томе додају смањења накнада члановима управних одбора јавних предузећа, сакупиће се прилично новца за оно што је у граду најпотребније.

Не треба, наравно, занемарити ни лични пример када се говори о општем "стезању каиша".

Осим тога, ограничио сам и коришћење службених аутомобила. Сви који су до сада имали право на службена возила (Кабинет градоначелника, начелница градске управе, чланови Градског већа) моћи ће да их користе само када су на послу, и то искључиво ако треба да се превезу до неке даље локације или у ургентним ситуацијама, а у међувремену ће их користити градске службе којима су возила потребнија: инспекције, на пример, или здравствене установе.

Домаћинско пословање очекујем, наравно, и од свих јавних комуналних предузећа.

Aдминистрација

* ГЛAС: Најавили сте смањење броја запослених у админситрацији?

ЂИЛAС: За оволико велики град градска управа, чини ми се, није превелика. Међутим, на рационализацију никад не треба заборавити. Припремићемо програм са циЉем да градска и општинске управе буду стручне и ефикасне како би могле да задовоље потребе привреде, домаћих и страних инвеститора, али и да буду релативно јефтине како не би превише оптерећивале буџете. Увођењем електронске управе трудићемо се да буду и бројчано оптимално конципиране како би могле на најбољи начин да одговоре овим захтевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана