Драган Давидовић: РТРС једини јавни сервис у региону који послује позитивно

Мирослав Филиповић
Драган Давидовић: РТРС једини јавни сервис у региону који послује позитивно

Радио-телевизија Републике Српске, као најутицајнији и најреспектабилнији медиј у Српској, у који грађани имају највеће повјерење, један је од стубова нашег друштва који обавља врло јаку интегративну, информативну и едукативну функцију.

Изјавио је то "Гласу Српске" генерални директор РТРС-а Драган Давидовић поводом 18 година рада и постојања Телевизије РС и отварања новог РТВ дома у Бањој Луци.

- Телевизија Српске почела је емитовање програма 19. априла 1992. године. Од тада до данас РТРС је пролазила судбину Републике Српске. Данас ужива велики углед у друштву, а по повјерењу грађана у институције РС налазимо се у самом врху, заједно са Српском православном црквом - рекао је Давидовић.

* ГЛAС: Како оцјењујете позицију РТРС-а у медијском простору БиХ?

ДAВИДОВИЋ: РТРС је водећи медиј у Српској, а по истраживањима гледаности трећи електронски медиј на територији цијеле БиХ. Ово је изузетно висок рејтинг, будући да сигналом покривамо половину земље. Кредибилитет наше куће је неспоран. Јавни сервис РС је један од стубова друштва, а својим људским, програмским и техничким капацитетима успјешно остварује своју мисију - цијела РС је заступљена у програму РТРС-а, покровитељи смо бројних привредних, културних и спортских манифестација, као и политичких догађаја, о којима РТРС често јавност информише уживо и крајње професионално, поштујући све кодексе и уређивачке принципе, доприноси демократизацији институција и друштва у цјелини.

* ГЛAС: Пунољетство РТРС-а у петак ће свечано бити прослављено отварањем новог РТВ дома у Бањој Луци и концертом Горана Бреговића?

ДAВИДОВИЋ: Градња РТВ дома је завршена. Дом ће на 18. рођендан телевизије бити свечано отворен уз бројне званице, концерт Горана Бреговића, Aмаро Дела, а послије свега слиједи забава за запослене у РТРС-у. У мају очекујемо завршетак техничког пријема зграде и пробног рада технике. Послије тога ће услиједити пресељење управе и администрације РТРС-а, Радија РС и редакција мултимедије. Aко се испуни обећање Владе РС о новчаној подршци на јесен или почетком сљедеће године могли бисмо да завршимо набавку потпуно нове опреме. У том случају крајем године требало би да буде остварен пуни капацитет РТРС-а у новом РТВ дому. Уколико не буде те помоћи, сами ћемо кредитним средствима кренути у набавку нове опреме.

* ГЛAС: Од каквог значаја је нови РТВ дом за РТРС и колико је коштала његова изградња?

ДAВИДОВИЋ: У градњу зграде уложено је између 13 и 15 милиона марака. РТРС је до сада уложила око три милиона КМ властитих средстава, а извођач радова "Интегра инжењеринг" око 12 милиона. За та улагања "Интегра" је добила неколико парцела у граду које су биле у власништву РТРС-а, Владе РС и Града Бања Лука. Тржишна вриједност новог РТВ дома далеко је већа. Добили смо седам хиљада квадрата простора. Имаћемо три савремена студија, површине 90, 180 и 400 квадрата, три радијска студија, просторије за режију и продукцију, радионице, технолошке погоне, деск, редакцију мултимедије, два кафе бара, ресторан и друге канцеларије. Сада радимо на шест локација у граду и надамо се да ће пресељење у нови РТВ дом допринијети квалитетнијем програму, јер ће наши новинари, уредници и техничко особље коначно имати врхунске услове рада. На њима је онда да покажу колико и шта знају и имају да понуде.

* ГЛAС: И даље је отворено питање у вези са успостављањем корпорације јавних ТВ емитера у БиХ?

ДAВИДОВИЋ: Поставља се питање смисла такве интеграције с обзиром на то да су сарајевски јавни ТВ сервиси суочени са огромним финансијским проблемима и управљачким кризама. Функцију корпорације видимо као координациону, а никако наредбодавну. РТРС је прихватила статут корпорације који је предложио Би-Би-Си тим, али друга два емитера нису, јер они корпорацију виде као простор у којем треба да ријеше све своје проблеме од вишка запослених до милионских дугова, а не као тијело које би координисало рад три јавна емитера, како је и предвиђено Студијом изводљивости ЕУ.

* ГЛAС: РТРС је једини јавни сервис у југоисточној Европи који послује позитивно?

ДAВИДОВИЋ: Тачно, РТРС је једини јавни ТВ сервис у земљи, па чак и региону, који послује позитивно већ годинама. У финансијској кризи су сви велики ТВ сервиси у региону, БХРТ и ФТВ, али је РТРС успјела да стабилизује финансије, као и да технолошки и кадровски напредује. Позитивно послујемо већ седму годину, имамо позитивне све ревизорске извјештаје и нема разлога да тако не буде и даље.

* ГЛAС: Да ли РТРС редовно измирује обавезе према запосленима?

ДAВИДОВИЋ: Посљедњих 90 плата нису закасниле ниједан дан. Према 500 стално запослених измирујемо редовно све обавезе, од плата, дневница, регреса, топлог оброка, превоза и слично. Обавезе редовно измирујемо и према свим добављачима. Константно улажемо у техничке капацитете, а у току године планирамо набавку и 30 нових возила. Све су то показатељи који говоре о ефикасном управљању и успјешном финансијском пословању РТРС-а. Рецепт за то било је стављање трошкова под контролу, што је био први предуслов за успјех који је услиједио.

* ГЛAС: Како се борите са политичарима који не могу да направе разлику између јавног сервиса и државне телевизије, па РТРС и данас схватају као свој мегафон?

ДAВИДОВИЋ: Наравно да и данас постоје схватања да је јавни медијски сервис - државни сервис, што је рецидив комунистичког схватања и знања о медијима. Да је то тако онда би се јавни сервиси финансирали из буџета и могли веома лагодно да живе. Јавни сервис то није и тако се не финансира. Очување његове самосталности веома је важна ствар, јер без јаког медијског сервиса нема ни јаке, демократске РС. То је сваком професионалцу и нормалном човјеку јасно. Све остало је ствар личне сујете и неупућености.

* ГЛAС: Опозиција у РС, али и сарајевски медији, често оптужују РТРС да је у служби актуелне власти?

ДAВИДОВИЋ: Опозиција партиципира у програму РТРС-а онолико колико учествује у друштвеном и политичком животу у РС. Неки опозиционари када износе замјерке кажу: Нисмо били три дана у централној информативној емисији Дневнику. То је смијешно, јер рецимо та три дана нити су шта радили, нити су имали прес конференцију, нити било какву другу активност. Већина политичара је веома сујетна и све мјери минутажом свог лика и дјела на малом екрану. Појединци са најнижим степеном политичког образовања морају да схвате да јавни сервис није и не може да буде средство за остваривање ничијих личних амбиција и задовољавања сујета. Сваку коректну и реалну политичку акцију смо пратили и о томе информисали јавност, што нам је и функција и задатак. Јавни медијски сервис РС и даље ће уређивати они који су за то образовани, плаћени и који за то сносе одговорност. Све друго је понижење.

* ГЛAС: РТРС је уложила жалбу на одлуку Регулаторне агенције за комуникације којом јој је изречена казна у износу од 75.000 КМ због емитовања тестног дигиталног сигнала?

ДAВИДОВИЋ: Том одлуком РAК је показала неозбиљност. Кажњени смо јер смо прва телевизијска кућа у земљи која је почела са процесом дигитализације, што је обавеза свих јавних ТВ емитера у БиХ. РAК ће морати да објасни због чега није казнио "Енергоинвест" када је уз знање људи из РAК-а и њихову прећутну сагласност три мјесеца емитовао дигитални сигнал. Директор "Енергоинвеста" је у управљачким структурама РAК-а. Исто тако, мораће да одговоре по ком акту или правилнику је изречена висина казне. Све док не дођу одговори на та питања, не можемо очекивати ред у овој области. Зато и јесмо правду потражили на суду.

* ГЛAС: Шта је највећа препрека процесу дигитализације јавних ТВ сервиса у БиХ?

ДAВИДОВИЋ: Па управо РAК. Умјесто да се баве овим проблемом, они купују пословни простор у центру Сарајева који не може да одговори сврси за коју је купљен. Други проблем је у Министарству за саобраћај и комуникације БиХ које неће да активира новац одобрен за ове намјене и уплати га на рачун јавних емитера.

* ГЛAС: Шта у будућем периоду грађани РС могу да очекују од РТРС-а?

ДAВИДОВИЋ: Врхунски спортски, културни и филмски програм, правовремено и објективно информисање о актуелним привредним, друштвеним и политичким догађајима, а за љубитеље фудбала откупили смо права преноса Свјетског фудбалског првенства у Јужној Aфрици.

Слобода медија

* ГЛAС: Поводом 3. маја - Дана слободе медија, како оцјењујете медијске слободе у БиХ?

ДAВИДОВИЋ: Медијске слободе у БиХ су на веома високом нивоу. Постоје инцидентне ситуације, али не и систематски планови за нарушавање медијских слобода. Међутим, друго питање је злоупотреба те слободе. Појединци и групе често крше елементарне професионалне и етичке новинарске стандарде у име слободе медија. Иза неких медија и новинара крију су криминални интереси и криминалне групе, неки уцјењују људе, што је познато као "медијски рекет". Све то често се крије иза слободе медија. Колико је мафија и организовани криминал јак у једном друштву толико га има и у медијима. Медијска мафија је присутна у БиХ, а поједини медији и новинари су њихов инструмент за рекетирање појединаца, уцјене и политичке циљеве. Нажалост, институције се још не баве овим проблемом. Нити хоће, нити смију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана