Доналд Рамсфелд -Познато и непознато о скандалима и политици

Глас Српске
Доналд Рамсфелд -Познато и непознато о скандалима и политици

У својој недавно објављеној књизи мемоара под називом "Познато и непознато" бивши амерички министар одбране Доналд Рамсфелд оправдава многе одлуке које су донесене током администрације Џорџа Буша, понајвише у вези са ратом у Ираку, али признаје да је требало да поднесе оставку 2004. године послије скандала са злостављањем затвореника у ирачком затвору Aбу Граиб.

Доналд Рамсфелд провео је многе године врло близу центра америчке политичке моћи - био је најмлађи амерички министар одбране у администрацији предсједника Џералда Форда, а био је и најстарији министар одбране за вријеме предсједника Џорџа Буша млађег.

Рат у Ираку коштао је досад Сједињене Државе скоро четири и по хиљаде погинулих америчких војника и 32 хиљаде рањених, а финансијски терет је око 700 милијарди долара.

Многи одговорност за то приписују бившем предсједнику Бушу и његовој администрацији, понајвише управо Рамсфелду.

У књизи "Познато и непознато" бивши министар открива шта се догађало иза сцене у критичним тренуцима администрације Џорџа Буша млађег. Aутор се не ослања само на своја сјећања већ и на обимну документарну грађу.

mucenjeПризнаје да је за њега један од најтежих тренутака каријере био скандал који је избио након што су објављене фотографије на којима се види како амерички војници злостављају затворенике у ирачком затвору Aбу Граиб. Рамсфелд каже да је у том за њега тешком тренутку добио утјеху тамо гдје јој се није надао - од бившег предсједника Била Клинтона:

- Били смо на отварању споменика жртвама Другог свјетског рата. Он ми је пришао кроз шатор, пружио руку и рекао: "Проћи ћете кроз то. Нико здраве памети не мисли да сте ви могли знати шта се одвија пет хиљада миља далеко у ноћној смјени у Aбу Граибу". И био је у праву. Без обзира на то, било је то тешко вријеме за нашу земљу. Тамо су се догодили одвратни догађаји и то је нанијело велику штету нашој војсци.

Један други амерички затвор, који је отворила Бушова администрација, такође већ годинама наилази на оштре критике међународне и домаће јавности - притворни центар Гвантанамо на Куби. Рамсфелд сматра да је тај затвор за "непријатељске борце" био нужда и најбоље рјешење у том тренутку.

У својој књизи он пише да је предсједник Обама, као предсједнички кандидат изузетно критичан према Гвантанаму, открио након што је преузео дужност врховног команданта да је пуно теже доносити политичке одлуке него држати говоре:

- Током кампање он и његов противник били су прилично критични према администрацији предсједника Буша. И данашњи предсједник је као кандидат за предсједника био јако критичан према притворном центру у Гвантанаму. Био је критичан према томе да се непријатељски борци затварају на неодређено вријеме. Био је критичан према војним трибуналима. И сад, нешто више од двије године касније, све те ствари су и даље тамо нетакнуте и то не зато јер их неко воли, него зато што представљају најбоље рјешење - пише Рамсфелд.

Према његовом мишљењу, структура коју су Буш и његова администрација поставили данас се прихвата као добра структура, као ствари које су биле потребне:

- Не ствари које смо ми хтјели, већ ствари које су биле задане природом тероризма у свијету, ствари које су биле потребне.

Као једним од најбољих потеза у рату у Ираку, Рамсфелд сматра одлуку предсједника Буша да значајно повећа број америчких војника у тој земљи 2007. године.

Обрачун

Многи вјерују да је Рамсфелд своју књигу искористио као средство за пребацивање одговорности на друге и обрачун с људима у администрацији који се нису с њим слагали, посебно бившим државним секретарима Колином Пауелом и Кондолизом Рајс.

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана