Домаћице и трговци постали свјетске звијезде

Сања Јокић
Домаћице и трговци постали свјетске звијезде

Ријалити емисије постале су саставни дио наших живота, а у посљедње вријеме најпопуларније су оне у којима се траже нове музичке звијезде.

"Стори супер нова мјузик талентс", "Идол", "Операција тријумф", "Ја имам таленат"... само су неке од емисија које су приказиване код нас и у свијету. Кроз њих су продефиловале хиљаде, како талентованих, тако и учесника без имало слуха. Они најбољи постајали су инстант звијезде, које би се, међутим, углавном угасиле чим би емисија завршила. Ипак, има и оних који су по завршетку емисија направили успјешне каријере и задржали популарност.

Међу свима њима истичу се ипак они који су упамћени већ послије првог наступа и који су својим сјајним гласовним могућностима, али и невјероватним животним причама одушевили цијели свијет. Трговци и домаћице, којима су се сви смијали и које су сматрали за губитнике, у свега неколико минута постајали су свјетске звијезде и остварили своје снове.

Сузан Бојл

Најуспјешнији "производ" музичких ријалити емисија свакако је неугледна домаћица из Шкотске Сузан Маргарет Бојл.

Сузан је све одушевила када је пред милионима гледалаца шоуа "Британија има таленат" отпјевала пјесму "I Dreamed a Dream" из мјузикла "Јадници".

Одувијек је вољела да пјева и похађала је часове пјевања, наступала у локалном црквеном хору и караокама у локалном кафићу, али никада се није усудила професионално бавити музиком. Неколико пута током деведесетих наступила у ријалити шоу "My Kind of People", али је жири увијек избацивао, те јој говорио како није довољно добра.

Када је, тада 47-годишња Сузан 2009. године у шоу "Британија има таленат" изишла пред пуну салу људи, сви су јој се у исти трен почели смијати, укључујући и жири, који је предводио пјевачки критичар Сајмон Калвел.

Када је Сузан почела да пјева "I Dreamd a Dream", цијела сала је остала у шоку и нису могли да вјерују. Послије неког времена сви су устали на ноге и громогласним пљеском наградили талентовану пјевачицу.

Сузан је буквално преко ноћи постала звијезда, а њен је видео на "Јутјубу" убрзо је прегледало више од 20 милиона људи. Све новинске и телевизијске агенције такмичиле су се ко ће добити први интервју од Сузан. За само 30 дана добила је невјероватне понуде, а једна је чак била да вечера с првим тамнопутим америчким предсједником Бараком Обамом и његовом породицом.

Како се шоу примицао крају, Сузанина популарност је расла и сви су мислили да ће побиједити, али јој је у посљедњој емисији измакла побједа. Сузан је послије тога пала у депресију, завршила је у болници, али се веома брзо опоравила.

Послије изласка из болнице кренула је на турнеју и издала албум. Данас зарађује невјероватних 9.000 фунти по минуту наступа.

Пол Потс

Још један од учесника шоуа "Британија има таленат" из 2007. године остварио је изванредан успјех. Ријеч је о оперском пјевачу Полу Потсу.

Некадашњи буцмасти и стидљиви продавац мобилних телефона учешћем у овом шоу одушевио је и судије и публику својим наступом изводећи Пучинијеву "Несум дорма". Када је Пол изашао на позорницу и рекао да ће пјевати оперу, публика и жири су се смијали, али је захваљујући савршеном извођењу и сјајном гласу доживио невиђене овације. Пол је побиједио у сезони шоуа 2007. године, а први наступ на "Јутјубу" погледало је готово 100 милиона људи.

Многи су се чудили како неко са таквим талентом као што га има Пол никада није покушао да направи каријеру, већ се на такмичење за музичке таленте пријавио у 37. години. Пол је то касније објаснио својом стидљивошћу и несигурношћу које је узроковало константно малтретирање које су му приређивали другари у школи. Пол је неколико година прије ријалити емисије наступао по аматерским позориштима. Колика је његова љубав према опери најбоље показује то да је у опери "Aида" наступао само неколико дана након што је оперисао тумор.

Пол посљедњих година редовно наступа широм свијета, а снимио је и албуме.

Ландау Јуџин Марфи Џуниор

Ландау Јуџин Марфи Џуниор је до прошле године био 36-годишњи бескућник из Западне Вирџиније који је радио у једној праоници аутомобила и који се никада није пријавио ни на један конкурс ни аудицију.

Када су му, како сам каже, досадили мјехурићи у праоници, одлучио је да се пријави за наступ у емисији "Aмерика има таленат". Побиједио је и кући отишао са милион долара.

Ландау се на аудицији појавио са дредовима и жваком у устима, смијао се без разлога и свега у пар секунди успио је да изнервира једног од чланова жирија. A онда је почео да пјева велики хит Френка Синатре "My way" и сви су остали без ријечи. Чланови жирија касније су му рекли да су мислили да је на аудицију дошао да се зеза.

Након што је освојио милион долара почео је да наступа у Лас Вегасу. Ландау, којег називају Црни Френк Синатра потписао је уговор са "Сони мјузик рекордсом", а дебитантски албум "That's Life" избацио је крајем прошле године. Aлбум је само у првој седмици продат у 28.000 копија.

"One Direction"

"One direction", британско-ирски поп бенд данас је једна од најпознатијих музичких група на свијету, а славни су постали управо захваљујући музичко ријалити емисији "Икс фактор", у којој су освојили треће мјесто.

Нил Хоран (19), Малик Зејн (19), Лајам Пејн (19), Хери Стајлс (18) и Луис Томлинсон (21) прво су се били пријавили засебно на "Икс фактор" 2010. године, али нису баш добро прошли. Један од судија им је предложио да се удруже, што су на крају и учинили.

Убрзо послије тога потписали су уговор са "Sxco Recordsом" и кренули на велику турнеју по Великој Британији и Ирској. Публика их је прихватила и више него добро и убрзо су постали свјетска сензација. Да би се купила карта за њихов концерт, чека се у реду и по 40 часова.

Бивша Југославија

И на овим су просторима приказиване бројне музичке ријалити емисије, али се на прсте једне руке могу избројати они који су захваљујући њима изградили успјешне каријере.

Међу најуспјешнијима је хрватска пјевачица Натали Диздар, која је била финалиста емисије "Стори супер нова мјузик талентс". Солидну пјевачку и глумачку каријеру захваљујући овој емисији направила је и Нера Стипичевић, као и побједник шоуа Рафаел Дропулић.

Побједник првог издања регионалног такмичења музичких талената "Операција тријумф", у којем је 16 младића и дјевојака из БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније имало прилику да покаже своје пјевачке способности био је Aднан Бабајић из Живиница. Бабајић је побједом себи обезбиједио снимање музичког албума за свјетско тржиште као и мноштво концерата, промоција и турнеја, али се од завршетка емисије нигдје није појавио. Нешто успјешнији био је учесник "Операције тријумф" Вукашин Брајић, који је захваљујући учешћу у овој емисији доспио и до "Евросонга".

Иако се од ње много очекивало, побједница српског "Идола" талентована Цвета Мајтановић није искористила своју тренутну популарност. Послије емисије снимила је прилично запажен сингл, али није успјела да постигне значајнији успјех.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана