Дом од милијарду долара

Драгана Келеч
Дом од милијарду долара

Док већина људи може само да машта о кући из својих снова, има и оних који такво нешто себи могу да приуште без икаквих проблема.

Захваљујући готово неограниченим средствима, најбогатији људи на свијету себи су направили "безобразно" скупе домове, који имају, буквално, све.

За њих су издвојили стотине милиона долара, а осим десетина, па и стотина просторија, здања имају велнес центре, биоскопске сале, паркинг мјеста за стотине аутомобила, па и позлаћене плочице.

Најскупља кућа

Најскупља кућа на свијету је Антила, која кошта рекордних милијарду долара, а налази се у Мумбају у Индији. Ова кућа у облику куле (или боље речено зграда) власништво је једног од најбогатијих људи на свијету Мукеша Амбанија.

Ријеч је о заиста импресивној грађевини са 27 спратова и укупно 4.532 квадратна метра, двоструко високим кристалним плафонима и гаражом на шест спратова са 150 паркинг мјеста (Амбани је власник чак 168 аутомобила). Сваки спрат има посебну намјену.

Осим по цијени, нема куће која овој може парирати по опремљености - ту је девет лифтова, хелиодром, биоскопска сала за 50 људи, сала за балове, три спрата висећих вртова, неколико базена, храм, библиотека, велнес центар и јога студио. Ту је и 600 запослених, од којих је један задужен само за припрему сладоледа у посебној просторији за сладоледе.

Луксуз

Послије Антиле, највреднија кућа на свијету је Вила Леополда на Азурној обали, саграђена 1902. године за краља Леополда II. Касније је продата Едмонду Сафрију, а сада је у власништву његове удовице Лили.

Њена вриједност је ипак далеко мања од вриједности Амбанијевог дома - 750 милиона долара.

Гламурозна Вила Леополда простире се на 2.700 метара квадратних. Ту је 19 спаваћих соба и 14 купатила, базен и пространа божанствена башта, а иза куће је сјајно уређена приватна плажа.

Ту су и сви могући спортски терени (укључујући и стазе за куглање), мини-биопскоп, неколико кухиња и трпезарија, те неколико базена.

Fairfield Pond у Хемптонсу вриједи 180 милиона долара, а налази се на највећем имању у цијелој Америци - на невјероватних 242.811 метара квадратних.

Кућа има 29 луксузних спаваћих соба, 39 купатила, стазе за куглање, пет спортских терена, неколико базена, ђакузи, који вриједи 150.000 долара. Смјештена је у близини мора, а њен власник је Ира Ренер.

У суперлуксузне куће спада и William Randolph Hearst's Mansion у САД, позната и као кућа која је кориштена за снимање филма "Кум" и кућа у којој је покојни амерички предсједник Џон Кенеди провео свој медени мјесец.

Има 29 спаваћих соба и три базена, римско купатило и још много занимљивих просторија. Иако је главно здање сада музеј, мање здање се нуди као одмаралиште за славне и богате.

У најскупље спада и луксузна кућа One Hyde Park у Лондону, која кошта 160 милиона долара. Не треба ни спомињати да је саграђена само за најбогатије и има апсолутно све, између осталог прозоре отпорне на метке, САС стражаре, тајни тунел који води у Мандарин хотел, скенере ока, па чак и такозвану "собу панике". Зграда је опремљена и теренима за сквош, има собу за дегустирање вина, велнес центар...

Франчук вила у Кенсингтону је вила из викторијанског доба, која је била елитна школа за дјевојке до 1997. године, када је купљена и темељно реновирана и измијењена. Кућа на пет спратова је у власништву украјинског богаташа Елене Франчук, а има десет огромних спаваћих соба, неколико дневних боравака, свој велики унутрашњи базен, биоскопску салу, велику сауну, фитнес центар... Цијена јој је права ситница - 161 милион долара.

Мало мање, односно 155 милиона долара, вриједи "The Pinnacle" у Монтани, кућа Тима и Едре Бликест, власника голф и ски-одмаралишта само за "милионере".

Њихов дом има "само" десет спаваћих соба, али зато не само да свака има камин, већ га има и свака купаоница у кући. Цијела кућа има гријане подове (и гријани прилаз до куће), два базена унутра и вани, фитнес дворану, биоскопску собу...

Резиденција Undown Court смјештена је у елитном лондонском насељу, у којем живе и Елтон Џон и енглеска краљица Елизабета II. Кућа има 103 просторије, од којих су 22 спаваће собе и 27 купатила. Све просторије имају мозаик-подове позлаћене 24-каратним златом. Кућа има и пет базена и више од 23 хектара приватних вртова и шума, гријани прилаз од мермера, те гаражу у коју стане осам највећих лимузина. Ако желите да у њој живите, треба да издвојите 140 милиона долара.

Здање "Hala Ranch " у Саудијској Арабији процијењено је на 135 милиона долара, а у власништву је саудијског принца Бандара бин Султана бин Абдулазиза.

Арон Спелинг и Мараја Кери

Кућа "The Manor" у Лос Анђелесу вриједи 150 милиона долара. Тако је назвала Синди Спелинг, њен бивши власник, послије смрти супруга, славног продуцента Арона Спелинга.

Здање има невјероватне 123 собе, три кухиње, неколико спортских терена и приватни воћњак. Изграђена је у касним осамдесетим годинама прошлог вијека за потребе породице Спелинг, укључујући и цијели спрат само за Синдину одјећу. Кућа има и гаражу за 100 аутомобила, салу за ролање, фризерски и козметички салон. Ту је чак и соба која служи само за замотавање поклона, као и соба која служи као музеј луткица, те соба с посебним климатским условима, подешеним за чување сребрног накита. Кућу је купила Петра Еклстон, кћерка Бернија и Славице Еклстон.

На листи најскупљих је и вила "Fleur de Lys" на Беверли Хилсу, чији је власник славна пјевачица Мараја Кери. Кућа, која кошта 125 милиона долара, има, између осталог, једну собу која служи искључиво за држање слаткиша.

Вила преминулог модног креатора Ђанија Версаћеа у Мајами Бичу вриједи око 100 милиона долара. Слиједи фотограф Ени Лебовиц, која је свој дом у Њујорку платила 33 милиона долара.

У најскупље спадају и виле кошаркашке легенде Мајкла Џордана, пјевачице Селин Дион, репера Фифти Сента и осталих.

Најскупљи стан

Најскупљи стан на свијету налазиће се у Монаку. Тренутно је у изградњи и биће довршен 2014. године. Иако још ни зграда у којој стан треба да се налази није изграђена у потпуности, овај скупоцјени пентхаус већ је пронашао свог купца.

Наиме, непознати арапски шеик купио га је за невјероватних 305 милиона долара. Стан има фину терасу, гомилу соба, базене…

Анонимни Кинез недавно је у Хонгконгу пазарио петособни апартман за невјероватну суму од 39 милиона долара. Ријеч је о стану на 68. спрату небодера у луксузној резиденцијалној четврти Мидлевелс. Осим пет соба, стан чине огромни дневни боравак, више купатила, сауна, теретана, као и просторија за јогу.

Најскупље куће

Кућа

Цијена у доларима

Антила

1 милијарда

Вила Леополда

750 милиона

Фаирфиелд Понд

180 милиона

Њиллиам Рандолпх Хеарст'с Мансион

165 милиона

Франчук вила

161 милион

                                             

Најскупљи градови

Прво мјесто на листи најскупљих градова када су некретнине у питању држи Хонгконг.

Међу најскупљим су и Лондон, Њујорк , Париз и Москва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана