Докторе, хоћу да изгледам као Бред Бит

Д. Келеч, М. Миљић
Докторе, хоћу да изгледам као Бред Бит

"Добар дан, докторе! Молим Вас, желим да изгледам као овај глумац на фотографији. Није битно колико кошта, ни да ли ће да боли, једноставно желим да изгледам ко Бред Пит."

Ово су ријечи су једног пацијента који је недавно ушао у једну бањалучку клинику и тражио да му се промијени комплетан изглед лица. Али он није једини, јер таквих случајева има много, што потврђују и хирурзи који се свакодневно сусрећу управо са оваквим или сличним захтјевима.

Српска очигледно, када је ријеч о оваквим пластичним операцијама, не заостаје за свијетом.

Анђелина и Борис

Специјалиста пластичне и естетске хирургије у клиници "С-тетик" у Бањалуци доцент др Дарко Јовић каже да је велики број становника који долазе са сликама из разних часописа, захтијевајући да им се ураде естетске операције како би изгледали као неке од познатих личности.

Према његовим ријечима, постоји много чудних захтјева пацијената који донесу слику и да траже да личе на неког познатог из шоу бизниса, али и на политичара.

- Баш недавно је био један пацијент који је хтио да уради естетску операцију како би личио на бившег предсједника Србије Бориса Тадића. Ту би требало урадити више операција да би пацијент личио на жељену особу - од операције јагодица, носа, ушију, односно једно комплетно ремоделирање на лицу како бисмо испунили тај захтјев - истакао је Јовић.

Додаје да наравно, често од тих захтјева одустане и не испуњава такве жеље.

- Жене углавном желе да изгледају као глумице, попут Анђелине Џоли, или као неке славне манекенке. Неки мушкарци желе да имају црте лица као Бред Пит. Једноставно донесу њихове фотографије и кажу да хоће да имају таква уста и слично - истакао је др Јовић.

Наглашава да су жеље за промјеном изгледа често нереалне и немогуће јер постојећа анатомија значајно диктира могућност самог увећања усана или неког другог естетског захвата.

Нагласио је да на клиници имају компјутерске програме, па након што фотографишу пацијента пробају да моделирају фотографију и пацијенту покажу шта је могуће урадити.

- Све зависи од постојеће анатомије. Оно што је веома важно, јесте реалан приступ свему, односно да се пацијенту објасни шта се реално може добити, тачније, да ли се може испунити његов захтјев  - казао је Јовић.

Наглашава да се, ако се процијени да су захтјеви пацијената нереални, од операције одустаје.

- На првом мјесту је здравље пацијената, па тек онда извјестан резултат - казао је Јовић.

Регион

Слична ситуација је и у земљама у региону, па тако љекари у Србији који се баве пластичном хирургијом истичу да им пацијенти траже да им јагодице изгледају као код Камерон Дијаз, нос као код Шарлиз Терон. Захваљујући пластичној хирургији многи су своје жеље и остварили.

Пацијенти инспирацију за свој нови изглед претежно налазе у Холивуду, али и на домаћој турбо-фолк сцени.

- Често се дешавало и да пацијенти траже да имају облине као Џенифер Лопез и профил холивудског заводника Леонарда  Дикаприја - кажу љекари.

Додају да се Срби нимало не либе да измијене лични опис по узору на неко познато холивудско име.

- Дешавало се да дође пацијент који има замисао да му направимо трбушњаке какве има Бред Пит. Међутим, да би такви захтјеви могли да се остваре, особа мора физиономијом да подсјећа на наведену личност - истакли су стручњаци.

Нагласили су да се тинејџерке све чешће труде да изгледају попут домаћих естрадних личности.

- Ријеч је о опсесивним жељама о којима би требало попричати са психологом или психијатром - кажу хирурзи.

Најлуђе пластичне операције

Ипак, да подручје Балкана није "колијевка" оваквих сулудих идеја показују примјери из цијелога свијета.

Американка Нилен Намита, 51-годишња умјетница и мајка троје дјеце, одједном је умислила да је реинкарнација жене египатског фараона Акхенатона - чувена краљица Нефертити.

За физичку подршку ове идеје требало јој је 20 година, током којих је имала 51 операцију, а све то коштало ју је 360.000 долара. Иначе, свих 51 операција биле су на њеном лицу.

Поред Нилен, ту је и 59-годишња Канађанка Анета Едвардс која је како каже одувијек вољела зечеве у цртаћима, а кад је видјела Џесику из цртаћа "Зека Роџер" одмах је одлучила да мора да изгледа као она. Било је ту уграђивања силикона у груди, подизања обрва и килограма ботокса.

Џенет Канлиф из Аустралије је мајка која је дала 13.000 долара да би изгледала као кћерка, а разлика у годинама између мајке и кћерке је 22 године.

Џо и Кери Бартон очигледно нису знале како другачије да буду занимљиве у друштву па су па су се посветиле пластичним операцијама како би изгледале као клониране.

Апсолутни хит је Нађа Сулејман. Након што је постала медијска звезда јер је родила осморке, овој жени се осладила слава и камере па је ријешила да личи на Анђелину Џоли. Нађа је повећала усне, средила нос те урадила безброј операција како би личила на Џолијеву.

Једна Кинескиња отишла је на операцију на молбу свог супруга. Наиме, њен муж изгубио је своју жену у саобраћајној несрећи и хтио је да његова нова жена изгледа исто као покојница.

Зао Ганг, њен муж, каже да ју је оженио само зато што је донекле подсјећала на његову мртву жену и хтио је да пластичном операцијом дотјера детаље како би била скоро идентична.

Мики Џеј, мајка троје деце, зарађује 240.000 долара годишње имитирајући Мајкла Џексона. Да би ово радила, морала је да оперише нос, образе, и већи дио лица.

Рекордери у броју операција

Свјетски рекордер у броју операција је Сара Бург, која је потрошила пола милиона фунти покушавајући да направи од себе Барби лутку. У тим покушајима оборила је свјетски рекорд - више од 100 пластичних операција.

Лиза Конел, дјевојка са неизљечивим тумором на мозгу, искористила је уштеђевину коју је спремала за своје вјенчање како би јој се испунила посљедња жеља - да умре изгледајући као Деми Мур.

Гавин Паслов, 39-годишњи чувар финансирао је сјечење језика, рогове, и све остало што ће га учинити налик сотони. Као шлаг на торту, носи флуоресцентно зелена сочива. Иначе каже да не подржава сатанизам и да је ово само шала.

Американка Џослин Вајлденстајн подвргла се низу пластичних операција и то због освете.

Наиме, иако је у младости била лијепа жена, нешто је током година натјерало да списка читавих четири милиона долара у операцијама које су од ње направиле монструма. Многобројне операције изазвале су деформитете на њеном лицу, а сада се помирила са надимком жена "мачка". Све паре уложила је у свој изглед, а циљ јој је био да што више личи на егзотичне дивље мачке којима се диви. Како се шушкало годинама, главни разлог овог бунта јесте то што је муж варао и желио развод, а она не би ли га вратила себи, подвргла се пластичним операцијама.

Разлози

Шта је главни узрок тога да нека особа пластичним операцијама измијени свој  изглед, велико је питање на које стручњаци и психолози немају адекватан одговор и слијежу раменима.

Једноставно, кажу они, то је неко незадовољство у самој особи, које захтијева посебан третман и разговор са психолозима. Ипак, ни то понекад не уроди плодом, о чему свједоче управо они који су се подвргли многобројним операцијама.

Психолог Александар Милић рекао је да током година човјек ствара одређену слику о себи и свом идентитету, те да у складу са тим и утицајем околине понекад долази у ситуацију да је незадовољан собом и својим изгледом.

- Основни проблем је у овом случају криза идентитета. Прво настаје унутрашњи немир и несклад  и  због тога човјек управо тежи да да поправи слику о себи крећући право од "поправљања" свог физичког изгледа, а то постиже са пластичним операцијама - рекао је Милић.

Било како било, важно је знати да је најважније бити задовољан собом, а када само задовољни можемо бити и срећни, а тада сваки изглед пада у други план…

Супермен

Један је Филипинац толико опсједнут својим најдражим ликом из стрипа и филма да је отишао на бројне пластичне операције како би што више личио на Супермена.

Херберт Чавез је од 1995. године радио на испуњењу свог сна и одлазио под нож како би постао Супермен. Уградио је уметке у лице и урадио бројне друге захвате.

Цијене

- Корекција усана кошта од 300 до 700 марака, у зависности од тога колико се материјала користи за њихово увећање, док  корекција груди око 2.000 евра, што такође зависи од модела имплантата - казао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана