Док нас сиромаштво не растави

Д. Келеч, В. Кулага
Док нас сиромаштво не растави

Брак је дуги низ година, како у Српској, тако и у цијелом свијету, био готово неуништива институција, а развод је дозвољаван само у малобројним случајевима. Међутим, строга увјерења о браку временом су блиједила, да би се заборавило на традицију, љубав и поштовање, а сам брак почео да се схвата као нешто "пролазно". Тако је симбол брака, традиционална реченица, "док нас смрт не растави" у савременим условима замијењена оном "док нас сиромаштво не растави".

Свједоци ове чињенице су резултати многих истраживања у РС, која су спроведена баш са темом брака, а који показују да су разводи у сталном порасту.

Млади парови неријетко улазе у брак без јасно постављених заједничких циљева, на којима се темељи брачна заједница, а на развод, који је све чешћа појава, нису имуни ни парови који су у дугогодишњем браку.

- Праг толеранције код партнера доста је снижен, тако да је све већи број развода. Свеопшта економска криза, стрес, убрзани начин живота, као и сама борба за егзистенцију утичу на несугласице које доводе до развода - рекла је адвокат Валентина М. Станић.

Она је нагласила да се осим младих брачних парова све чешће разводе и парови са 15 и више година "брачног стажа".

- Жене су све више економски осамостаљене, имају више циљеве, образоване су, информисане и не толеришу ствари које су некада трпјеле - рекла је Станићева и додала да се због ових фактора жене брже одлучују на развод него ранијих година.

Станићева је истакла да приликом ступања у брак има све више предбрачних уговора, који се сачињавају код нотара, а којима се регулишу имовинско-правни односи супружника.

- Предбрачним уговорима у заједничком животу регулише се тачан статус имовине сваког брачног друга, тако да, ако дође до развода брака, супружници не морају да иду на дугогодишње расправе о подјели имовине - казала је Станићева.

Она је додала да су некада бракови били утемељени на љубави, међусобном повјерењу и поштовању, али да се сада више пажње поклања материјалном статусу, који се предбрачним уговором веома брзо разрјешава и дијели, ако дође до развода.

- Свака жена, па и ја сама, има праг толеранције који не може да прекорачи. Поставља се питање, како да крене у нови живот ако није материјално обезбијеђена, а предбрачни уговори јој дају одређену сигурност - додала је Станићева.

Трошкови развода

Оно што супружници приликом развода морају да "плате", осим емотивних проблема, је и висока цијена бракоразводног поступка. Трошкови развода нису велики, ако су обје стране сагласне за развод, али уколико не постоји пристанак о разводу и договор о расподјели стечене имовине и старатељству над дјецом, трошкови досежу цифру и од неколико хиљада марака.

- Судска такса на име тужбе за развод брака је 200 марака, као и на име пресуде која исто кошта 200 марака - рекао је судски администратор у Основном суду Бања Лука Мирон Бјеловук и додао да у брачним споровима странке најчешће саме сносе своје трошкове.

Он је нагласио да се судски спорови рјешавају примјеном Породичног закона РС и Закона о парничном поступку, као процесног прописа у форми пресуде о разводу брака, када парови имају дјецу.

- Прије одржавања припремног рочишта странке морају проћи поступак мирења пред надлежним Центром за социјални рад, ако се разводи брак у којем су стечена дјеца. Без поступка мирења у овом случају тужба се сматра неуредном - истакао је Бјеловук.

Он је додао супружници за судски позив на припремно рочиште треба да чекају и до годину, у зависности од распореда предмета судија и динамике заказивања расправа.

Покушај помирења

Према Породичном закону РС, Центар за социјални рад, односно орган старатељства спроводи поступак мирења брачних партнера који имају малољетну дјецу. У Центру за социјални рад Бања Лука истичу да током протеклих година постоји константан раст захтјева брачних партнера чији је првенствени циљ да се разведу.

- Број поднесених захтјева за поступак мирења у Центру за социјални рад креће се око 200 захтјева на годишњем нивоу - рекла је социјални радник у бањолучком Центру за социјални рад Радмила Дашић.

Она је нагласила да млади брачни парови често подносе захтјев за поступак мирења, због брачне кризе која настаје послије рођења првог дјетета, несналажења у подјели родитељских улога, обавеза и одговорности, као и због тешких социо-економских услова и немогућности запослења.

- Код парова који су дуго година у браку, од десет до 20 година, постоји други проблем, а то је засићеност и незадовољство партнером - истакла је Дашићева.

Она додаје да је и економска независност партнерки један од узрока развода, што раније није био чест случај.

- Насилничко понашање партнера, алкохолизам, наркоманија, проблеми у менталном здрављу, такође су један од честих узрока распада брака, а у последње вријеме примијећен је и пораст брачних невјерстава и прељуба, престанка љубави, односно емотивне и сексуалне незаинтересованости за партнера - каже Дашићева.

Дипломирани менаyер у социјалној политици и социјалној заштити Добрила Трипковић рекла је да су на основу анализа које су рађене на партнерима који се разводе на подручју града Бање Луке примијетили да је повећан број младих брачних партнера од 20 до 30 година старости који се разводе.

- Aнализирајући партнерске тешкоће и њихов родитељски однос, евидентно је да већина партнера није била ментално, социјално и економски спремна за брак и одговорно родитељство. Овакви партнери тешко прихватају одговорност, што додатно ствара збрку и слаби стабилност брачног односа - нагласила је Трипковићева.

Она је истакла да долазак дјетета на свијет само по себи није узрок проблема, већ неприпремљеност младих партнера за још једну одговорност, које најчешће ствара међусобно неразумијевање.

- Ово су само неке од широке лепезе потешкоћа са којима се млади брачни партнери сусрећу, а које указују на њихову неприпремљеност и неспремност за брак и родитељство - рекла је Трипковићева и додала да је таквим родитељима потребна терапија и дужи временски период да се ради са њима, као и рад кроз Породично савјетовалиште.

Парови прекасно траже помоћ

У Центар за социјални рад Бања Лука често долазе брачни партнери који имају малољетну дјецу, а који желе да се разведу. Према евиденцији највише се јављају млађи брачни парови који су у браку од три до пет година и то најчешће са једним дјететом.

- Брачна заједница је јединствена, различита и специфична, односно у сваком браку, без обзира на године, појављују се проблеми. Резултати наших истраживања показују да је најкритичнији период између десет и 15 година брака, због засићености или љубави која је престала да траје - рекла је Трипковићева.

На основу података социјалних радника жене више од мушкараца подносе захтјев за поступак мирења, иако у посљедње вријеме има и мушкараца који подносе ове захтјеве.

- Жене углавном подносе захтјев за поступак мирења, јер су се осјећале занемарене од стране супруга, а све проблеме и родитељске дужности рјешавале су и обављале углавном саме - рекла је Трипковићева.

У Центру за социјални рад Бања Лука кажу да је поступак мирења савјетодавно-терапијског карактера, односно ради се на побољшању комуникације између партнера.

- Уколико се деси да поступак мирење не успије, брачни партнери, са записником који се сачињава у просторијама Центра, могу да поднесу тужбу или приједлог Суду за развод брака - истичу у Центру за социјални рад.

Социјални радници наглашавају да се већина брачних партнера јави у Центар прекасно, онда када су брачни односи тешко и трајно поремећени и када су већ донијели јасну одлуку о прекиду брачног живота.  

 Посљедице развода

- Депресија, убрзан рад срца, осећај несигурности, дијабетес, раздражљивост, анксиозност, само су неки од проблема који су посљедице развода брака. Aли с друге стране, промашени брак често је стреснији од самог развода, тако да су у оба случаја психичке кризе неминовне - рекла је психолог Весна Томић.

Томићева је нагласила да постоји велика разлика између особа у браку и оних који су прошли разне муке приликом развода.

- Истраживања показују да су жене доста "рањивије" и да теже подносе развод, али се чешће одлучују на овај корак од мушкараца - истакла је Томићева.

Она је додала да и мушкарци који су били у стресном браку или се развели имају могућност да падну у депресију.

- Стрес, као посљедица развода брака, ипак највише утиче на дјецу, која трагично пролазе фазу развода својих родитеља, због чега је потребно доста пажње и рада са њима, да би им се објаснило како нису занемарени - додала је Томићева.

Стручњаци тврде да и остајање у браку по сваку цијену може да изазове исте реакције, као и развод брака, па чак и веће и зато су сагласни да је у сваком случају бољи миран развод, него лош брак.

Разводи због "Фејсбука"

Популарна друштвена мрежа која повезује старе пријатеље постала је један од главних криваца за распад бракова у Великој Британији. Док једне спаја, тврде адвокати, друге раздваја, јер се данас готово сваки пети пар разведе управо због - "Фејсбука".

Aдвокати тврде да велика популарност "Фејсбука" и сличних друштвених мрежа доводи у искушење људе да варају своје партнере, а с друге стране сумњичави партнери користе "Фејсбук" да би пронашли доказе о флертовању и варању.

Брак у мањим срединама

Социолози кажу да у мањим срединама постоји притисак на одржавање брака, због тога што неко припада познатој породици у граду или има важну друштвену улогу у том мјесту.

Самим тим, излазак из брака дуго траје, а разведени парови нису добро дочекани од ближе околине, која им углавном није ослонац у тој кризној ситуацији.

ЕУ

Разведене породице и домаћинства са једним родитељем све су бројније и на Западу. У већини случајева на челу породице је жена, којој се послије развода дјеца обично додјељују. Брак у неким европским земљама постаје превазиђена појава, што показује Шведска, у којој око 50 одсто беба рађају неудате мајке. Половина свих бракова у Шведској завршава се разводом, док се дјеца ванбрачних родитеља растају три пута више него она чији се родитељи нису разводили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана